• La Generalitat s'empara en el pla Juncker davant el "perill real" que Espanya "margini" Catalunya

La Generalitat s'empara en el pla Juncker davant el "perill real" que Espanya "margini" Catalunya

Els projectes presentats per Mas-Colell giren sobre coneixement i economia digital, energia, transport, infraestructures socials i recursos i medi ambient

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell
El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell
EFE
20 de Febrer de 2015
Act. 20 de Febrer de 2015
La Generalitat ha presentat al Ministeri d'Economia un llistat de 185 projectes pendents d'executar a Catalunya, que requeririen d'una inversió de 6.809 milions en el període 2015-17, amb la finalitat de beneficiar-se del pla Juncker.

La Generalitat detalla un reguitzell de projectes públics i privats, entre ells el Corredor Ferroviari Mediterrani o les obres de les línies 9 i 10 del metro, que tenen un cost total de 16.167,7 milions i que requereixen per al període 2015-2017 aquesta inversió esmentada de 6.809,4 milions.

Ahir dijous, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va assegurar en resposta a una interpel·lació del diputat d'ICV-EUiA Salvador Milà que el Govern vol assegurar-se que rep la part que li correspon del pla Juncker, el programa d'inversions posat en marxa per la Comissió Europea i el Banc Europeu d'Inversions per mobilitzar 315.000 milions d'euros a Europa en els tres pròxims anys.

No obstant això, el propi Mas-Colell va admetre que el document presentat és sol una primera llista per tractar de no quedar-se fora del pla, però va remarcar que està elaborant una proposta definitiva.

L'extens document divideix el llistat de projectes en cinc grans àrees: Coneixement i Economia Digital (54 projectes), Energia (49), Transport (15), Infraestructures Socials (45) i Recursos i Medi Ambient (22).

D'aquestes àrees, el major munto correspon a la de transports, amb 2.723,7 milions d'euros entre 2015 i 2017, seguida de Coneixement i Economia Digital amb 1.570 milions i el tercer lloc l'ocupa l'Energia amb 1.375,4 milions.

Per ordre d'importància, la primera actuació proposta per la Generalitat és el Corredor Ferroviari Mediterrani, al qual reclama que es destinin 1.585 milions en aquest període.

En el llistat també destaquen la petició de 485,5 milions d'euros per a la xarxa de Rodalies, els 329,6 milions per prolongar els Ferrocarrils de la Generalitat a Sabadell, els 300 milions per ajudar a desplegar la xarxa mòbil de Vodafone o bé 344 milions més per impulsar el nou model d'infraestructures TIC de la Generalitat.

La construcció i millora de centres educatius no universitaris (156,6 milions), la prolongació de la línia 8 entre plaça Espanya i passeig de Gràcia (160 milions), la construcció de residències i centres de dia per a gent gran (108 milions) o bé el projecte de la Ciutat Administrativa de la Generalitat (150 milions) són altres projectes destacats de la llista.

Ahir Mas-Colell va advertir al Parlament de què "no s'entendria" que Catalunya quedés "marginada" del pla Juncker, i per això va instar a la resta de grups parlamentaris a presentar una moció "comuma i àmplia" davant el "perill real" de què l'estat espanyol "margini" Catalunya.

En aquest sentit, ICV ha presentat una moció en la que insta l'executiu català a "formular una nova proposta dels projectes" candidats a rebre aquestes aportacions "amb la participació de tots els agents econòmics i socials més representatius".

També el text d'ICV-EUiA "censura" al Govern per haver formulat la seva proposta de forma precipitada, amb falta de transparència i poc diversificada en allò que respecta als continguts, i per haver "donat prioritat a projectes de grans empreses amb importants interessos econòmics".

En aquest sentit, el conseller va assegurar ahir que els projectes d'empresa que apareixen en el document van ser remesos a la Generalitat perquè el Govern central així ho va recomanar a aquestes companyies, però va insistir que no es tractava de la proposta de Catalunya, sinó sol d'un document inicial fet per no perdre el tren de les inversions.