IsardSAT, satèl·lits per prevenir incendis
Els professionals d'aquesta empresa catalana que treballa amb l'Agència Espacial Europea posen els ulls al cel al servei de la prevenció de focs
Però qui s'encarrega de posar-los en òrbita o fer que ens siguin útils? IsardSAT és una empresa catalana dedicada al processament de dades dels satèl·lits i que ha desenvolupat una eina de prevenció d'incendis que orbita sobre els nostres caps.
Fer orbitar satèl·lits
"Som una empresa de recerca que ens dediquem al tractament de dades de satèl·lits europeus i americans que observen la Terra a diferents nivells –un de més primari, més proper al satèl·lit i d'altres més propers a l'usuari per després desenvolupar ciència", explica Mònica Roca, fundadora d'IsardSAT, directora d'R D i cap de projectes del departament d'altimetria d'aquesta empresa.
En altres paraules i tornant a posar el peu a terra, IsardSAT participa en el disseny, calibratge i manteniment dels instruments de teledetecció civil a bord de satèl·lits, des del desenvolupament dels algorismes per processar les dades crues fins al moment posterior al llançament del satèl·lit. Finalment, IsardSAT realitza estudis per a aplicacions científiques i comercials amb les dades adquirides per aquests instruments.
Vigilar el foc des del cel
"Una de les aplicacions més concretes, per exemple, de la nostra feina, és una eina de detecció d'incendis que estem desenvolupant en aquests moments", diu Lluís Vinyals, director administratiu d'IsardSAT.
"Arran de les notícies volíem veure si es podia, amb dades de satèl·lit, fer quelcom respecte dels incendis. Buscant imatges i dades, comparatives i creuant dades vam arribar a la conclusió que era possible crear una aplicació de prevenció d'incendis", explica l'Albert Garcia, de l'equip de l'empresa. Així, segons Garcia, "amb la monitorització d'incendis de llarg recorregut temporal es pot veure com es comporten o calcular l'àrea cremada amb molta exactitud".
A nivell de prevenció, des d'IsardSAT afirmen que poden "observar la humitat del sòl de certes zones i juntament amb el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) i els seus mapes de vegetació es poden crear uns altres de risc d'incendis".
D'Europa a Barcelona
La Mònica va treballar a l'Agència Espacial Europea (AEE) durant deu anys. Tot i que les condicions laborals –diu- eren "fantàstiques" va decidir emprendre el seu camí i marxar. Juntament amb el seu soci, en Lluís, van llençar-se al sector espacial, que a Catalunya no estava gaire desenvolupat.
Gràcies a la seva experiència a l'AEE, els contactes i un projecte concret, l'any 2006 neix IsardSAT. Ara aquesta empresa ha crescut bastant des d'aleshores, hi treballen 12 persones i té una filial a Londres, una altra a Polònia i molts projectes.
La crisi i la investigació no van de la mà
Amb una facturació d'entre 600.000 i 700.000 euros l'any passat, els fundadors d'IsardSAT avisen que "l'últim exercici va ser terrorífic". Al principi de la crisi semblava que el sector no quedaria afectat, però "ha durat tant que al final sí que ens ha tocat i ens hem estancat", comenten.
Roca explica que "no han sorgit projectes europeus nous de l'AEE, satèl·lits que no s'han llançat, han estat dos anys (2013 i 2014) d'estancament financer però no en l'àmbit empresarial". Durant aquest temps IsardSAT ha obert les noves seus i ara el que esperen és consolidar-se. "Londres està prou ben encarrilada, Polònia ha costat més però també va per bon camí", afirmen.
Un futur obert a més agències espacials
"Ara esperem trobar més projectes a Barcelona, després d'uns anys d'inversió zero en recerca espacial sembla que aquesta tendència comença a canviar", diu Roca. Les inversions en aquest sector vénen donades pel que inverteix cada país, Espanya durant dos anys ha cancel·lat les partides destinades a recerca espacial i enguany aquesta tendència comença a revertir-se.
Amb la mirada posada endavant, però, Vinyals agraeix la confiança de Barcelona Activa que, segons diu, "ens ha ajudat des del viver de Glòries quan érem una branca d'una altra empresa. Quan vam decidir fer l'spin-off ens vam traslladar al parc tecnològic i que és ideal per l'espai i pel contacte amb altres empreses i l'ajuda en la visibilitat".
Els principals clients d'IsardSAT són l'AEE i l'Agència Espacial Nord-Americana, però intenten "arribar a l'Agència Espacial Xinesa i diversificar i arribar a més client final tipus grans empreses multinacionals de manera directa o subcontractats". No obstant això, per aquests emprenedors no tot s'acaba en les agències espacials: "Una altra línia de negoci seria les institucions com ara la Generalitat als qui oferim un producte final per entitats que procurin per l'ordenació del territori, agricultors, gestió de recursos hídrics, detecció de fuites, etc."