Emprendre i fer-se ric a YouTube

La plataforma de vídeos online es converteix en un espai mediàtic on fer d'un mateix una marca i un negoci d'èxit

Fer negocis amb YouTube
Fer negocis amb YouTube
Aida Corón
20 de Juny de 2014
Act. 20 de Juny de 2014

"Quants tenen canal de YouTube?". Poques mans s'aixequen. "I quants hi heu vist un vídeo?". La majoria, a l'alça. Així comença habitualment el consultor de Youtube per a empreses Jordi Cor (@jordi_cor) les seves conferències, la última d'elles celebrada a Inesdi sobre l'ús d'aquesta plataforma en l'emprenedoria. I és que, quan Google va comprar el 2006 la xarxa de vídeos per 1.300 milions d'euros, sabia que es convertiria en la televisió del futur, en un model de negoci segur i en el camí cap a l'èxit del nou perfil del youtuber professional.

De fet, Cor defineix la plataforma com "el circ d'Internet i nou MTV, perquè es basa a entretenir i distraure", especialment als joves que ja han crescut amb Youtube com a mitjà de consum d'oci.

Fer de YouTube un negoci 
Què vols, com ho faràs i per què ets diferent? Són tres preguntes bàsiques i que cal respondre abans de crear una empresa, però també de crear un canal de YouTube, el que no deixa de ser un negoci per guanyar diners.

En aquest sentit, res pren tant de valor com el fet de ser únics. "Si no comences sent diferent, no guanyaràs res", emfatitza l'expert, "pel que després de fer un estudi d'allò que ja està en marxa a la xarxa, si veus que tots fan X, tu has de fer Y". Tampoc serveix ser "una còpia barata, ni els mems en forma de gatets, ni cap altre vídeo que ja ha sigut viral i que no incorpora res innovador", afegeix. I, per suposat, no portarà enlloc tenir un canal temàtic que no interessa a ningú, per molt que no hi hagi competència en el sector. 

La segona fase consisteix a crear els vídeos i el canal, i té una norma infranquejable: "No gastis una dinerada fins que tinguis ingressos, amb un smartphone n'hi ha prou". El consultor enumera diversos youtubers famosos, entre ells Yuya i elrubiusOMG, "els qui van començar com la majoria de canals i vídeos virals, gravant amb recursos mínims".

A partir d'aquí, tot depèn dels capritxos de Google, els seus algoritmes i el SEO. Posicionar bé el vídeo és clau, segons Cor, així que no es pot escatimar en temps a l'hora de buscar una fórmula atractiva pel titular, com tampoc redactar una descripció breu, concisa, clara i amb les paraules clau que faran arribar-hi el públic. Sobre això, destaca un detall que pot ser fonamental: "Ara YouTube funciona com Google fa cinc anys, penalitza poc".

Dissenyar un bon pla de màrqueting per difondre els productes a altres xarxes; monitoritzar l'audiència i la qualitat de les visites; i planificar la publicació de continguts i presentació del canal són part del seguiment i manteniment que el conferenciant situa com a fonamentals per arribar a crear una marca i tenir una comunitat.

Monetització dels vídeos 
Els primers ingressos que pot donar YouTube provenen de fer-se partner de la plataforma. Una ajuda que, basada en el sistema Google AdSense, dóna ajudes per cada visualització. "Es diu que cada 1.000 visites guanyes entre 2 i 7 dòlars" explica el realitzador de vídeos i co-autor del llibre Cómo triunfar en YouTube, Daniel Feixas (@danielfeixas). Amb un càlcul ràpid, situa vora els 2.000 euros mensuals els canals que assoleixen les 200.000 visites en aquest període. 

Pels qui prefereixen facilitar la feina, poden optar per ser soci de qui es coneix com a network. Fan d'intermediari entre YouTube i un canal, però es queden un tant per cent dels guanys.

