• Innovació
  • Lince Works, el videojoc català que vol fer món

Lince Works, el videojoc català que vol fer món

L'any vinent aquesta empresa de videojocs llança el seu primer projecte, nascut a partir d'un treball final de màster

Aiats Agustí
23 d'Abril de 2015
Act. 27 d'Abril de 2015
Un personatge desperta d'entre els morts i no recorda el passat. Una ciutat envoltada per exèrcits, una noia et demana ajuda, aquesta noia té a veure amb la teva vida passada, seguir-la i ajudar-la és la manera de saber qui ets. Un guerrer fet d'ombres que té el poder de manipular-les, amagar-s'hi o moure's entre elles. Sigil·li, infiltració, planificació i tensió constant. Aquesta és el videojoc que proposaLince Works, una empresa de videojocs nascuda d'un treball final de màster, que veurà la llum el 2016.



Un projecte final de carrera, una empresa
David León és el CEO i forma part de l'equip de vuit persones que treballen desenvolupant Twin souls, the path of shadows a Lince Works. "L'empresa la vam fundar tres socis, estudiants d'enginyeria informàtica de la Universitat Pompeu Fabra i que vam cursar el màster de videojocs de la mateixa universitat", explica León. Del projecte final de màster en va sorgir un videojoc d'acció sigil·losa en tercera persona que transporta al jugador a un món d'ombres i estratègia.

"Quan vam acabar el curs van moure el projecte per les xarxes socials i van veure que hi havia interès i que hi havia potencial de negoci", diu aquest jove informàtic de 26 anys. Els tres programadors van decidir muntar al gener del 2014 Lince Works i van recórrer les escoles d'art de Barcelona per adjuntar quatre artistes per posar-se a treballar en el seu projecte.

A finals de març van entrar a la incubadora de Glòries de Barcelona Activa: "Ens van ajudar molt a muntar l'empresa, en quant a assessoria, però no hi ha formació en videojocs", diu León. Per això quan van veure la possibilitat d'entrar a l'acceleradora específica no s'ho van pensar gens. GameBcn "ens ofereix espai, classes amb experts de King.com, Digital Legend, Facebook; publicitat, màrqueting, analítica, disseny, producció, contactes, és un altre nivell", admet León. Els integrants de Lince Works van viatjar fins a San Francisco al març per participar en la Game Developer Conference. Allà hi ha una petita delegació de GamBbcn per fer networking, i "fer pinya ajuda molt", diu el jove emprenedor.

L'empresa de moment ha rebut en una primera ronda de finançament 45.000 euros i l'acceleradora n'ha aportat 150.000 més.

Un sector efervescent
El joc sortirà a primavera del 2016, per PC, Mac i Linux, però també per a les plataformes xBoxOne i Play Station 4. En aquests moments encara es troba en fase de desenvolupament, però León té clar que arriben de sobres a la data que s'han proposat.

"En les ultimes etapes del procés es decidiran més detalls sobre el llançament, de base sortirà en anglès, castellà i català. Però també pensem traduir-lo al francès, italià, portuguès, polonès, alemany i rus", explica León. L'informàtic té clar però que el seu principal client es troba als Estats Units, Austràlia, Canadà, França i Alemanya.

León troba que el món del videojoc a Catalunya està "bastant millor que fa uns anys, quan només existia Novarama (creadora dels invizimals). Ara empreses com King.com o Social Point milloren la situació, però no hi ha hagut grans produccions", lamenta. Tot i això si que "hi ha un ambient interessant de Pimes, autònoms, quedades, associacions" afegeix León. Amb GameBcn també es veu que "hi ha qualitat", per això el jove emprenedor assegura ser "optimista en quant al sector a Catalunya".

"És complicat muntar una empresa, qualsevol tipus d'empresa, pel tema fiscal, més que res perquè a un creador de videojocs no se'l considera una "categoria", quan contractes un artista, dibuixant o algú que fa 3D, es contracta com a "programador", detalla León i afegeix que "el conveni de treballadors dels videojocs es troba a dins del sector del metall, perquè originàriament aquestes empreses també feien hardware. Això és absurd, però ara s'hi han quedat perquè és més fàcil... la burocràcia és molt complicada".

"No posar tots els ous a la mateixa cistella"
El futur de l'empresa depèn en gran mesura de l'èxit del videojoc: "La idea és seguir desenvolupant, crear una seqüela o preqüela amb la mateixa jugabilitat i potser incloure el multijugador", explica l'informàtic. Però el que s'ha de plantejar pròximament Lince Works, segons afirma León, és "tenir projectes paral·lels més petits per, abans d'acabar el primer projecte, iniciar-ne algun altre, diversificar, per no posar tots els ous a la mateixa cistella i en un futur créixer, ampliar l'equip i, sobretot, seguir fent videojocs".