• L'Estat repartirà el 0,7% de l'IRPF de les ONG

L'Estat repartirà el 0,7% de l'IRPF de les ONG

El TS avala la recentralització i cedeix al govern espanyol la potestat d'atorgar el percentatge al tercer sector

La casella de les ONG de la declaració de la renta ara és competència estatal
La casella de les ONG de la declaració de la renta ara és competència estatal
Europa Press
18 de Març de 2016
Act. 18 de Març de 2016
El Tribunal Suprem (TS) ha desestimat un recurs contenciós administratiu de la Generalitat contra el Reial decret que regula el sistema de repartiment estatal del 0,7% de fons a les entitats socials. La consellera de Benestar i Familia, Dolors Bassa considera que la decisió és un "nou expoli a Catalunya", perquè les ONG catalanes deixaran de rebre 13 milions d'euros.

Al recurs, el Govern català considerava que, a més de presentar defectes formals en la regulació, el sistema estatal de repartiment de fons suposa una "irrupció de l'Estat en les competències autonòmiques d'assistència social". Per aquesta raó, reclamava la "territorialització de qualsevol convocatòria que es pretén a l'empara de l'Esmentat Reial decret".

Tot i això, la decisió del Suprem conclou que l'atribució de fons per atendre qüestions d'assistència social "fa referència a totes aquelles activitats tendents a atendre estats de carència o necessitat que no tenen cobertura mitjançant altres títols específics" i creu que té "un caràcter subsidiari" o "complementari" a les competències autonòmiques.

A la sentència, el TS recorda que al seu moment sí que va reconèixer la "invasió competencial" que es denunciava en un recurs al Reial decret, pel qual s'establien les bases reguladores per a la concessió de subvencions a entitats del Tercer Sector d'àmbit estatal col·laboradores amb la Secretaria d'Estat de Serveis Socials i Igualtat, però exposa que, en aquell cas, la norma "incidia en la matèria d'assistència social i, per tant, en una competència de titularitat autonòmica".

De fet, recorda que el Reial decret impugnat regula la concessió de les subvencions a programes relatius a necessitats educatives, integració laboral, seguretat ciutadana o prevenció de la delinqüència" sempre que "la matèria prevista al programa sigui en si mateixa competència executiva de l'Estat" o hi hagi "un element de supraterritorialitat".

En aquest sentit, subratlla que el requisit de supraterritorialitat que estableix la regulació de les ajudes reforça el fet que els fins que es persegueixen amb les esmentades ajudes "no poden assolir-se adequadament a l'estricte àmbit autonòmic".

"Per primera vegada el Suprem ens ha donat la raó, ens diu que les organitzacions podem fer les nostres activitats i que, independentment d'on neixi una persona, ha de tenir els mateixos drets", ha valorat el president de la Plataforma del Tercer Sector, Luciano Poyato.

Així, tot i que ha assegurat que la plataforma que dirigeix està "a favor de la transferència" de competències i pressupost per acostar l'administració a la ciutadania, també ha posat èmfasi en el fet que "ha d'haver-hi alguna cosa a àmbit estatal que l'equilibri" i en el dret de les entitats socials a participar com a entitats reconegudes per la llei.

"Estem parlant d'uns fons que són només el 0,2% dels diners que l'Estat transfereix a les comunitats autònomes en matèria de política social", ha subratllat.

En tot cas, ha posat èmfasi que la sentència és "una ajuda" però no la solució "definitiva". "Volem un model que ens garanteixi la viabilitat perquè no hagi de ser qüestionat ni pel polític ni pel jurídic", ha manifestat.

Poyato ha lamentat que l'atribució de la quantia procedent de la casella per a "fins socials" de la declaració de l'IRPF "s'ha convertit en una lluita política", especialment tenint en compte que "la situació és cada dia més complicada" per als 13 milions de persones que, segons ha assegurat, pateixen pobresa o exclusió social a Espanya.

En aquest sentit, la presidenta de la Coordinadora d'ONG, Mercedes Ruiz-Giménez ha reivindicat que les entitats socials "tenen dret a existir i han d'aconseguir un marc jurídic i de recursos assegurats que els permeti preveure quines són les seves accions i enfortir les organitzacions".

Que es convoquin "ja" les subvencions
A més, el vicepresident de la plataforma, Luis Cayo Pérez Bueno, ha demanat que, una vegada rebuda la decisió del Tribunal Suprem, el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat convoqui el repartiment dels fons com més aviat millor.

"El ministeri en funcions pot i ja ha de procedir a convocar les subvencions que estaven a l'espera i que estaven generant una enorme inseguretat. Imaginin-se el que és començar l'any sense saber si aquesta part dels diners que la ciutadania destina arribarà o no", ha explicat.

Recursos pendents
En tot cas, la representant de les organitzacions ecologistes de la Plataforma del Tercer Sector, Asunción Ruiz, ha posat de manifest que la victòria a la sentència del Tribunal Suprem és "una batalla molt important tot i que no la guerra".

"És una bona notícia per al Tercer Sector però també ens va molt bé a les organitzacions ambientals -ha explicat-. Nosaltres estem a l'espera que el Tribunal Suprem resolgui un recurs contenciós administratiu que s'ha posat a la convocatòria de subvencions de l'últim any".

Així, creu que la decisió del tribunal "marca una jurisprudència que és una benedicció" perquè "serà molt més fàcil que decideixi a favor seu", malgrat que reconeix que en el cas del recurs a les subvencions a entitats ambientals sí que és possible que hi hagi "enganxaments competencials" amb les administracions autonòmiques.

"Jo crec que cap dels que estem en aquesta taula estem en una lluita competencial. Però entenem que és molt important que el Tercer Sector tingui uns mínims que garanteixin l'equitat i la solidaritat a tot l'Estat", ha explicat.