Les noies volen ser tecnòlogues
SHE STEM organitza un taller al Sónar+D per acostar les carreres tècniques, científiques i matemàtiques a estudiants d'ESO i Batxillerat
La tecnologia està revolucionant totes les facetes de de la nostra vida a un ritme sense precedents, però les dones tan sols ocupen el 26% dels llocs de treball en el sector de la tecnologia, i a Espanya representen menys del 12% de graduats en estudis de tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Xifres que segons els últims estudis segueixen baixant paradoxalment als països amb major igualtat de gènere.
El Fòrum Econòmic Mundial preveu que en 2020 hauran desaparegut 7 milions de treballs a causa de la Quarta Revolució Industrial: la de la tecnologia. Alhora, s'estima que es crearan 2 milions nous de llocs de treball vinculats a la ciència, la informàtica, l'enginyeria i les matemàtiques, les denominades carreres STEM (science, tech, engineering, math). Si les dones no es formen en aquestes disciplines augmentaran les desigualtats de gènere al món laboral futur i, el que és més important, la societat estarà desaprofitant el 50% del talent del que disposa.
Partint d'aquesta situació, SHE STEM sorgeix com una iniciativa sense ànim de lucre per despertar l'interès de noies d'entre 14 i 16 anys cap a la ciència i la tecnologia. L'ESO i el batxillerat són etapes clau a l'educació d'aquestes joves, és per això que la iniciativa vol vincular-les a les disciplines STEM a través de tallers on puguin experimentar d'una forma atractiva i interessant, conèixer millor aquestes disciplines i informar-se de les possibilitats de futur d'aquestes.
El primer taller SHE STEM tindrà lloc aquest 13 de juny en el Sónar+D on 15 noies adolescents realitzaran un exercici de descodificació olfactòria a través de tres tècniques diferents, per recol·lectar dades personals i sensorials que els permetrà dissenyar i prototipar un wearable per al seu benestar a través de l'emissió d'olors.
Les fundadores de SHE STEM, Bet Matoses i Carla Tramullas, comenten que “els tallers són dissenyats per dones referents en àmbits STEM, que de forma recurrent són convidades a grans esdeveniments com el Sónar+D o el MWC. La nostra idea és oferir a les noies nous referents femenins en els camps de la ciència i tecnologia i l'oportunitat de participar en els nostres tallers amb formats i espais inspiradors. Creiem que les noies d'avui necessiten nous entorns i llenguatges per connectar amb la ciència i la tecnologia”.
A part dels tallers que es duguin a terme de forma presencial en algun d'aquests esdeveniments, tot el contingut generat passarà a formar part d'una plataforma digital en la qual es guiarà i aconsellarà a les adolescents mitjançant contingut extra, experiments i dades. Tot això des d'un mateix objectiu: encoratjar a les noies a descobrir i explorar el llenguatge del futur, la tecnologia.