Catalunya tindria "molta més" autonomia perquè passaria a recaptar i gestionar tots els impostos | iStock

L'expert

La gestió i planificació financera: l’èxit a llarg termini de les empreses

Qualsevol empresa (sigui quina sigui la seva mida i sector) requereix un mínim de gestió financera; la gran desconeguda per molts dels empresaris

El 27 de juny se celebra el Dia Nacional de l’Empresa, una data assenyalada al calendari que recorda la importància de fer empresa per enfortir el teixit empresarial; el motor del nostre país.

Catalunya és un país amb una llarga i consolidada trajectòria empresarial i amb un gran nombre de petites i mitjanes companyies que formen un dels nuclis productius més importants del sud d’Europa. Moltes d’aquestes han estat creades per professionals, experts en el seu àmbit i amb una extraordinària visió del negoci, però, sovint, amb pocs coneixements en gestió empresarial i/o gestió financera; instruments essencials per la presa de decisions estratègiques i la prosperitat d'una firma.

Planificar, facilitar i gestionar els recursos i el control són les 3 grans funcions de la gestió financera que, enteses i treballades com un tot, aporten gran valor informatiu a les companyies

S’acostuma a tenir la creença que, perquè una organització sigui petita, no necessita portar una gestió financera. I, tot i que podríem estar d’acord que en funció del negoci no és imprescindible la figura d’un director financer, qualsevol empresa (sigui quina sigui la seva mida i sector) requereix un mínim de gestió financera; la gran desconeguda per molts dels empresaris. Per aquesta raó, vull aprofitar aquest espai per explicar de forma breu i senzilla en què consisteix, quina és la seva funció i què pot aportar dins de la companyia.

Planificació

Sovint, em trobo amb empresaris o directius que em diuen: “nosaltres no podem fer pressupostos perquè no sabem què passarà l’any vinent”. També hi ha la dita que “els pressupostos estan fets per no complir-los”. Tot plegat, res més lluny de la realitat: amb la planificació no intentem endevinar què passarà en el futur, sinó que definim què volem que passi. D’aquesta manera, fixem quins són els nostres objectius, tant comercials com estratègics, econòmics o de mercat, entre d’altres.

Amb la planificació no intentem endevinar què passarà sinó que definim què volem que passi

Així com determinem què caldrà fer per complir-los: definirem, per exemple, si volem créixer en vendes o en rendibilitat, o si volem potenciar l’exportació, o treure un nou producte al mercat, etc. També, quina haurà de ser la capacitat productiva per dur a terme aquestes vendes, quines inversions caldrà fer, o com haurem de reforçar la nostra estructura de personal. Amb tot això, podrem calcular quin serà el resultat previst d’aquestes decisions, i sobretot també, quines necessitats financeres generarem per poder dur-ho a terme.

Amb el procés de planificació, per tant, identificarem el resultat econòmic (és a dir, si tindrem benefici o no) i el financer (si tindrem capacitat financera per fer-ho o no).

Facilitar i gestionar els recursos

La segona funció de la gestió financera és facilitar els recursos que en el procés de planificació hem identificat que necessitarem. És a dir, trobar la font de finançament que millor s’ajusti per cobrir les necessitats financeres generades, i que ens permeti tenir una estructura financera que asseguri la viabilitat de l’empresa.

Cal tenir en compte, però, que sovint la millor font de finançament no vol dir sempre la més econòmica. Cal dissenyar una estructura de finançament que doni resposta a cobrir allò que genera necessitats, prioritzant la capacitat de devolució i la generació de cash flow. Aquesta ha de ser la preferència a l'hora d’escollir les fonts de finançament necessàries.

Més info: El repte de la gestió hídrica catalana no fa vacances

Però sempre dic que sovint és més fàcil obtenir liquiditat gestionant de forma eficient els recursos que assumint nou deute. Per tant, des de la direcció financera caldrà definir l’estratègia financera més adient pel que fa al finançament de clients, proveïdors o d’existències perquè sovint és més fàcil obtenir recursos gestionant correctament del que disposa l’empresa que anant-los a buscar a l’exterior.

El control

El control comença per disposar d’una comptabilitat pensada per donar una informació d’altíssim valor i que va molt més enllà que la simple confecció dels impostos: explicar la situació econòmica i financera de l’empresa i extreure conclusions tant en el vessant econòmic (és a dir, en l’analítica dels resultats) com en la financera (l’estudi de la liquiditat).

Així doncs, aquesta comptabilitat haurà d’estar estructurada i dissenyada per donar resposta a les necessitats d’informació específica de cada empresa.

El control, per tant, significa portar una comptabilitat puntual, concisa, correcta i amb tancaments mensuals, que ens permet obtenir informació de valor per la presa de decisions:

  • El control des del vessant econòmic o de resultats

Per poder fer una correcta anàlisi dels resultats orientada a la presa de decisions i en la identificació de possibles problemes o àrees de millora de l’empresa és necessari que la informació obtinguda estigui correctament estructurada en funció dels diferents resultats: marge brut, resultat d’explotació o ebitda i cash flow.

Conèixer cadascun d’aquests resultats ens ajuda a saber com resoldre un possible problema o com potenciar una fortalesa, ja que no es resol igual un problema de marge brut que un problema d’excés d’estructura o de volum de vendes. Per tant, un compte de resultats ben estructurat i ben dissenyat ens donarà resposta a aquestes qüestions.

  • El control des del vessant financer o des de l’estudi de la liquiditat

Per tal d’estudiar la liquiditat de l’empresa és necessari disposar d’un balanç de situació que expliqui la situació financera i s’identifiqui l’origen de les necessitats financeres o dels possibles problemes de tresoreria.

Les tres funcions bàsiques de la gestió financera són aplicables a qualsevol tipus d’organització i haurien de formar part del sistema de gestió. La finalitat de la comptabilitat i la gestió financera no hauria de ser només complir amb les obligacions fiscals, sinó facilitar una informació financera que esdevé essencial i imprescindible pel bon control i gestió de les empreses, així com per garantir-ne la viabilitat i continuïtat.