14
de Juny
de
2016
Aquest dilluns ha arribat el dia de l'esperada WWDC16, la conferència anual de desenvolupadors d'Apple en la qual la companyia presenta, any rere any, les novetats de software per als seus dispositius. Apple ha renovat els sistemes operatius de tots els seus aparells: Apple Watch, Apple TV, iPhone, iPad i Ordinadors i a VIA Empresa us n'hem preparat un resum perquè no us perdeu el més interessant.
La conferència ha arrencat amb el ja clàssic repàs de xifres de la companyia: 2 milions d'aplicacions descarregades, 130.000 milions de vegades des de l'App Store i pràcticament 50.000 milions de dòlars pagats als desenvolupadors. Xifres de vertigen.
Ja entrant en les novetats, la primera plataforma a debutar ha estat l'Apple Watch.
watchOS 3
El dispositiu és relativament nou, però ja va per la seva tercera versió major de software. D'entrada, la gran millora que notaran els seus usuaris és que ara el rellotge és capaç de mantenir aplicacions en memòria i actualitzar-ne la informació en segon terme. D'aquesta manera, Apple vol aconseguir eliminar la sensació de lentitud generalitzada que experimentaven els usuaris en obrir apps. La companyia afirma que la nova versió serà capaç d'obrir les apps de manera instantània.
A més, seguint el camí de l'iPhone i l'iPad, l'Apple Watch disposarà d'un nou Centre de Control, accessible lliscant el dit des de la part inferior, mostrarà botons per controlar la bateria, el mode avió, el mode nocturn, les notificacions i el bloqueig entre d'altres.
El watchOS 3 també comptarà amb una nova característica anomenada Scribble que permetrà escriure les respostes tal com si ho féssim amb un llapis. Malauradament, d'entrada Scribble només estarà disponible en Anglès i Xinès.
Com era d'esperar, el nou sistema incorpora noves caràtules de rellotge, numèriques i minimalistes, amb gràfics d'activitat i, per no deixar sol Mickey Mouse, una versió de la Minnie Mouse.
Tanmateix, canviar d'aplicació al nou watchOS serà molt més ràpid. Ja no serà necessari prémer el botó lateral, tornar al llançador d'apps i triar-ne una altra. Gràcies al nou Dock, permetrà moure's entre les diferents apps lliscant el dit.
Per afegir competitivitat a l'aplicació de fitness, Apple ha afegit un mode "compartir" que permet veure les dades en temps real dels vostres amics –sempre que ells ho permetin, és clar–. I per si fos poc, l'aplicació de fitness ara està optimitzada pels usuaris que van en cadira de rodes. Així, permet controlar velocitats, tipus de terreny i ofereix entrenaments personalitzats.
I després de fer exercici, toca relaxar-se. La nova app Breathe farà de guia per reduir l'estrès a través d'una sèrie d'exercicis de respiració mentre el rellotge mesura la freqüència cardíaca.
La nova versió de watchOS 3 estarà disponible a la tardor de manera gratuïta. Els desenvolupadors poden descarregar-ne la versió prèvia avui mateix.
tvOS
I després del rellotge arriba el televisor. Per començar, Apple ha creat una aplicació per iOS que mimetitza completament el nou control remot introduït en la darrera versió de l'Apple TV. Així, els usuaris poden fer-ne servir totes les funcionalitats des del mòbil i, per descomptat, escriure text amb el teclat.
L'assistent virtual Siri disponible a l'AppleTV guanya potència. Ara permet fer cerques a YouTube o carregar canals en directe –als països en els quals estiguin disponibles–, només demanant-ho amb la veu.
A més, el nou tvOS comptarà amb el que s'anomena single sing-on, que permet als usuaris introduir el seu usuari i contrasenya un sol cop per a totes les aplicacions. Un canvi molt més important del que sembla si tenim en compte com n'és d'incòmode introduir text amb el comandament a distància.
