• Innovació
  • mSchools TechCamp, campament per a 'petits' grans programadors

mSchools TechCamp, campament per a 'petits' grans programadors

El programa mSchools es trasllada aquesta setmana a una casa de colònies de Castellnou de Bages per mostrar a joves estudiants catalans com han de treballar el desenvolupament d'una aplicació mòbil

Durant el matí, els alumnes aprenen metodologies de treball, programació i aspectes bàsics de màrqueting
Durant el matí, els alumnes aprenen metodologies de treball, programació i aspectes bàsics de màrqueting
Neus Navarro
22 de Juliol de 2015
Motxilla en mà, cantimplora i telèfon mòbil. Són els tres gadgets imprescindibles per passar nou dies al primer mSchools TechCamp que ha organitzat a Castellnou de Bages la Mobile World Capital Barcelona. Des de dissabte 18 de juliol i fins diumenge 26 de juliol, un total de 23 joves estudiants d'ESO i Batxillerat reben un programa teòric-pràctic perquè puguin assaborir els assoliments, i també els entrebancs, del treball d'un dels sectors tecnològics més de moda.

A hores d'ara, aprenen metodologies de treball, programació, aspectes bàsics de màrqueting, generació de negoci, etc. amb l'objectiu de posar en marxa una app mòbil sobre seguretat viària, aplicació que desenvoluparan en comú tots els joves participants d'aquestes colònies del segle XXI. És a dir, organitzats per grups, uns alumnes estudiaran la programació, altres els aspectes de disseny gràfic i, per exemple, altres s'encarregaran del màrqueting corresponent per vendre millor la seva app al mercat.

Els alumnes reben formació al matí i a la tarda gaudeixen d'activitats. mSchools

Però, entretant, gaudeixen de la part més lúdica d'un campament clàssic amb activitats i esports a l'aire lliure com BTT, tirolina, tir amb arc o excursions amb quads. De fet, aquest migdia de dimecres pugen als quads i juguen al futbolí humà fins a l'hora de sopar. La tarda de dijous inclourà una xerrada sobre cyber security a més d'una excursió, divendres, un taller de robòtica i divendres, després de les classes, hi haurà un raid d'aventura. La nit de divendres aniran de discoteca –l'única que no faran jocs de nit, un clàssic dels campaments-, un regal previ a l'esprint del cap de setmana, en què hauran d'enllestir els projectes per fer la presentació el pròxim diumenge a la tarda.

Els professors, professionals del sector
Com es veu, el campament els ofereix diversió i formació, a més de l'oportunitat de conèixer l'experiència d'altres. Per la casa de colònies passen aquesta setmana alguns professionals de la companyia King, creadora del popular Candy Crush Saga, a més d'especialistes en màrqueting creatiu, distribució de materials, robòtica, etc. Experts que els donaran algunes pinzellades del sector perquè tinguin una visió més àmplia de la indústria en què s'endinsen. "El que pretén el programa és incorporar una nova manera d'aprendre des de l'òptica de les competències digitals", apunta Albert Forn, responsable de mSchools de la Mobile World Capital Barcelona.

"Aquests dies estan molt emocionats", apunta Forn. Segons el màxim responsable del projecte, aquest primer dissabte han començat a treballar en diferents aspectes. "L'últim dia presentaran la feina feta, una app que no sortirà al mercat, que només els servirà per tenir informació. Però el més important és que ho resoldran mitjançant equips de treball, perquè per a ells això és un tast de com seria la feina en una empresa", raona. Conèixer realment com es treballen les aplicacions mòbils és, en resum, l'objectiu principal d'aquesta estada estiuenca a la comarca del Bages.

Un pas endavant al que ja es fa l'escola 
El campament és un pas endavant, tal com explica Forn, del programa mSchools que s'ha desenvolupat en l'últim any, ja que els participants del campament són els guanyadors del concurs App Awards, que se celebra anualment al final del curs acadèmic en relació amb l'assignatura 'Mobilitzem la informàtica'.

 
 El TechCamp se celebra en una casa de colònies del Bages. mSchools

Més de 12.000 alumnes, de 4t d'ESO, batxillerat i cicles formatius, han cursat aquesta formació. Amb edats compreses entre els 17 i els 18 anys, els joves ja han desenvolupat durant el curs acadèmic aplicacions vinculades a l'oci i la gestió personal, els serveis a la comunitat, la ciutadania i l'educació.

No es descarta una segona edició
El balanç de mSchools és molt positiu, segons Forn. "Presenta creixement any rere any i ja estem en unes xifres de participació molt interessants. L'any que ve serà una assignatura troncal de 3r d'ESO i també la volem pilotar cap als cicles formatius... La resposta dels docents és molt bona també i, per tant, la valoració és molt positiva, tenint el mercat laboral tan complicat", explica Albert Forn.

Avui dia, el 25% dels alumnes catalans participen en alguna de les iniciatives impulsades pel programa mSchools, ja que durant el curs 2014-2015 més de 300 centres han impartit l'assignatura. Tanmateix, Forn apunta que no es descarta una segona edició d'aquest primer campament 100% tecnològic. "No sé si serà exactament igual, però està clar que si el resultat és bo –i no hi ha motius perquè no ho sigui- està clar que voldrem abastar més", declara.