Una nova tecnologia recupera el 80% d'aigua contaminada dels abocadors
La planta pilot del projecte Life+ Releach s’ha instal·lat a l’abocador de Manresa durant un any
La tecnologia Life+ Releach, creada per investigadors de la Unitat de Sostenibilitat d’Eurecat-CTM, ha aconseguit recuperar amb qualitat "pràcticament òptima per ser retornada al mitjà" el 80% de l'aigua contaminada de l'abocador de Manresa.
Unes instal·lacions pilot instal·lades en aquest abocador han provat la tecnologia durant 11 mesos, aconseguint una xifra "inèdita" de percentatge de recuperació de l'aigua.
El sistema tracta els líquids produïts en caure aigua de pluja sobre els residus degradats dels abocadors (lixiviados) reutilitzant membranes d'osmosi inversa de plantes dessalinitzadores que han arribat al final de la seva vida útil.
El projecte té un pressupost de 2,1 milions d'euros finançats pel programa Life+ de la Unió Europea (UE)
A més, inclou una nova tecnologia --electrodiàlisis reversible-- que concentra encara més el residu de les membranes, la qual cosa permet "reduir els costos de tractament i de gestió, ja que el volum final de residu es redueix fins a un 80 o 90%", ha explicat l'investigador d'Eurecat-CTM i líder del projecte, Xavier Martínez.
El projecte té un pressupost de 2,1 milions d'euros finançats pel programa Life+ de la Unió Europea (UE) i es començarà a aplicar en un altre abocador, situat a Orís (Barcelona) per comprovar el seu efecte en altres condicions.
"Cada abocador genera lixiviados amb característiques diferents depenent de la tipologia de residu que s'hi aboca, del temps de vida de l'abocador o de les condicions meteorològiques", ha explicat l'investigador, que analitzarà en aquest altre centre si el sistema segueix sent efectiu i, per tant, es pot estendre a d'altres llocs.