5G
Eduard Martín: "El 5G donarà servei a la Internet de tot"
El director del programa 5G de la Mobile World Capital assegura que l'any 2021, quan la tecnologia s'hagi desplegat completament, apareixeran nous models de negoci i serveis de valor afegit per als ciutadans
Sens dubte, el 2019 és l'any del 5G. I qui digui el contrari és que viu en un món paral·lel. El MWC19 ja s'ha ocupat que aquest sigui el gran tema del congrés, amb nombroses demostracions de com aquesta nova tecnologia pot suposar un canvi molt important en el dia a dia de les persones i de les empreses. Una nova generació de tecnologies de telefonia mòbil que es preveu que arribi a l'usuari final a partir del 2021. Encara queden tres anys, però Barcelona vol ser pionera en aquesta nova tecnologia. És per això que des de la Mobile World Capital impulsen el programa 5G, per facilitar que realment la nova xarxa arribi l'abans possible als ciutadans. Eduard Martín, director del programa des del passat mes de gener, té clar que el 5G oferirà nous models de negoci fins ara inexistents. De fet, 22 empreses catalanes ja desenvolupen projectes associats a aquesta tecnologia, més de la meitat de tots els projectes en 5G de la Unió Europea. "Barcelona serà un hub 5G, sense cap dubte", afirma.
Què és la tecnologia 5G?
Formalment és la següent versió dels protocols i de les tecnologies de connectivitat mòbil. Ara bé, no és una evolució simple del 4G, sinó que suposa un canvi força important tant en la seva infraestructura com en el funcionament de la pròpia xarxa. La xarxa 5G té tres grans característiques: el temps real, la capacitat i que és autoadaptativa. Amb la tecnologia 5G podem obtenir resposta immediata a les coses, no hi haurà latència. En les xarxes 4G en aquests moments tenim uns quatre segons de latència de mitjana, que és el normal; en canvi, en el 5G ara mateix estem sobre els 25 mil·lisegons i volem arribar a tenir menys d'un mil·lisegon de retard. D'altra banda, el 5G està orientat a donar servei a la Internet de tot, ja no només a la Internet de les coses. Es calcula que podrem tenir un milió de dispositius en un quilòmetre quadrat, molts més dels que podem tenir ara. I finalment el tercer punt és que la xarxa 5G, per les seves pròpies característiques, és autoadaptativa, és a dir, permetrà donar cobertura i serveis allà on es necessiti en funció del nombre de dispositius i de la capacitat. Per tant, és molt més eficient.
Quins canvis suposarà en el dia a dia de la població o de les empreses?
No podem mirar la tecnologia 5G amb els ulls d'ara. Si em preguntes, "amb els serveis actuals, què significarà per a mi el 5G?", és difícil de respondre perquè amb els serveis que tenim ara al mòbil potser no necessitem el temps real. Per tant, amb el 5G esperem que es desenvolupin nous serveis per a l'usuari. Ara bé, en altres sectors com la sanitat i l'e-health o el cotxe connectat, el 5G serà essencial. 'Pot ser crític el temps real en una operació quirúgica?' Doncs sí. També en el cas del cotxe connectat i autònom, ja que tu no li pots ordenar a un vehicle que freni un segon més tard del que toca perquè això pot provocar un accident. Per tant, sí que notarem canvis en la nostra vida quotidiana, però no tant en el nostre telèfon mòbil. Potser el canvi més significatiu en els smartphones de moment és que si ara ens podem descarregar una pel·lícula d'una hora i mitja en uns vuit minuts, amb el 5G ho podrem fer en sis segons. Tot i que sí que apareixeran nous serveis molt lligats al temps real, a la realitat virtual o a la seguretat que requeriran aquesta capacitat del 5G.
"Barcelona, Catalunya i, per extensió Espanya, vol ser capdavantera en el 5G"
El 5G serà una xarxa més segura?
Absolutament. Per la seva configuració, la xarxa 5G té la capacitat de ser més segura.
Quan es produirà el desplegament del 5G?
Nosaltres sempre treballem amb un calendari inicial de tres anys, que inclou el 2019. Durant aquest any continuarem explorant aquests serveis de valor afegit que permetin fer el salt i animar els operadors, siguin comercials o neutres, a desplegar la nova infraestructura d'antenes que necessita la xarxa. Durant el 2020 es preveu que es comenci a desplegar ja la xarxa per diferents verticals com la sanitat, el transport, l'entreteniment -per exemple, la prova pilot de realitat virtual al Camp Nou- o el món rural. A més, per l'any vinent ha d'estar finalitzat ja el desplegament del 4G i començar a deixar d'utilitzar la xarxa 3G, i això també és una palanca perquè possiblement actors involucrats s'impliquin més en el 5G. Amb tot, nosaltres creiem que durant la primera meitat del 2021 la nova tecnologia pugui arribar a l'usuari final perquè ja hi haurà nous serveis de valor afegit que podrem oferir. De totes maneres, telèfons amb el xip 5G ja existeixen.
S'ha dit més d'un cop que la tecnologia avança molt de pressa però no tant els models de negoci associats a ella.
La innovació és un procés que va massa ràpid i quan arriba sempre hi ha dos aspectes que no estan desenvolupats: el model de negoci i la regulació. Una de les funcions de la MWCapital és intentar que tot això arribi alhora. Per això descobrim casos d'ús i intentem posar d'acord a molts actors per veure'ls en forma de pilot. Per exemple, retransmetre un esdeveniment esportiu en realitat immersiva, la qual cosa suposa que tu puguis escollir veure un partit de futbol des de la visió d'un jugador. Òbviament aquí hi ha un negoci que no existeix encara. Crec que ja va bé que la tecnologia arribi abans, ja que ha d'oferir noves solucions per als ciutadans que generin nous models de negoci. Però hem de ser àgils en construir aquests nous models de negoci i sobretot legislar perquè sigui possible fer-los.
