Recursos digitals
Com accedir a la informació prohibida de l'1-O
La informació online per qui vulgui participar en el referèndum convocat aquest diumenge
És força improbable que a hores d’ara encara quedi algú que no sàpiga que el dia 1 d’octubre se celebrarà, si cap força major ho impedeix, el referèndum d’autodeterminació de Catalunya.
El que sí que és més probable és que hàgeu intentat accedir al web oficial per esbrinar en quin col·legi electoral us toca votar, a la web de l’ANC, o a descarregar-vos cartells electorals a empaperem.cat, i us hàgeu adonat que la Guàrdia Civil les ha clausurat. Aquest divendres, a VIA Empresa, en pro de la llibertat d’expressió, us volem proporcionar algunes opcions per poder accedir al contingut bloquejat:
1. Webs que encara funcionen
Les autoritats han clausurat, a hores d’ara, una infinitat de pàgines web de contingut relacionat amb el referèndum de l’1 d’octubre. Algunes d’elles tan importants com la web que el Govern ha posat a disposició dels ciutadans per tal que puguin saber on votar. No obstant això, per cadascuna d’aquestes webs que s’han tancat, n’han aparegut unes quantes més, i sembla que la Guàrdia Civil no pot anar prou de pressa a tancar-les. Cal vigilar perquè també n’han aparegut algunes que difonen informació falsa. L’adreça oficial de consulta de col·legis electorals, encara que llarga, és http://ipfs.io/ipns/QmZxWEBJBVkGDGaKdYPQUXX4KC5TCWbvuR4iYZrTML8XCR/
IPFS –el nom del domini que allotja el web–, és un projecte de codi obert que proporciona un sistema de fitxers distribuït en nodes que permet, entre altres coses, servir contingut web.
En cas que aquesta web caigués –en el cas que el Govern espanyol decidís bloquejar tot l’accés al domini ipfs.io), algunes fonts no oficials però amb informació fiable són:
https://rajoy-mariano.github.io/on-votar
https://referendum1oct.github.io/on-votar
https://referendum1o.github.io/on-votar http://piolin.lol
2. Webs tancades per la Guàrdia Civil
No obstant això, si sentiu la necessitat d’accedir a algun dels webs que han estat clausurats per la Policia, podeu fer-ho mitjançant un servei VPN. Contràriament al que pot semblar, fer-lo servir és ben senzill. N’hi ha prou amb descarregar-se el navegador d’internet Opera –totalment gratuït–, al seu lloc web www.opera.com
Un cop obert, a l’apartat de Preferències -> Privadesa i seguretat, cal clicar en la opció “Activa la VPN”. I llestos. Ara ja podeu, per exemple, accedir al web oficial del referèndum: https://garantiespelreferendum.com
3. Altres canals
I com que hi ha vida més enllà de la web, existeixen canals alternatius per consultar on s’ha d’anar a votar:
Twitter: El perfil de Twitter @ref1oct (https://twitter.com/ref1oct) està automatitzat. Si hi envieu un missatge directe amb el vostre DNI i data de naixement en aquest format “12345678X DD/MM/AAAA”, el compte us contestarà en un moment amb el col·legi electoral que us toca.
App: Si disposeu d’un telèfon mòbil o una tauleta Android, podeu descarregar l’App “On Votar 1-Oct” (https://play.google.com/store/apps/details?id=cat.onvotar1oct.onpucvotar). Segons ha explicat el mateix president Puigdemont, és important mantenir-la actualitzada cada dia per si hi ha modificacions en la informació.
Telegram: Aquesta aplicació de missatgeria instantània disposa d’un bot que funciona exactament igual que el de Twitter. Només heu d’enviar un missatge a l’usuari “onVotar1OctBot” (https://t.me/onVotar1OctBot), amb el DNI i data de naixement en format “12345678X DD/MM/AAAA” per obtenir el vostre col·legi electoral.