De la mateixa manera que watchOS 3, els desenvolupadors poden descarregar la nova versió de tvOS avui mateix. La resta de mortals, haurem d'esperar fins a la tardor.
macOS
La primera gran novetat del sistema operatiu d'escriptori és el seu canvi de nom. OS X passa a dir-se macOS, i la nova versió ha estat batejada amb el nom de Sierra. D'entrada, una nova característica anomenada Auto Unlock permetrà desbloquejar el mac fent servir l'Apple Watch. Com? Doncs tan senzill com aixecar la tapa del portàtil o encendre l'iMac mentre duem el rellotge posat i llestos, l'ordinador ho detectarà i no demanarà cap contrasenya.
La següent novetat presentada es diu Universal Clipboard –efectivament, si encara no us n'havíeu adonat, Apple té noms per a tot– i permet copiar text, imatges o vídeo en qualsevol dispositiu Apple i disposar-ne en qualsevol altre. Per exemple, podem copiar un tros de document en un processador de textos al Mac i enganxar-lo en un correu electrònic a l'iPhone.
La nova iCloud Drive –la interpretació d'Apple de Dropbox–, sincronitza automàticament l'escriptori i la carpeta de documents entre dispositius. D'aquesta manera asseguren, no haurem de preocupar-nos mai més d'on hem guardat un document. L'hem guardat a tot arreu.
La següent funcionalitat segurament encara no interessarà massa als usuaris del nostre país... de moment. Apple va introduir fa un temps Apple Pay, un nou sistema de pagaments que permet pagar en botigues físiques fent servir el compte d'iTunes, sense necessitat d'ensenyar la targeta de crèdit, simplement apropant el telèfon al TPV. Ara, Apple Pay, a més d'estar disponible a Suïssa, França i Hong Kong –Aquí encara haurem d'esperar...–, disposarà d'una nova versió web.
Així doncs, tots els comerços digitals que vulguin, poden disposar d'un botó de "Paga amb Apple Pay", que permetrà fer pagaments sense escriure cap dada, simplement aprovant-los amb el lector d'empremta dactilar de l'iPhone.
I la gran novetat que tots esperàvem. Siri arriba al Mac. Si una temporada vau llegir l'article en aquesta mateixa secció en el que explicàvem els rumors del nou Siri, i fèiem algunes peticions, sembla que a Apple ens han escoltat. El nou Siri podrà accedir-se des del Dock o des de la barra de menús i permetrà interactuar amb tot el sistema amb comandaments de l'estil "Mostra'm els documents amb què vaig treballar la setmana passada", "Busca'm imatges a Internet sobre Barcelona", enviar missatges, cercar vídeos...
I el millor, amb una interfície no intrusiva que ens permetrà treballar amb el sistema mentre li donem alguna ordre.
Els desenvolupadors poden descarregar una versió prèvia de macOS Sierra avui. El públic més atrevit disposarà d'una versió beta al juliol i la versió definitiva arribarà a la tardor.
iOS 10
I com passa amb les llaminadures, Apple ha guardat el millor pel final. La seva particular joia de la corona és l'iOS, el sistema operatiu que alimenta iPhones i iPads. La nova versió disposa d'una pantalla de bloqueig redissenyada –per fi!– en la qual hi podran aparèixer, mentre el telèfon està bloquejat, notificacions interactives i widgets. Per exemple, podrem situar-hi un calendari o widgets de terceres parts, creats per desenvolupadors.
Com a curiositat, ara l'accés ràpid a la càmera ja no es farà lliscant la icona cap amunt, sinó que el gest serà de dreta a esquerra. Una altra de les novetats és 3D Touch. Aquesta nova característica introduïda amb l'iPhone 6S permetia mostrar opcions de l'aplicació quan l'usuari premia amb força la seva icona. Ara, el nou 3D Touch permet mostrar widgets. Per exemple, prement fort la icona de l'app de fitness, mostrarà accessos directes a les diferents parts de l'aplicació i un gràfic amb el progrés del dia. Aquests nous widgets fins i tot permeten reproduir vídeo!
