Els telèfons ja no serveixen només per trucar o enviar sms, la generació de mòbils intel·ligents, els smartphones, s'han convertit en una eina indispensable per a la quotidianitat de les persones. És tan necessària, que fins i tot hi ha qui no sap sortir de casa sense ell.
Ara bé, se'n fa un ús excessiu? Les respostes són dispars segons la persona o l'expert, però el cert és que la societat ha perdut hàbits i ha oblidat eines que ha substituït per l'smartphone. Per recordar-les, fem una llista d'objectes que, en el seu dia, van ser rellevants i que avui dia han passat a engreixar el sac dels oblidats.
1. Calculadora
N'hi ha de petites, grans, digitals, amb piles, de colors... per a tots els gustos. No obstant això, cada cop se'n veuen menys. I és que els telèfons ja porten instal·lada una aplicació que fa de calculadora i dóna al moment qualsevol resposta.
Sortosament, a les escoles i a les universitats la calculadora encara hi és present. El dia que no sigui així, morirà definitivament?
2. Despertador i rellotge
Les alarmes del telèfon serveixen per a tot. Per a aixecar-se al matí, per no fer una migdiada massa llarga i, fins i tot, per recordar-nos alguna cosa que hem de fer.
Sigui com sigui, veure la icona del rellotge a la part superior dels telèfons no és estrany. És més, qui encara utilitza despertador pot semblar fins i tot un 'bitxo raro'.
I si esmentem el despertador, el rellotge ha d'aparèixer a la llista. Encara es resisteix a desaparèixer,possiblement pel fet de servir també de complement. Tanmateix, la funció de dir l'hora cada cop la fa més el telèfon.
3. Ràdio i mp3
Portar a sobre algun d'aquests dos aparells és carregar pes –encara que sigui lleuger- per a res. Amb portar el mòbil i uns auriculars n'hi ha ben bé prou. Bé, i tenir instal·lada una app per escoltar la ràdio o la de l'emissora que es vol escoltar i emplenar la carpeta de música.
4. Càmera de fotos
Només els romàntics de la fotografia es resisteixen i encara tenen el coratge de carregar la motxilla de la càmera i la mateixa càmera. Cal ser realistes, perquè pocs telèfons fan fotografies de la mateixa qualitat que una càmera de tota la vida.
Tot i això, és innegable que l'smartphone és suficient per immortalitzar els moments inesperats i, perquè no, compartir-los a Instagram.
5. Dietari
Ja sigui la mateixa agenda del mòbil o el 'Calendar' de Google, la qüestió és que l'agenda de tota la vida comença a desaparèixer.
Els avantatges que presenta és el fet d'activar alertes. Si un usuari no en té prou amb apuntar les tasques del dia, pot configurar la freqüència i el moment de l'alerta per no oblidar res.
6. Agenda de contactes
Qui no recorda aquelles agendes de mida petita amb pestanyes separades per lletres? De l'A a la Z i normalment amb dibuixos diferents a cada línia per escriure el nom, el telèfon, l'adreça i altres informacions sobre cada contacte. I si perdies la llibreta, ja podies pregar per trobar-la i no quedar aïllat fins a tornar a recuperar els números.
En aquest sentit, la passa endavant que es va fer amb el mòbil va ser molt beneficiosa. Al principi, es guardaven els contactes a la SIM per tal de traslladar-los d'un terminal a un altre. Ara, però, el més útil és pujar-los al núvol mitjançant Google o les apps d'Android i iOS.
7. Llibreta
La seva versió digital és el bloc de notes. T'estalvies espai, tant per la mida de la llibreta com pel fet de dur bolígrafs. I, fins i tot, algunes apps donen l'opció de posar 'post-its' en alguna de les múltiples pantalles del telèfon.
8. Mapes
Google tornar a ser el protagonista del futur oblit dels mapes. Tot i que és una eina que encara es resisteix i és habitual de veure entre les mans dels turistes, en el dia a dia es consulten els mapes del cercador d'Internet. Ho ha propiciat, sobretot, la geolocalització del mòbil.
9. Videoconsola
Gameboy, Nintendo DS, PSP... En el seu moment van ser el regal de reis i d'aniversari de molts nens, però ara suposa portar un aparell més a sobre per a res. Fins i tot l'antic Snake dels Nokia va aconseguir fer-se un lloc entre les consoles.
Ara l'opció més còmoda i ràpida és obrir el mòbil, consultar l'Apple Store o la Shop Google Play i buscar entre la infinitat de jocs que hi ha disponibles.
Els 9 desterrats per l'smartphone
El telèfon mòbil aconsegueix substituir eines que en el seu moment van ser imprescindibles per a les persones
05
de Setembre
de
2015