director de la Representación de la CE en Barcelona

El Pla Juncker: la gran palanca de la inversió a Europa

15 de Febrer de 2016
Act. 09 de Març de 2016
Ferran Tarradellas
Una de les conseqüències més devastadores de la crisi econòmica que encara estem patint ha estat la dramàtica caiguda de la inversió pública i privada. Milers de pimes estan lligades de mans i peus per la manca de finançament, i bons projectes que podrien generar creixement i ocupació, romanen aturats a l'espera que algú vulgui posar diners sobre la taula. Si abans de la crisi es van donar molts crèdits de forma irresponsable, ara hem passat a l'altre extrem del pèndol: els diners tenen por. Comparat amb els nivells més alts del 2007, la inversió anual a Europa ha caigut en 470.000 milions d'euros, un 15% menys.

Per sortir de la crisi cal capgirar aquesta situació. Fa poc més d'un any el president Juncker va llançar el "Pla d'Inversions per a Europa" que pretén exactament això: ajudar a mobilitzar 315.000 milions d'euros i acabar així amb un dels principals aturadors de la recuperació econòmica i l'ocupació.

L'anomenat Pla Juncker va ser rebut amb escepticisme, fins i tot amb ironia. I en canvi, 12 mesos després el balanç és força bo: s'han aprovat 45 de projectes d'infraestructures i innovació i s'han signat 110 acords de finançament amb pimes. Espanya ocupa el quart lloc en el rànquing de països a l'hora d'aconseguir fons del Pla Juncker, mitjançant el Banc Europeu d'Inversions i el Fons Europeu d'Inversions: s'han aprovat set projectes relacionats amb el transport, l'energia, les TIC i la innovació; i s'han signat tres acords per al finançament de pimes, projectes sobre els quals es pot trobar més informació online

En total s'han mobilitzat 61.500 milions d'euros, aquesta xifra significa un 19,5% dels 315.000 milions previstos. La majoria s'han destinat a projectes d'energia (el 28%), petites empreses (el 27%), i transport (19%). Un bon començament en suma, tot i que encara queda molt camí per recórrer.

Com beneficiar-se del finançament del Pla Juncker?
Per a projectes d'infraestructures superiors als 25 milions d'euros, els promotors públics o privats poden contactar directament el Banc Europeu d'Inversions a través d'aquest formulari. Les pimes que busquin finançament per sobre dels 7 milions d'euros poden contactar directament al Fons Europeu d'Inversions, i per sota d'aquesta xifra poden acudir a finançadors intermediaris que hi ha als diferents Estats membres.

A més a més, la Comissió està treballant en la construcció d'un portal web que facilitarà la trobada entre aquelles empreses o institucions que busquin finançament per un projecte a la UE i els inversors de tot el món que cerquen un bon rendiment per als seus diners.

Aquest portal, que actualment es troba en fase de prellançament, servirà per donar visibilitat als projectes que es volen dur a terme a Europa i fer-los públics als possibles inversors. Des d'ara mateix, totes aquelles empreses o institucions basades a Europa que tinguin un projecte de més de 10 milions d'euros pels pròxims tres anys ja poden omplir i enviar aquest formulari, i presentar-lo en aquest portal.

D'aquí a pocs mesos, quan aquesta web sigui plenament operativa, promotors i inversors disposaran d'un punt de trobada que ajudarà afer bullir l'olla de l'economia europea, i a la calor d'aquesta relació, crear el creixement i l'ocupació que tant necessita Europa.