El MareNostrum 5 és capaç de fer 314.000 bilions de càlculs per segon | ACN

Innovació

El supercomputador MareNostrum 5 comença a caminar

El nou equip, amb una inversió de 202 milions d'euros, permet fer 314.000 bilions de càlculs per segon

El nou supercomputador MareNostrum 5 comença a caminar dins les instal·lacions del Barcelona Supercomputing Center. Amb una inversió de 202 milions d’euros, l’equipament és capaç de fer 314.000 bilions de càlculs per segon i cada hora pot fer els moviments que un ordinador portàtil trigaria 46 anys a fer. Entre les funcionalitats del supercomputador destaquen els projectes relacionats amb l’anàlisi de grans volums de dades, intel·ligència artificial o simulacions del canvi climàtic. Més enllà de la capital catalana, a la resta d’Europa només hi ha dues ciutats que acullen un ordinador de les mateixes característiques: Kajaani (Finlàndia) i Bolonya (Itàlia). La Comissió Europea ha finançat el 50% del MareNostrum 5, Espanya el 34%, Turquia un 9% i el percentatge restant ha anat a càrrec de Portugal. 

“Estem molt contents perquè tenim la millor màquina d’Europa”, apunta Mateo Valero. En aquest sentit, el director del Barcelona Supercomputing Center considera que l’ordinador “permet als investigadors somiar i fer coses que mai haurien pogut imaginar”. Actualment, el centre de supercomputació té una plantilla de 900 treballadors, repartits entre quatre departaments: Ciències de la Computació, Ciències de la Vida, Ciències de la Terra i Aplicacions Computacionals per Enginyera i Ciència. En paral·lel, des de principis d’any, Lenovo ha activat una inversió de set milions d'euros al Barcelona Super Computing Center (BSC-CNS) en els pròxims tres anys per avançar en medicina de precisió a través de supercomputació i el disseny i desenvolupament de xips europeus de codi obert.

La inversió, que és la més alta de la multinacional tecnològica xinesa en investigació a l'Estat espanyol, també es destinarà a la creació de més supercomputadors i centres de dades energèticament sostenibles. Part dels recursos es destinaran a millorar i accelerar la medicina de precisió i la generació de nous tractaments contra malalties com el càncer. La inversió de la companyia xinesa s'emmarca en la seva aposta per Europa, conjuntament amb la nova fàbrica d'Hongria i el centre d'investigació d'Alemanya. El Barcelona Supercomputing Center també ha captat cinc milions d'euros procedents de fons europeus en competició per a finançar cinc nous projectes destinats a estudiar processos relacionats amb el canvi climàtic i els seus efectes sobre la salut, la societat i el medi ambient. Els projectes seran gestionats pel Departament de Ciències de la Terra del BSC, que se centra en l'estudi de la predicció i evolució del clima, la composició de l'atmosfera i el desenvolupament de serveis climàtics i de qualitat de l'aire.