S'arribarà a temps a completar la reordenació de l'espectre radioelèctric per incloure el 5G?
A Espanya el 5G utilitzarà tres amplades de banda: el de 700MHz, el que va del 3,1 al 3,8GHz i l'espectre del 26GHz cap amunt. Hi ha un tram, el que va del 3,1 al 3,4GHz que ja està licitat i ara aquest any es produirà la reordenació de la TDT per deixar la part dels 700MHz al 5G. Però jo crec que sí que s'arribarà a temps.
"Hem de ser àgils en construir nous models de negoci i sobretot legislar perquè sigui possible fer-los"
Qui posa els recursos per fer aquest desplegament? La Generalitat va anunciar que preveia invertir 56 milions d'euros.
Ara estem en un moment de prova pilot i les inversions les estan fent els operadors i els actors públics. Una altra cosa és que el 5G necessita un canvi infraestructural important i, per tant, les inversions seran més grans que les necessàries per al 4G. Però això és com sempre, si hi ha possibilitats de negoci i hi ha valor afegit, es desplegarà. I si no, tindrem més temps amb una convergència entre 4G i 5G. Quan parlem de valor afegit vol dir que els operadors privats puguin tenir serveis que els proporcionin un retorn i que els operadors públics neutres i les administracions públiques vegin serveis molt millorats, com l'exemple de l'Hospital Clínic. A més, en els últims dies hi ha operadors interessats en invertir en la tecnologia 5G per millorar sobretot l'àmbit industrial, tot i que de moment encara no es poden dir els casos d'ús.
La infraestructura està preparada per rebre la tecnologia 5G?
El pas del 4G al 5G és un salt tecnològic i infraestructural, passem de parlar de grans antenes de telefonia que donen cobertura a grans espais a una estructura d'antenes petites que donen cobertura a poc espai. Per tant, amb el 5G no només canvien les característiques tecnològiques, sinó també la pròpia configuració. La tecnologia 5G suposa un impacte molt positiu, però també és quelcom que s'ha de treballar.
Però mentre s'està parlant ja del desplegament del 5G, encara hi ha molts polígons industrials o pobles de Catalunya on no arriba la fibra òptica.
Fer arribar la fibra òptica a determinats llocs depèn també de l'oportunitat, la necessitat o el retorn. Ara bé, si fem arribar la fibra òptica a un lloc i instal·lem una estació base, a partir d'allà es pot desplegar el 5G. Però abans s'ha de veure sobretot el retorn dels serveis. Els operadors privats bàsicament despleguen una tecnologia si veuen que realment hi ha possibilitat de fer créixer el negoci i generar riquesa. I al mateix temps els governs han de fer polítiques de foment perquè ningú es quedi fora. Un dels problemes de les tecnologies actuals és que poden crear una certa escletxa digital que s'ha d'evitar.
Parlem d'un retorn econòmic o social? Es diu que la tecnologia 5G podria tenir un impacte econòmic de gairebé 15 milions d'euros el 2025.
Jo sempre ho miro des de quatre vessants: el retorn econòmic, social, en forma de talent o de prestigi. I crec que els quatre han d'anar junts. Pel que fa al retorn econòmic, evidentment el 5G és un món d'oportunitats: tecnologia nova, dispositius nous, software nou, nous coneixements que s'han d'aprendre... Nosaltres tenim un laboratori del programa 5G, TheThinx, en el qual accelerem empreses que tinguin solucions 4G o qualsevol altre tipus de solucions i vulguin passar-se al 5G. Per tant, estem creant un ecosistema d'empreses. Pel que fa a l'àmbit social, evidentment tots els serveis públics i privats tenen aquest vessant. A la MWCapital tenim el programa Digital Future Society que té l'objectiu de veure l'impacte social de les tecnologies, quins canvis suposaran en el dia a dia de la gent i ajudar-los que sàpiguen utilitzar la tecnologia d'una manera responsable. Lligat amb aquests dos àmbits està el talent. Amb una nova economia i noves professions, necessitem talent, enginyers i enginyeres que siguin capaços de desenvolupar nous serveis i també persones que pensin des del punt de vista legal com s'assumeixen tots aquests canvis. I, evidentment, el retorn de prestigi. Barcelona, Catalunya i, per extensió Espanya, volem estar al capdavant de tot això.
"Un dels problemes de les tecnologies actuals és que poden crear una escletxa digital que s'ha d'evitar"
Aconseguirem amb el 5G que Internet deixi de penjar-se?
El gran aclariment: Internet no es penja (riu). Però per a l'usuari aquesta és la gran preocupació, quan Internet deixa de funcionar. I és que la mateixa arquitectura fa que tingui punts de fallida. Jo tinc la teoria que tot el que és una màquina es pot penjar, però sí que és cert que la xarxa 5G, amb més capilaritat d'antenes, fa que quan unes fallin puguin funcionar altres i, per tant, sembla que la Internet es penjarà menys. Es tracta d'una xarxa més sòlida, tant pel que fa a infraestructures com de construcció de sistema. Fixa't que en el moment que el sector sanitari creu en el 5G per fer coses tan sèries com una operació quirúrgica és perquè hi ha molta confiança en la resiliència i en la capacitat de la xarxa 5G. Més que en no fallar, en ser capaç de recuperar-se ràpidament de la seva mateixa fallida.