• Opinió
  • Davos: guia pràctica per arreglar el món

Davos: guia pràctica per arreglar el món

18 de Gener de 2018
Act. 18 de Gener de 2018
Josep Maria Ganyet | VIA Empresa

La setmana vinent, del dimarts 23 a divendres 26, se celebra a Davos la 48a trobada del Fòrum Econòmic Mundial (WEF) que porta per títol Creant un futur compartit en un món fracturat, que tant podria servir per a una trobada ecumènica, com per a un partit unionista, com per a un d’independentista, com per a un congrés de traumatologia. 

El món està fotut

I d’aquí el títol de l’edició actual de la trobada del Fòrum. Els que tenim una edat i hem llegit (i rellegit) les tires de la Mafalda, ja ho vam descobrir fa temps, el que passa és que ara ho diuen els que es troben a Davos. El context global ha canviat. A la nota de premsa (una de tantes) que el WEF ha enviat es parla de “fissures geoestratègiques amb conseqüències polítiques, econòmiques i socials”, “noves i divisives narratives estan transformant la governança”, “el contracte social entre estats i ciutadans continua erosionant-se”, “costa trobar un projecte col·lectiu malgrat la contínua expansió de les xarxes socials”. Aquesta és la diagnosi que fa el WEF sobre l’estat del món, que vindria a ser el de la Mafalda.

Sempre m’han atret aquests eufemismes de consultor extern. Un consultor extern és algú que et diu el que ja saps, en paraules tècniques (com més anglicismes continguin millor), i per un preu considerable (com més alt millor). Recordo que el Quim Monzó i el Ramon Barnils als anys 80 van fer un curs a l’escola Eina que es deia “Curs de redacció de factures per a dissenyadors gràfics”, on s’ensenyava a redactar factures per poder cobrar més per la feina. Em fa una mica l’efecte que aquesta és la funció del WEF: que algú molt important ens digui allò que ja sabem. 

Recordem que el Fòrum Econòmic Mundial és una fundació que té com a objectiu “la millora de l’estat del món mitjançant el compromís d’empresaris, polítics, acadèmics i altres líders de la societat”. Que també podria servir per a un partit polític, una religió o un col·legi de metges. 

Arran del tema d’aquest any, el professor Klaus Schwab, fundador i president executiu del WEF, explica: "La nostra incapacitat col·lectiva per assegurar un creixement inclusiu i preservar els nostres escassos posa múltiples sistemes globals en risc. La nostra primera resposta ha de ser desenvolupar nous models de cooperació que no es basin en interessos particulars sinó en el destí de la humanitat en general".

Davos en xifres

I per fer-nos adonar de la importància de tot plegat, 3.000 participants de més de 110 països, més de 340 personalitats (més de 70 caps d’estat i govern i 45 caps d’organitzacions internacionals), més de 1.900 líders empresarials de tots els sectors, 230 representant de mitjans, 40 líders culturals, 50 influenciadors globals, 35 emprenedors socials, 80 líders joves, 32 tecnòlegs pioners, 70 líders de la societat civil, sindicats i organitzacions religioses, es trobaran per explicar-nos-ho en més de 400 sessions, 160 de les quals es podran veure a la xarxa a la web del WEF, a Facebook Live i a Periscope.

Davos en noms

Entre els presidents i caps d’Estat destaquen el president dels EUA, Donald Trump; el primer ministre del Canadà, Justin Trudeau; la primera ministra del Regne Unit, Theresa May; el president de França, Emmanuel Macron; el primer ministre de l'Índia, Narendra Modi; i el doctor honoris causa per la Universidad de Salamanca i president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. 

Per la banda tecnològica podrem sentir Stewart Butterfield, CEO d’Slack (la popular plataforma de col·laboració); Patrick Brown, fundador i CEO d’Impossible Foods (substituts vegetals per carn i làctics); Carrie Cox, presidenta i CEO de Humacyte (productes de teixits de matriu extracel·lular); Karl Iagnemma, CEO de NuTonomy (programari per cotxes sense conductor); Adam Ludwin, CEO de Chain Inc (solució financera basada en blockchain de codi obert).

Entre les 40 personalitats de l’àmbit cultural hi assistiran Cate Blanchett, Sir Elton John, i Shah Rukh Khan, que rebran els guardons Crystal per la seva tasca, l’autor de ciència ficció Hao Jingfang (la Xina), els artistes Mehdi Ghadyanloo (Iran) i Trevor Paglen (EUA), la navegant Nainoa Thompson (EUA), el fotògraf Platon (EUA), el coreògraf Jin Xing (la Xina), i els músics will.i.am (EUA) and Yo-Yo Ma (EUA). 

On són els hòmens

El WEF és conscient que un dels problemes de la nostra societat i del WEF mateix és la poca representació de les dones en els llocs de decisió. La distribució d’assistents, que aquest any és 21% dones 79% hòmens, és encara lluny de la paritat desitjada, però el WEF treballa activament per reduir aquesta divisió. Aquest any, i per primer cop, les set posicions de copresident de la trobada han recaigut sobre set dones representatives de diferents àmbits, que han tingut la funció de fer el programa i són qui lideraran les taules rodones i les entrevistes. Sharan Burrow, secretària general de la International Trade Union Confederation; Fabiola Gianotti, directora general del CERN; Isabelle Kocher, presidenta de l’energètica ENGIE; Christine Lagarde, directora general de l’FMI; Ginni Rometty, presidenta i directora general d’IBM; Chetna Sinha, fundadora i presidenta del banc i la fundació Mann Deshi Mahila; i Erna Solberg, primera ministra de Noruega.

Google translator

Com cada any, tota aquesta gent es trobarà al lloc més car dels Alps suïssos quatre dies, aquest any amb la missió de trobar les respostes per a “crear un futur compartit en un món fracturat” i parlar dels problemes que en començar mencionava. M’he entretingut a passar-los per Google translate i em surt que allà on diuen “fissures geoestratègiques amb conseqüències polítiques, econòmiques i socials” volen dir Trump, Corea, Putin, Brexit i Catalunya; on diuen “noves i divisives narratives estan transformant la governança” i “el contracte social entre estats i ciutadans continua erosionant-se” volen dir corrupció, retallades i atur; i on diuen “costa trobar un projecte col·lectiu malgrat la contínua expansió de les xarxes socials” volen dir crisi dels mitjans, fake news i postveritat. Explicat així, sense el filtre dels consultors externs, sembla molt més interessant. Us ho aniré explicant.