• Innovació
  • Desinfectants en microcàpsules per prevenir malalties

Desinfectants en microcàpsules per prevenir malalties

L'Eurecat, el Centre Tecnològic de la Química de Catalunya i el Grup Carinsa sumen forces per aplicar noves tècniques de microencapsulació

El laboratori del Centre Tecnològic de la Química de Catalunya
El laboratori del Centre Tecnològic de la Química de Catalunya
Redacción VÍA Emprendida
Barcelona
29 de Novembre de 2018

Desinfectants en microcàpsules. Aquest és el projecte que l'Eurecat, el Centre Tecnològic de la Química de Catalunya (CTQC) i el Grup Carinsa tenen entre mans. Batejat com a Microesenci, l'objectiu és aplicar noves tècniques de microencapsulació per a la higienització exhaustiva de llocs amb alta concentració d'usuaris, com hospitals, centres de majors i transports col·lectius, per tal de minimitzar el risc d'infeccions.

 

Amb aquest objectiu, Microesenci se centrarà en la investigació, el desenvolupament i la validació de noves microcàpsules que contindran olis essencials per portar al mercat productes amb efectes antimicrobians i desinfectants, els principis actius dels quals s'alliberaran quan es produeixi contacte amb la superfície on s’apliqui. A més, els polímers utilitzats en la microencapsulació també seran biodegradables, complint d'aquesta manera amb les polítiques mediambientals dels governs de la UE i dels Estats Units en aquest àmbit.

 

Dins del projecte, Eurecat "portarà a terme estudis d'eficàcia i la caracterització dels principis actius", detalla el responsable del projecte per part del CTQC, el doctor BartoszTylkowski, per a qui "la importància de la recerca en el desenvolupament d'aquest tipus de producte rau en la seva contribució a l'assoliment dels objectius de salut pública relacionats amb la minimització d'infeccions 0en la població en risc".

Prevenir els més vulnerables

D'acord amb la directora científica de CTQC, Carmen Claver, "l'ús de productes de neteja antimicrobians i desinfectants, com els proposats per Microesenci, contribueix a reduir els riscos d'infecció en diferents situacions de risc i en espais d'exposició per a persones vulnerables".

La microencapsulació és una tecnologia que permet aplicar principis actius a diferents tipus de materials, proporcionant funcionalitats específiques, com l'alliberament progressiu i eficient de molècules altament volàtils que permet garantir la seva funcionalitat al llarg del temps, així com el seu ancoratge a la superfície d'aplicació, funcions que s'estudiaran en el projecte.

Microesenci compta amb una aportació de 950.000 euros del programa RetosColaboración que concedeix el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, destinat a projectes d'innovació en cooperació entre empreses i organismes d'investigació, per tal de promoure el desenvolupament de noves tecnologies, l'aplicació empresarial de noves idees i tècniques i contribuir a la creació de nous productes i serveis.