Opinió

El valor de la integritat, el cost de la corrupció

L'inici d'un nou any és un bon moment per reflexionar, qüestionar-nos i prendre consciència sobre aquells aspectes personals i col·lectius que de no ser corregits constitueixen un clar llast en el camí de l'assoliment de l'anhelat benestar individual i social. El cert és que des del nivell més global fins a l'anàlisi més particular i local es constaten i identifiquen conductes i accions que posen de manifest un accentuat i alarmant dèficit d'integritat.

D'aquestes conductes i accions en podem posar uns quants exemples. Recentment, s'ha celebrat a Madrid la darrera Cimera del Clima COP 25, cita que suposava una clara oportunitat per assolir compromisos a escala global per combatre la crisi climatològica de conseqüències catastròfiques i amb un consens científic indiscutible. Cimera que ha acabat amb declaracions polítiques retòriques però sense decidir adoptar mesures eficaces per afrontar-ho. 

"Es constaten i identifiquen conductes i accions que posen de manifest un accentuat i alarmant dèficit d'integritat"

El mes passat també en motiu de la celebració del Dia Internacional contra la Corrupció, ens recordava l'Oficina Antifrau de Catalunya que segons Nacions Unides cada any es paga un bilió de dòlars en suborns, i es roben altres 2,6 bilions a través de la corrupció, el que equival al 5% del PIB mundial. Altres estudis realitzats a través d'enquestes i qüestionaris a directius i treballadors, tant a escala mundial com en l'àmbit local mostren també aquest allunyament dels ideals d'integritat i solidesa, com mostra l'estudi anual que realitza la consultora EY, en el qual el 36% dels directius consultats justificaria accions indegudes per evitar caigudes dels resultats econòmics.

Més info: De comptes a contes

Un altre àmbit que mostra resultats preocupants en termes d'integritat personal i benestar, és el laboral. Segons l'European Agency for Safety and Health at Work, gairebé la meitat dels treballadors europeus consideren que l'estrès és un element comú als seus llocs de feina. Alhora, un altre estudi fet l'any passat per la Fundación Estatal para la Prevención de Riesgos Laborales, sobre condicions de treball, constata que més d'un 28% de treballadors i treballadores varen ser objecte de conductes violentes, amenaces, assetjament ó discriminació de gènere o edat, mentre que un 60% manifestava que el seu treball afectava negativament a la seva salut.

"Els recursos que podrien recaure en les arques públiques a causa dels episodis de frau i corrupció, que en el cas d'Espanya s'estimen en uns 60.000 MEUR anuals"

La integritat és un valor fonamental, en el sentit moral de disposició a fer el bé que està molt relacionat amb aspectes com: honestedat, solidesa, reputació, rectitud, probitat, coherència, i sostenibilitat. Les seves fragilitats, insuficiències, febleses, inconsistències constitueixen un clar perjudici al desenvolupament econòmic i social, a la necessària confiança en les institucions, afavorint així mateix el creixement de la desigualtat i l'allunyament dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Cal insistir també en els costos directes de la "no integritat", com per exemple els recursos que podrien recaure en les arques públiques a causa dels episodis de frau i corrupció, que en el cas d'Espanya s'estimen en uns 60.000 milions d'euros anuals.

Actuar amb integritat ens interpel·la a tots com a persones, la integritat com la consciència no "són delegables", comença per cadascú de nosaltres i ens obliga en aquest sentit a mantenir una actitud d'esperit crític i atenció permanent. Alhora, vetllar per la integritat té també una dimensió col·lectiva, traslladable a les institucions, a les empreses, especialment als seus líders a qui se'ls ha d'exigir consistència, coherència i exemplaritat en les seves accions. Només així aconseguirem enfortir aquest bé tan preuat de la integritat.