• Miró Reserva Etiqueta Negra: el vermut més 'green'

Miró Reserva Etiqueta Negra: el vermut més 'green'

Un clàssic dels aperitius que s'elabora amb l'antiga fórmula de la família i amb el mètode de soleres que potencien el seu caràcter

Miró Reserva Etiqueta Negra
Miró Reserva Etiqueta Negra
Ester Bachs
27 de Març de 2015

Miró és un clàssic en el món dels vermuts. Des de fa unes dècades, l'empresa Emilio Miró Salvat S.A. concentra i dedica la major part de la seva activitat a l'elaboració del tradicional Vermut de Reus, reconegut a tota Europa i també a l'estranger.

Part de l'èxit que ha fet que l'empresa tripliqui torns de producció en els últims anys, és la seva fórmula tradicional. Aquesta es conserva immutable, seguint la recepta que va aconseguir el pare de l'actual propietari, Pere Miró, que prima la frescor com a línia narrativa. Un secret de família que no es revelarà fàcilment, però el que sí que ens deixen clar és que el seu vermut està elaborat amb herbes i plantes fresques.

Des de Miró, ens diuen que aviat podran parlar de vermut ecològic, ja que estan treballant en aquesta línia per treure's la certificació. Ser green els importa i per això també s'han tret la norma IFS Food, que audita la qualitat i seguretat alimentària i vetllen per l'autenticitat en tot el procés d'elaboració.

El Miró Reserva Etiqueta Negra està elaborat amb un 75% de vi neutre, cupatge de les varietats de raïm macabeu i airén, i el 25% restant d'una acurada selecció d'infusions d'herbes i extractes naturals. La llista no és curta, sobrepassa els 50 botànics que barregen per buscar el bouquet aromàtic i refrescant que tant ens sedueix a repetir. El mix reposa com a mínim un any en bótes de roure velles, amb el mètode de soleres (es passa d'una bóta vella a una altra), perquè la fusta no tapi aquestes aromes tan preuades. Al vermut resultant se li afegeix una mica de sucre caramel·litzat, que també li aporta identitat a la marca, l'ajuda a obtenir el to i l'equilibri entre l'alcohol i les sensacions dolces-amargues.

Aquest vermut té un color marró amb reflexos ambarins, net i brillant a la copa. En nas, destaquen les aromes dolces, les subtils notes de torrats, i la complexitat d'un munt d'espècies. Identificar-les totes és quasi impossible, però es poden endevinar algunes de la família de la menta, la genciana, el romaní o el ruibarb. En boca, ens dóna unes capes impressionants de les aromes descrites. Té una suau entrada, un pas sedós i una encantadora frescor "verda" al final, de les herbes i les espècies. No falten records dolços, de caramel i regalèssia, i un toc just d'amargor per no oblidar-nos que és un vermut.

No hi ha dubte que aquest és un vermut ben gastronòmic, un acompanyant perfecte de rostits i guisats. O bé tenir-lo ben a prop a la cuina, com ens han ensenyat amb els plats elaborats en les jornades de la "cuina del vermut" que se celebren a Reus aquest mes de març.

 

Setmanalment, VIAempresa presenta un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi