• Innovació
  • KIC InnoEnergy Iberia cerca emprenedors 'amb energia'

KIC InnoEnergy Iberia cerca emprenedors 'amb energia'

La firma impulsa projectes d'empresa centrats en el coneixement, la recerca i la innovació al sector energètic

La firma prepara la segona edició del KIC InnoEnergy Award 2015 per a start-ups d’Espanya i Portugal
La firma prepara la segona edició del KIC InnoEnergy Award 2015 per a start-ups d’Espanya i Portugal
Redacción
14 de Setembre de 2015
Act. 15 de Setembre de 2015

Cada any els arriben entre 120 i 140 sol·licituds d'empreses que volen formar part del seu projecte. Només en seleccionen vuit i per fer-ho, essent molt acurats, busquen que els projectes tinguin per objectiu integrar i potenciar el coneixement, la recerca i innovació a escala europea en el sector de l'energia. "Quan dic 'potenciar la integració' és perquè volem posar a treballar conjuntament el coneixement de les universitats i dels centres de recerca", explica Josep Miquel Torregrosa, Business Creation officer de KIC InnoEnergy.

De fet, les empreses Iberdrola, Gas Natural i EDP (Energias de Portugal) són les seves sòcies, així com l'IREC (l'Institut de Recerca d'Energia de Catalunya), el centre basc Tecnalia i el madrileny CIEMAT (Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnológicas). Quant als centres universitaris, col·laboren amb la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l'Institut Tècnic Superior de Lisboa.

La firma, amb seu a Holanda i present a vuit països, a Catalunya treballa des del centre Esadecreapolis de Sant Cugat del Vallès, des d'on desenvolupa els seus projectes educatius i d'acceleració d'start-ups.

Cercador de projectes interessants
KIC InnoEnergy cerca projectes que han desenvolupat un servei que pot estar en el mercat en uns 18 mesos (el límit són els dos anys). El més important, condició imprescindible, és que la seva temàtica sigui produir, emmagatzemar, gestionar o consumir energia de forma més eficient. Si acompleix el perfil, s'incorporen a la seva incubadora d'empreses, que a banda de la seu santcugatenca, també troba espai a Madrid i Lisboa.



La companyia disposa d'un programa d'acceleració i formació: els assignen mentors, els faciliten l'accés a la seva xarxa internacional, de networking i, fins i tot, participen en el seu capital. "Els financem quatre àrees: desenvolupament de tecnologia, com patents, per exemple; negoci i internacionalització; foment de l'equip, finançant-los els financem costos per poder incorporar els membres que els calen per treballar en altres àmbits; i els ajudem a buscar finançament via finançament públic o privat, a més de buscar inversors privats", enumera Torregrosa.

Projectes diversos
Entre els emprenedors que participen, Enerbyte; Opendomo, guanyadora del primer premi al programa Código Emprende; AEInnova, segon premi a la tecnologia que canviarà el món per la UNECE; i Eolos, firma que està duent a terme una campanya d'homologació per fer medicions de la tecnologia Wind off-shore. Aquesta és, tal com confirma la companyia, l'empresa amb més inversió del seu programa d'acceleració, amb 375.000 euros aproximadament.

Com trau benefici l'empresa? Mitjançant dos camins: l'un, a través d'una participació minoritària –entre el 3 i el 5%- del capital de l'empresa i participant d'un percentatge en les vendes de la companyia, un camí que només adopten amb aquelles empreses que ja estan més consolidades. "Som un mix entre acceleradora d'empresa i inversió en capital semilla", conclou el responsable de la firma, que prepara aquests dies la segona edició del KIC InnoEnergy Award 2015 per a start-ups d'Espanya i Portugal, amb l'objectiu de promoure les empreses de tecnologies netes d'ambdós territoris.