I la segona novetat de Siri que demanàvem fa temps: Accés per a desenvolupadors. D'aquesta manera per fi, aplicacions de tercers podran integrar-se amb Siri. L'exemple que va fer servir Apple per demostrar-ho tornava a ser una picada d'ullet a la Xina: només dient-li a Siri "Envia un WeChat a la Nancy dient-li que faré 5 minuts tard" S'enviava el missatge automàticament utilitzant l'app de missatgeria instantània.
A més el nou Siri és capaç de fer suggeriments en context. Si rebem un missatge preguntant on som, l'assistent virtual ens proposarà respondre-li automàticament amb la nostra ubicació. Els que dieu "ja he sortit" quan encara són a casa hauran de vigilar amb aquesta nova funcionalitat.
L'app de fotos també ha guanyat noves funcionalitats, per fer-la més similar a la versió per a Mac. Incorpora una vista de mapa, que situa les imatges en un context geogràfic i és capaç de detectar cares, de manera que podem fer cerques de persones.
L'Apple Maps, que va ser tan criticada en els seus inicis, disposa d'una nova interfície amb un accés als controls de navegació simplificat. Incorpora dades de trànsit en ruta, zoom dinàmic en funció de la localització i cerca de punts d'interès en itinerari. I atenció, Apple Maps per a desenvolupadors, que a la pràctica vol dir que podrem encarregar una pizza o demanar un Uber sense sortir de l'App de Mapes.
I per acabar, la sorpresa de la nit: iMessages, l'aplicació de missatgeria d'Apple, ataca frontalment a Snapchat: La nova versió de l'app disposarà d'enllaços enriquits –com els que enganxem a Facebook–, que mostren una prèvia de la imatge i el títol d'allò que enllacem, prediccions d'icones emoji, un mode de "tinta invisible" que permet enviar imatges secretes que només es mostren quan l'usuari les toca, dibuixos o textos a mà i fins i tot música.
Però el més interessant és que el nou iMessage incorporarà una App Store pròpia que permetrà als desenvolupadors crear afegits per a l'app de missatgeria, com ara adhesius, o la possibilitat d'encarregar menjar a domicili des de la mateixa app.
I de la mateixa manera que macOS, iOS 10 estarà disponible a desenvolupadors avui mateix, en beta pública al Juliol i en versió estable a la tardor.
La conferència ha arrencat amb el ja clàssic repàs de xifres de la companyia: 2 milions d'aplicacions descarregades, 130.000 milions de vegades des de l'App Store i pràcticament 50.000 milions de dòlars pagats als desenvolupadors. Xifres de vertigen.
Ja entrant en les novetats, la primera plataforma a debutar ha estat l'Apple Watch.
watchOS 3
El dispositiu és relativament nou, però ja va per la seva tercera versió major de software. D'entrada, la gran millora que notaran els seus usuaris és que ara el rellotge és capaç de mantenir aplicacions en memòria i actualitzar-ne la informació en segon terme. D'aquesta manera, Apple vol aconseguir eliminar la sensació de lentitud generalitzada que experimentaven els usuaris en obrir apps. La companyia afirma que la nova versió serà capaç d'obrir les apps de manera instantània.
A més, seguint el camí de l'iPhone i l'iPad, l'Apple Watch disposarà d'un nou Centre de Control, accessible lliscant el dit des de la part inferior, mostrarà botons per controlar la bateria, el mode avió, el mode nocturn, les notificacions i el bloqueig entre d'altres.
El watchOS 3 també comptarà amb una nova característica anomenada Scribble que permetrà escriure les respostes tal com si ho féssim amb un llapis. Malauradament, d'entrada Scribble només estarà disponible en Anglès i Xinès.
Com era d'esperar, el nou sistema incorpora noves caràtules de rellotge, numèriques i minimalistes, amb gràfics d'activitat i, per no deixar sol Mickey Mouse, una versió de la Minnie Mouse.
Tanmateix, canviar d'aplicació al nou watchOS serà molt més ràpid. Ja no serà necessari prémer el botó lateral, tornar al llançador d'apps i triar-ne una altra. Gràcies al nou Dock, permetrà moure's entre les diferents apps lliscant el dit.
