La fallida de l'economia mundial vista des de l'oficina

CINEMA I EMPRESA

Lehman Brothers, el 'crash' des de dins

Una TV 'movie' de la BBC recrea la vida a les oficines del banc nord-americà hores abans d'anunciar la fallida

Des de l'esclat de la crisi financera l'any 2008, Lehman Brothers s'ha convertit en un sinònim de mala gestió econòmica, d'abusos de poder i, fins i tot, d'immoralitat. Molts sabem que la fallida de l'entitat va ser considerada l'inici de la recessió mundial però el gran públic coneix pocs detalls de com es va viure des de dins, a peu d'oficina.

Un relat fred del crash bancari
La TV movie The Last Days of Lehman Brothers, produïda per la BBC, explora les accions i reaccions dels executius de la famosa companyia d'inversió durant el cap de setmana previ al crash. Una recreació que, malgrat ser més una radiografia superficial que una obra cinematogràfica, retrata amb fredor la incompetència dels directius del banc.

El migmetratge narra els tres dies abans de la fallida de Lehman Brothers, des del 13 de setembre del 2008, quan el president del Banc de la Reserva Federal, Timothy Geithner, convoca una reunió de banquers per abordar el tema, fins a la oficialització de la bancarrota de l'entitat.

Directius incompetents governant l'economia mundial
En aquestes últimes 72 hores, es mostren pinzellades de discussions sobre bancs, l'ús dels fons públics, la cooperació interbancària i les negociacions del gegant bancari amb altres monstres econòmics com Barcalys, Merryl Linch o Bank of America. L'objectiu final, més que entrar en qüestions tècniques, és mostrar la incompetència i incapacitat dels directius de respondre a temps a la crisi i d'assumir-ne les posteriors responsabilitats.

La crítica de The Last Days of Lehman Brothers es centra en els alts directius, un grup d'homes impol·luts de negre amb pocs coneixements de comptabilitat que des del seu despatx dicten amb lleugeresa el futur de l'economia mundial. Un retrat de la falta d'ètica en el sector, tant dels qui es mouen pels seus propis interessos amb els diners dels altres com els qui coneixien les falles del banc i no van preferir callar.

Més informació