PAL Robotics, els autòmats del futur

L'empresa de robòtica internacional, localitzada a Catalunya i finançada per inversors d'Abu Dhabi, lidera el sector dels robots hominoides desenvolupant prototips per a la investigació científica i al servei de l'usuari

Un dels prototips de PAL Robotics
Un dels prototips de PAL Robotics
Carles Planas Bou
28 de Juliol de 2014
Robots de serveis, que ajudin en la investigació o millorin el dia a dia del ciutadà. L'empresa PAL Robotics, que celebra el desè aniversari liderant aquest sector des de Barcelona, parteix d'aquesta premissa futurista i la fa real. "Volem que els nostres autòmats actuïn en diferents camps, ja sigui per investigar o per oferir ajuda a l'usuari", explica Josep Coma, cap de comunicació de la companyia, a VIAempresa.

Internacionalització i mercat global
PAL Robotics té vocació internacional des del seu naixement, ja que està formada per dos enginyers catalans, Joan Oliver i Oriol Torres, i dos d'italians, Francesco Ferro i Davide Faconti, i amb capital d'inversors d'Abu Dhabi. "De fet, el projecte neix d'un xeic àrab que volia jugar als escacs amb un robot i a partir d'aquí va contactar amb experts en el camp", comenten.

La voluntat d'internacionalització s'ha traduït en un fort impacte en el mercat global. Actualment, actua arreu del món amb destacada importància a Rússia, Mèxic, l'Orient Mitjà, Europa i, per descomptat, liderant el sector a Espanya. "Això es deu al fet que utilitzem un sistema open source que fa que tingui un llenguatge universal i transversal", expliquen.

Investigació
Molts dels prototips que ofereix l'empresa estan destinats a la investigació robòtica. Un d'aquests és el model REEM-C, un hominoide bípede de 300.000 euros dissenyat específicament per ajudar en el camp de la recerca. "Aquest robot s'acostuma a utilitzar en universitats o laboratoris que volen estudiar camps com la mobilitat de peus i mans", explica Coma.

Vocació de servei
Tot i tenir un vessant més científic, PAL Robotics també es marca com a objectiu la producció de robots de serveis, que facin la vida més senzilla a l'usuari comú i l'assisteixi en tasques auxiliars. Per això s'està impulsant l'anomenat Stockbot, un model dedicat a fer inventaris de botigues per ajudar al comercial. Tot i això, és un robot que es pot utilitzar en ambients com hotels o museus. "També es pot dirigir a fer tasques repetitives del dia a dia com portar la roba bruta a rentar", comenten.

També han creat el model REEM, interactiu i destinat a guiar l'usuari a través d'un recorregut. Per a fer-ho compta amb una pantalla tàctil i està dotat de càmeres que reconeixen l'entorn i la persona amb què interactua. "No és un robot aspiradora que xoca amb les parets i va rebotant, sinó que aquest capta el que l'envolta i crea un mapa digital per saber on és i guiar-se", explica Coma.

Aquest robot també s'utilitza en congressos, esdeveniments, fires i altres actes socials amb la finalitat de cridar l'atenció i donar presència a les marques com a novetat sorprenent.

PAL Robotics té present que, a causa del preu, encara és difícil introduir els robots en el dia a dia de les persones, encara que aquest és el seu objectiu a llarg termini. "Tot i això, seguirem desenvolupant els prototips per crear els autòmats del futur", conclouen.