Per afegir competitivitat a l'aplicació de fitness, Apple ha afegit un mode "compartir" que permet veure les dades en temps real dels vostres amics –sempre que ells ho permetin, és clar–. I per si fos poc, l'aplicació de fitness ara està optimitzada pels usuaris que van en cadira de rodes. Així, permet controlar velocitats, tipus de terreny i ofereix entrenaments personalitzats.
I després de fer exercici, toca relaxar-se. La nova app Breathe farà de guia per reduir l'estrès a través d'una sèrie d'exercicis de respiració mentre el rellotge mesura la freqüència cardíaca.
La nova versió de watchOS 3 estarà disponible a la tardor de manera gratuïta. Els desenvolupadors poden descarregar-ne la versió prèvia avui mateix.
tvOS
I després del rellotge arriba el televisor. Per començar, Apple ha creat una aplicació per iOS que mimetitza completament el nou control remot introduït en la darrera versió de l'Apple TV. Així, els usuaris poden fer-ne servir totes les funcionalitats des del mòbil i, per descomptat, escriure text amb el teclat.
L'assistent virtual Siri disponible a l'AppleTV guanya potència. Ara permet fer cerques a YouTube o carregar canals en directe –als països en els quals estiguin disponibles–, només demanant-ho amb la veu.
A més, el nou tvOS comptarà amb el que s'anomena single sing-on, que permet als usuaris introduir el seu usuari i contrasenya un sol cop per a totes les aplicacions. Un canvi molt més important del que sembla si tenim en compte com n'és d'incòmode introduir text amb el comandament a distància.
De la mateixa manera que watchOS 3, els desenvolupadors poden descarregar la nova versió de tvOS avui mateix. La resta de mortals, haurem d'esperar fins a la tardor.
macOS
La primera gran novetat del sistema operatiu d'escriptori és el seu canvi de nom. OS X passa a dir-se macOS, i la nova versió ha estat batejada amb el nom de Sierra. D'entrada, una nova característica anomenada Auto Unlock permetrà desbloquejar el mac fent servir l'Apple Watch. Com? Doncs tan senzill com aixecar la tapa del portàtil o encendre l'iMac mentre duem el rellotge posat i llestos, l'ordinador ho detectarà i no demanarà cap contrasenya.
La següent novetat presentada es diu Universal Clipboard –efectivament, si encara no us n'havíeu adonat, Apple té noms per a tot– i permet copiar text, imatges o vídeo en qualsevol dispositiu Apple i disposar-ne en qualsevol altre. Per exemple, podem copiar un tros de document en un processador de textos al Mac i enganxar-lo en un correu electrònic a l'iPhone.
La nova iCloud Drive –la interpretació d'Apple de Dropbox–, sincronitza automàticament l'escriptori i la carpeta de documents entre dispositius. D'aquesta manera asseguren, no haurem de preocupar-nos mai més d'on hem guardat un document. L'hem guardat a tot arreu.
La següent funcionalitat segurament encara no interessarà massa als usuaris del nostre país... de moment. Apple va introduir fa un temps Apple Pay, un nou sistema de pagaments que permet pagar en botigues físiques fent servir el compte d'iTunes, sense necessitat d'ensenyar la targeta de crèdit, simplement apropant el telèfon al TPV. Ara, Apple Pay, a més d'estar disponible a Suïssa, França i Hong Kong –Aquí encara haurem d'esperar...–, disposarà d'una nova versió web.
Així doncs, tots els comerços digitals que vulguin, poden disposar d'un botó de "Paga amb Apple Pay", que permetrà fer pagaments sense escriure cap dada, simplement aprovant-los amb el lector d'empremta dactilar de l'iPhone.