Finalment, en els vídeos s'hi poden aplicar les estratègies de la publicitat més clàssica: empreses que es posen en contacte amb els creadors per posar-hi la seva publicitat, el product placement, els sponsors i els vídeos patrocinats. Existeixen, en paral·lel, iniciatives disruptives com Patreon, un portal de crowdfunding especialitzat en cultura audiovisual, o la subhasta d'objectes personals i materials que ha utilitzat el youtuber i que els fans estan disposats a adquirir a qualsevol preu.

Influencers, fans i posicionament
L'un necessita l'altre. Sense una persona famosa, no hi ha fans; sense fans, no serveix un líder d'opinió. I, sense aquesta mateixa relació, tampoc hi ha ingressos per publicitat. La regla és bàsica: com més subscriptors es tenen, més poder d'influència hi ha i més clients potencials hi veuen les marques en aquesta comunitat. Per tant, els números a negociar amb l'empresa que es vol promocionar seran més elevats. Però aquí entren en joc altres elements bàsics del sector de la publicitat, com és el cas de l'estacionalitat.

Per veure-ho clar, Feixas cita l'exemple dels canals de maquillatge: "Aquests vídeos tindran molta tirada en moments clau com el Nadal, però no a l'agost. Això significa que per un anunci, o fins i tot per donar un consell usant un producte determinat, el youtuber rebrà més o menys diners segons el moment de l'any que estiguem".

Feixas està també al capdavant de l'agència de videomàrqueting Astronaut, on treballa directament amb empreses. Des del punt de vista de les organitzacions, considera bàsic invertir en vídeos perquè a Google es posicionen sempre per davant de les imatges i les pàgines web. "Si fas un vídeo amb informació rellevant per al possible client, o surts com a marca recomanada per un youtuber, el trànsit del cercador cap a la web serà major i podràs incrementar les vendes". 

Pujar al carro de les modes d'Internet 
"El 99,9% de les agències que intenten fer un vídeo viral no ho aconsegueixen". És la primera sentència que fa Feixas per respondre al com donar la volta al món a l'estil del harlem shake o el lip dub. La segona, que no hi ha cap més recepta que trobar una bona combinació del que és innovador i del que s'està convertint en una moda. "Però cal tenir clar que, sempre, el primer és començar a fer vídeos", recomana.

I quan arriba el punt d'inflexió? "Amb un vídeo que, de cop, et fa saltar a la fama. Un bon exemple és el d'Enzo Vizcaínocantant el seu currículum amb un ukelele, o el de l'andalusa focusingsvlogscriticant la catalanofòbia". Aquest és el vídeo que ajuda al fet que un canal acabi d'agafar embranzida i recorri les diverses xarxes fins a fer créixer exponencialment la comunitat de subscriptors.

Allunyant-se una mica del convenciment de Jordi Cor de què és possible arribar a YouTube amb la idea de fer diners, Feixas considera que és un error començar amb aquest objectiu tan ambiciós: "Hi ha molt marge entre l'inici i l'obtenció de beneficis. Si pots guanyar alguna cosa amb el primer vídeo, però després cal arribar a ser constant. Això no treu que sigui possible, hi ha casos de nord-americans que s'han emportat un milió de dòlars l'any. Com també hi ha youtubers que estan triomfant després de 2 o 3 anys sense veure ni un euro".

Sigui quin sigui el cas, per norma general, tenen en comú que s'han enganxat al món dels vídeos per afició. "Si vas només a pels diners, no gaudeixes, i això a Internet es nota", conclou. 

L'idioma mana
El fet que els youtubers més coneguts siguin americans, tant del nord com del sud, no respon a qüestions de falta de coneixements sobre social media, falta d'hàbit o ús de les xarxes, elements tècnics, sinó que el factor determinant és la llengua: "L'anglès és l'idioma d'Internet i el de Youtube", explica l'expert. Això determina, en gran mesura, la difusió d'un vídeo, i també la quota a rebre per la publicitat. Segons Freixas, "els anuncis que estan en anglès es paguen més que els anuncis posats en vídeos en castellà; i en català, encara menys".