Mobile World Congress
Tot el que s’ha presentat al MWC
‘Gadgets’, programari, algorismes, robots, tecnologies i una espàtula: el resum del Mobile World Congress
Gadgets, programari, algorismes, robots, tecnologies i fins i tot una espàtula: tot això s’ha presentat al Mobile World Congress. Ningú parla de telèfons mòbils. Si t’has perdut entre el mar d’informació i notícies amb titulars enginyosos sobre quines empreses han mostrat què al congrés dels mòbils, VIA Empresa te’n fa un resum. Perquè més enllà de mòbils amb càmeres amb més megapíxels que anys té la Sagrada Família, al MWC també s’hi han presentat aplicacions per comprar mobles i humanoides assessors en banca.
El blockchain treu el cap
La tecnologia de la cadena de blocs o blockchain ha estat ben present al MWC i al 4YFN. L'empresa catalana Gotaki preveu integrar aquesta tecnologia a la seva plataforma turística en línia que "centralitza la informació d'establiments que hi ha a internet" i els organitza "en perfils" a partir dels quals l'usuari pot dissenyar "una ruta de viatge personalitzada". Amb una criptomoneda pròpia –o token-, l’usuari podrà acumular i gastar a les empreses turístiques de la seva xarxa. Aquests token servirien per obtenir descomptes o serveis i l'intercanvi quedaria registrat amb tecnologia blockchain.
La també la startup catalana Cocooking, present al 4YFN, també planteja utilitzar blockchain per intercanviar premis en el joc que han creat. L'usuari guanya una criptomoneda anomenada "chefpoint" per cada àpat que prepara i en paga una pel menjar que consumeix d'un altre jugador. Alhora la xarxa de blocs creada per la startup crea un sistema de reputació de l'usuari i les interaccions que fa en una plataforma comuna, que pot ser compartida entre diverses aplicacions.
Més enllà dels intercanvis amb criptodivises, l'empresa Visa ha visitat el MWC i explica que investiga com utilitzar el blockchain per fer transaccions de divises tradicionals. L’empresa està estudiant com combinar el blockchain amb la xarxa de Visa. Alguns dels usos que preveuen donar-li en un futur serien assegurar i registrar transaccions de quantitats de diner molt petites o facilitar les transferències de diner entre comerciants de països diferents i de manera més eficient.
La realitat augmentada entra al menjador de casa
La realitat augmentada (AR) i la intel·ligència artificial (AI) han deixat de ser tecnologies de futur de la indústria mòbil per passar progressivament a incorporar-se en bona part dels dispositius i tenir aplicacions comercials concretes. De fet, la GSMA considera que aquestes dues tecnologies són "dos dels principals vectors d'innovació" que s'estan podent veure en aquesta edició del MWC. Una de les aplicacions de realitat augmentada amb més sortida comercial ha estat presentada per Android i segueix el disseny iniciat per ARCore.
Es tracta d'una app que ens permet veure com quedaria un moble renderitzat en l'espai real d'un habitatge captat a través de la càmera del mòbil. Per exemple, podem triar un model de cadira, canviar-la de color i projectar-la a una cantonada del menjador. Si ens agrada, l'aplicació ens dona l'opció de comprar directament el moble a la botiga online. Actualment, empreses minoristes de mobles com Ikea, Wayfair o Antropologie ja ofereixen aplicacions que utilitzen la realitat augmentada per millorar la comercialització dels seus mobles a través dels telèfons intel·ligents.
Sobre intel·ligència artificial en telèfons intel·ligents, un exemple d’implantació és Qualcomm, que mostra en el seu estand del MWC diversos experiments de reconeixement d'imatge i de veu. Xiaowen Zhang, la portaveu de Biadu (una firma que desenvolupa software per a Qulcomm), ha comentat que els sistemes de reconeixement de veu en els mòbils han avançat en els darrers anys i permeten donar ordres al telèfon mòbil sobre trucades, demanar informació tecnològica o accedir al navegador d'internet amb facilitat.
Robots i wearables per aprimar-se
L’empresa japonesa SoftBank Robotics ha dut al MWC en Pepper, un robot capaç de percebre les emocions humanes i amb aplicacions per assessorar els clients o funcionar com a punt d'informació en establiments de banca o comerç.
Una altra de les novetats que es poden trobar al NexTech enguany és un wearable en forma de diadema dissenyada per la firma californiana Modius Health que estimula el nervi vestibular i que connecta amb l'hipotàlem per ajudar l'usuari a aconseguir els seus "objectius físics", siguin atlètics, estètics o de salut. El portaveu de Modius Health, Tonny Wilcox, ha explicat que una de les aplicacions més populars de la diadema és que ajuda a activar el metabolisme i perdre pes, contrarestant la sensació de gana i afavorint la sacietat.
La multinacional japonesa Hamamatsu va més enllà i presenta un sistema per moure objectes amb el pensament. El giny permet moure objectes a través de l'hemoglobina oxigenada que genera el cervell humà en activar el seu pensament i que es detecta a partit d'un sensor ubicat al front. Quan s'atura el pensament i es relaxa el cervell, el sensor ordena que la màquina que mou l'objecte s'aturi. L'aplicació té altres funcions, especialment en el camp mèdic, ja que permet detectar ràpidament la concentració de l'oxigen a la sang dels pacients i que pot ser especialment útil en la cirurgia cardíaca, tot i que també es pot utilitzar en l'entrenament esportiu d'alt rendiment, per exemple.
Projectes catalans al MWC
Enguany 102 empreses catalanes han comptat amb un stand al principal esdeveniment de telefonia mòbil. Entre les propostes catalanes que fan servir el MWC d'aparador, n'hi ha hagut alguna relacionada amb el sector de la salut. Un exemple són dos dispositius que presenta la companyia Sense4Care, dirigida per en Daniel Rodríguez-Martín. D'una banda, un detector de caigudes que "analitza el moviment de la persona" i en cas que hagi caigut i no pugui aixecar-se "envia una alerta al cuidador o als serveis d'emergències". D'altra banda, també mostren un altre detector, en aquest cas, de la simptomatologia de la malaltia de Parkinson.
També hi ha presentat la seva novetat Nektria: una eina per a empreses de logística que optimitza l'entrega de paquets perquè arribin a l'hora i quan el client és a casa. Nektria ha creat un software que fa quadrar la preferència horària del client amb les franges horàries que l'empresa ja té compromeses per determinar el millor moment d'entrega del paquet per a tots dos, la qual cosa els permet estalviar costos.
El centre d’investigació Eurecat també ha presentat diversos projectes, com ara un aparell que permet fer electrocardiogrames sense fils i que és el més petit del món, un adhesiu que permet prendre la temperatura del cos en només un segon i una espàtula intel·ligent que mesura el grau de salinitat dels aliments a través del mòbil. Així mateix, la Universitat Autònoma i la de Florència han presentat un algorisme capaç de comptar manifestants amb molt poc marge d’error: s’han acabat els debats sobre quantes persones hi havia a l’11 de setembre.
En aquesta ocasió el 5G també ha estat en boca de tothom. En el marc de la iniciativa 5GBarcelona per convertir la capital catalana en un laboratori d’aquesta tecnologia, la Mobile World Capital i l’Hospital Clínic han presentat una prova de quiròfan connectat, que permetrà fer, mitjançant el 5G, operacions quirúrgiques teledirigides.