I la gran novetat que tots esperàvem. Siri arriba al Mac. Si una temporada vau llegir l'article en aquesta mateixa secció en el que explicàvem els rumors del nou Siri, i fèiem algunes peticions, sembla que a Apple ens han escoltat. El nou Siri podrà accedir-se des del Dock o des de la barra de menús i permetrà interactuar amb tot el sistema amb comandaments de l'estil "Mostra'm els documents amb què vaig treballar la setmana passada", "Busca'm imatges a Internet sobre Barcelona", enviar missatges, cercar vídeos...
I el millor, amb una interfície no intrusiva que ens permetrà treballar amb el sistema mentre li donem alguna ordre.
Els desenvolupadors poden descarregar una versió prèvia de macOS Sierra avui. El públic més atrevit disposarà d'una versió beta al juliol i la versió definitiva arribarà a la tardor.
iOS 10
I com passa amb les llaminadures, Apple ha guardat el millor pel final. La seva particular joia de la corona és l'iOS, el sistema operatiu que alimenta iPhones i iPads. La nova versió disposa d'una pantalla de bloqueig redissenyada –per fi!– en la qual hi podran aparèixer, mentre el telèfon està bloquejat, notificacions interactives i widgets. Per exemple, podrem situar-hi un calendari o widgets de terceres parts, creats per desenvolupadors.
Com a curiositat, ara l'accés ràpid a la càmera ja no es farà lliscant la icona cap amunt, sinó que el gest serà de dreta a esquerra. Una altra de les novetats és 3D Touch. Aquesta nova característica introduïda amb l'iPhone 6S permetia mostrar opcions de l'aplicació quan l'usuari premia amb força la seva icona. Ara, el nou 3D Touch permet mostrar widgets. Per exemple, prement fort la icona de l'app de fitness, mostrarà accessos directes a les diferents parts de l'aplicació i un gràfic amb el progrés del dia. Aquests nous widgets fins i tot permeten reproduir vídeo!
I la segona novetat de Siri que demanàvem fa temps: Accés per a desenvolupadors. D'aquesta manera per fi, aplicacions de tercers podran integrar-se amb Siri. L'exemple que va fer servir Apple per demostrar-ho tornava a ser una picada d'ullet a la Xina: només dient-li a Siri "Envia un WeChat a la Nancy dient-li que faré 5 minuts tard" S'enviava el missatge automàticament utilitzant l'app de missatgeria instantània.
A més el nou Siri és capaç de fer suggeriments en context. Si rebem un missatge preguntant on som, l'assistent virtual ens proposarà respondre-li automàticament amb la nostra ubicació. Els que dieu "ja he sortit" quan encara són a casa hauran de vigilar amb aquesta nova funcionalitat.
L'app de fotos també ha guanyat noves funcionalitats, per fer-la més similar a la versió per a Mac. Incorpora una vista de mapa, que situa les imatges en un context geogràfic i és capaç de detectar cares, de manera que podem fer cerques de persones.
L'Apple Maps, que va ser tan criticada en els seus inicis, disposa d'una nova interfície amb un accés als controls de navegació simplificat. Incorpora dades de trànsit en ruta, zoom dinàmic en funció de la localització i cerca de punts d'interès en itinerari. I atenció, Apple Maps per a desenvolupadors, que a la pràctica vol dir que podrem encarregar una pizza o demanar un Uber sense sortir de l'App de Mapes.
I per acabar, la sorpresa de la nit: iMessages, l'aplicació de missatgeria d'Apple, ataca frontalment a Snapchat: La nova versió de l'app disposarà d'enllaços enriquits –com els que enganxem a Facebook–, que mostren una prèvia de la imatge i el títol d'allò que enllacem, prediccions d'icones emoji, un mode de "tinta invisible" que permet enviar imatges secretes que només es mostren quan l'usuari les toca, dibuixos o textos a mà i fins i tot música.
Però el més interessant és que el nou iMessage incorporarà una App Store pròpia que permetrà als desenvolupadors crear afegits per a l'app de missatgeria, com ara adhesius, o la possibilitat d'encarregar menjar a domicili des de la mateixa app.
I de la mateixa manera que macOS, iOS 10 estarà disponible a desenvolupadors avui mateix, en beta pública al Juliol i en versió estable a la tardor.