Opinió

No molestar, còrtex prefrontal treballant

Vivim en una època en què ser "multitasca" s'ha convertit en un superpoder que tothom sembla tenir, o si més no, aspira a tenir. Reunions, correus electrònics, WhatsApp i un parell de notificacions a les xarxes socials ens acompanyen mentre intentem acabar aquell informe que ja fa dies que porta retard. Sona familiar, oi? Segurament sí. Però, el que pocs saben és que el nostre cervell no està dissenyat per fer moltes coses al mateix temps, i encara menys per fer-les bé. 

El cervell humà compta amb un director d'orquestra molt especial: el còrtex prefrontal. Aquest petit, però poderós, racó del nostre cervell s'encarrega de tasques tan essencials com prendre decisions, resoldre problemes i mantenir la nostra atenció focalitzada, entre d'altres. Així i tot, encara que sovint ens agradi pensar que som grans malabaristes mentals, el còrtex prefrontal té límits molt clars. És com un múscul: necessita el seu espai, concentració i descans per funcionar al màxim rendiment.

"Encara que sovint ens agradi pensar que som grans malabaristes mentals, el còrtex prefrontal té límits molt clars"

Un dels mites més comuns sobre la productivitat és que ser multitasca és la clau de l'èxit. Creiem que saltar d'un correu a una reunió, mentre responem un missatge, ens converteix en professionals més eficients. La realitat, però, ens demostra el contrari. El cervell, i especialment el còrtex prefrontal, no és multitasca. El que realment fem és alternar ràpidament entre tasques, apagant i encenent mentalment cadascuna. A aquest fenomen se l'anomena "switch-tasking", alternança constant de l'atenció. El que passa és que ho fem tan ràpidament que tenim la fantasia de fer dues o tres coses alhora. Pensa que cada vegada que canvies d'activitat, és com si estiguessis encenent i apagant una bombeta. Si ho fas contínuament, la bombeta es crema més de pressa, oi? El mateix passa amb el nostre cervell. Saltar entre tasques redueix la nostra eficiència i augmenta el cansament.

Els estudis demostren que les persones que intenten fer diverses coses al mateix temps cometen més errors i tarden més a completar les seves tasques que aquelles que es concentren en una sola. 

Més info: Com comunicar-se amb la generació 'antitrucades'?

Una altra de les veritats incòmodes que hem d'acceptar és que el nostre cervell només pot gestionar un nombre limitat d'informació complexa al mateix temps. Els estudis suggereixen que no podem processar més de quatre projectes importants simultàniament sense que la nostra capacitat per prendre bones decisions es vegi compromesa. És a dir, quan ens saturem amb massa tasques, la nostra capacitat de pensar i actuar de manera eficient es redueix. 

El còrtex prefrontal consumeix una gran quantitat d'energia per fer la seva feina. Mantenir l'atenció durant llargs períodes no és sostenible, i menys encara si l’atenció està dividida entre múltiples tasques. El curiós és que, encara que ens puguem enganyar pensant que som més productius, el que realment estem fent és sobrecarregar el cervell i esgotar-lo. Cada cop que canviem de tasca, estem drenant la nostra energia mental.

"Si volguessis córrer una marató, t'esgotaries tota l'energia en els primers cinc quilòmetres?"

Pensa-hi d'aquesta manera: si volguessis córrer una marató, t'esgotaries tota l'energia en els primers cinc quilòmetres? El mateix passa amb el cervell. La multitasca fa que acabis exhaust, sense energia per a les decisions importants del dia. Així que, la pròxima vegada que vulguis tirar endavant moltes coses alhora, millor prioritza.

Com cuidar el nostre "director d'orquestra"?

La bona notícia és que, tot i que no podem fer múltiples tasques a la vegada de manera efectiva, sí que podem adoptar estratègies que ajudin el còrtex prefrontal a funcionar millor:

  1. Prioritza i organitza: Evita tenir més de quatre projectes o decisions importants en marxa al mateix temps. No intentis abastar més del que el teu cervell pot gestionar.
  2. Pren descansos freqüents: La ciència demostra que el còrtex prefrontal es fatiga ràpidament. Petits descansos entre tasques t'ajudaran a ser més eficient.
  3. Fes exercici físic: Alguna cosa tan simple com caminar 20 minuts pot recarregar l'energia del teu cervell.
  4. Desconnecta de la tecnologia: Les distraccions com el telèfon són el pitjor enemic de la teva concentració. Defineix moments per consultar les notificacions i evita estar revisant el mòbil constantment.
  5. Escolta música: Prestar atenció a la música, sense fer res més, activa altres àrees del cervell i permet que el còrtex prefrontal descansi.

El multitasking no és el superpoder que crèiem. De fet, pot ser el teu pitjor enemic si el que busques és treballar de manera eficaç i, el més important, sense esgotar-te mentalment. Podem fer dues coses alhora si no impliquen la mateixa àrea del cervell. Això vol dir que una de les activitats ha d'implicar processos automàtics o rutinaris, mentre que l'altra pot requerir més concentració, per exemple conduir per un camí conegut i tenir una conversa. Així que la pròxima vegada que sentis la temptació de fer diverses coses alhora, recorda: "No molestar, còrtex prefrontal treballant". Si el cuides, t’ho agrairà, i tu, al final del dia, ho notaràs en el teu nivell d'energia i qualitat de les teves decisions.

"Aquesta reflexió es basa en la xerrada de l'expert en neurociència Estanislao Bachrach sobre el funcionament del còrtex prefrontal i la multitasca."