Els 'drones' també formen part de la tecnologia de les noves 'smart cities' | Acistock

Innovació

Els 'drones' també es manifesten

Els experts defensen durant l'Smart City Expo World Congress que les aeronaus sense tripulació són "molt més" que joguines, ja que s'utilitzen per a emergències, serveis i inspeccions

Els drones tenen molt camp per córrer i molt cel per volar. Ara bé, el director general de l'empresa especialitzada en aeronaus Sitep, Ermengol Casanovas, ha deixat molt clar durant l'Smart City Expo World Congress -que se celebra aquests dies a Barcelona- que "no són joguines". A l'espera que la legislació els permeti sobrevolar les ciutats, les aeronaus sense tripulació ja s'estan endinsant en el sector serveis, les emergències o la inspecció d'infraestructures, entre altres. Fins i tot, diuen que acabaran controlant les manifestacions o ajudant als bombers a apagar focs.  

La taula ha estat moderada per Daniel Marco, director de SmartCatalonia de la Generalitat | CTecno

"Avui en dia està prohibit fer cap servei sobre aglomeracions urbanes, però ja hi arribarem", ha recordat Casanovas durant la taula L'aplicació dels drones a les ciutats intel·ligents organitzada pel CTecno en el marc del congrés. Tant a Europa com a Espanya ja s'està treballant en un decret per permetre que aquestes naus puguin oferir els seus serveis dins les metròpolis de "forma segura" en funció de cada missió. "Hi ha molta gent que es pensa que això dels drones és per jugar, però són dispositius seriosos que aporten molta informació", afegeix. 

Els drones seran sempre nostres

Però, quins són els serveis? Els vehicles aeris no tripulats van ser desenvolupats per a la seguretat però actualment ja tenen aplicacions en el món de l'entreteniment, la construcció, l'agricultura o la investigació científica. A la pràctica, poden controlar el trànsit, supervisar aglomeracions, ajudar a elaborar mapes o a enderrocar edificis, enviar dades de zones inaccessibles o actuar en cas d'emergència en accidents i incendis. 

Casanovas: "Hi ha molta gent que es pensa que els 'drones' són per jugar, però són dispositius seriosos que aporten molta informació" 

Hemav és una de les empreses catalanes que més ha treballat en aquest camp els últims anys i forma part de la incubadora de l'Agència Espacial Europea. El seu innovation manager, Carlos Ferraz, assegura que "la seguretat ha estat un dels drivers del negoci dels drones". De fet, el responsable de Sitep -una de les companyies més antigues en sistemes d'informació territorial i posicionament amb més de 20 anys d'experiència en el sector- destaca que "l'aplicació més important dins les ciutats és la d'emergències i seguretat, ja que permeten prendre decisions en temps real".

A tall d'exemple, Sitep ja treballa amb Bombers de Catalunya per tal d'utilitzar els drones com a dispositius autònoms que gràcies a una càmera i un sistema de posició, poden amplificar l'estat d'un edifici o zona que s'està cremant. "Necessitarem aeronaus de gran autonomia i amb una gran capacitat portant", augura. 

Els evangelitzadors

Hemav està especialitzada en la gestió i aplicació de drones a la vida real: agricultura, indústria, energies, obra civil o formació. Nascuda fa cinc anys en un garatge de Molins de Rei, al més pur estil Silicon Valley, ja té més de 100 treballadors i 70 aeronaus sobrevolant el món. Amb aquestes xifres, Ferraz reconeix que se senten "evangelitzadors de la tecnologia drone"

Un 'drone' triga cinc minuts a inspeccionar el mateix que una persona en una hora 

"La clau està en les dades: recollir i processar informació per després crear capes de valors", assegura. Hemav fa de consultor i ajuda als seus clients a fer una gestió intel·ligent dels seus recursos. En el cas dels agricultors, els dona informació de les seves parcel·les i els fa una proposta de com optimitzar-les. Segons Ferraz, "els drones ens obren una porta a la digitalització, ho posem tot en un batedor i ho bufem amb tècniques de big data". Tanmateix, des de la fundació d'Hemav s'està treballant en el disseny d'una aeronau que netegi des de fora les finestres dels edificis

El clavegueram del Born

Els drones no només poden salvar vides sinó que també poden fer-les més fàcils, netes i saludables. El cap de sistemes autònoms d'Eurecat, Daniel Serrano, ha aprofitat el congrés intel·ligent per presentar la plataforma autònoma Arsi, equipada amb sensors 3D per navegar de forma autònoma i detectar tot el que hi hagi en un sistema de clavegueram.  


El congrés reuneix aquests dies experts en innovació i tecnologia. Ajuntament de Barcelona 

"Tenim un drone per capturar dades, fer reconstrucció 3D i analitzar els desperfectes d'escales i parets", ha explicat. Arsi ha començat pels 1.532 quilòmetres de clavegueram d'una gran ciutat com Barcelona que no té "la cartografia al dia" i on només la meitat de la distància de clavegueram pot ser inspeccionada per humans. De fet, un drone triga cinc minuts a inspeccionar el mateix que una persona en una hora.

Un cop superades les fases del disseny i el desenvolupament itineratiu del producte, el projecte ja està a punt per la tercera fase de producció i industrialització. Ara fa poc més d'un mes es van realitzar algunes proves als carrers subterranis del Born. Serrano ha acabat bromejant: "Millor no descriure què et pots arribar a trobar al clavegueram". 

En resum, segons Ferraz, "els drones són una realitat i han vingut per quedar-se". Des del clavegueram del Born fins a les missions dels Bombers o les finestres dels gratacels.