Opinió

L’any de la ciència

Una de les coses bones de 2020 és que costarà molt que una desgràcia de darrera hora faci malbé els especials de resum de l’any. Empitjorar una pandèmia global només està a l’abast d’uns quants asteroides.

Si no sou Amazon, Netflix o Zoom, l’any no ha anat bé. Als 82 milions de contagiats i 1,79 milions de morts hi hem d’afegir els de llocs de feina que s’han perdut, els milions de negocis i empreses que han hagut de tancar que han portat l’atur a l’OCDE al 10% (5,3% fa un any). Caldria encara afegir-hi els costos psicològics i d’oportunitat, els dels més joves en un entorn educatiu a mig gas i els dels adults en un entorn de desproveïment sensorial que dificulta l’intercanvi de coneixement.

Però més enllà de xifres, dades i fites, l’any que acaba es pot resumir amb dues imatges. L’una és la que es veu el Papa Francesc amb líders d’altres religions celebrant una cerimònia conjunta per la pau. L’altra la d’una senyora gran (qualsevol) a qui li posen la vacuna de la Covid-19. Si cadascuna d’aquestes imatges per separat val més de mil paraules, juntes en valen milions.

La pandèmia ens ha deixat imatges colpidores. Recordo l’impacte emocional de les fotos dels carrers buits del principi del confinament. N’hi ha un llibre preciós del fotoperiodista Jordi Borràs. Avui aquestes imatges ja no ens provocarien el mateix impacte. La pandèmia ens ha accelerat cap al futur. De fet, no són pocs els acadèmics que consideren que el segle XXI comença demà. La diferència que hi ha entre el segle XX i el XXI és la que hi ha entre el 2020 i el 2021: una vacuna. La llum del segle XXI mostra les vergonyes d’aquelles organitzacions i estats que encara viuen al XX, al XIX o fins i tot en segles anteriors. D’aquí que les imatges del Vaticà en plena pandèmia siguin tant eloqüents: pregàries per Youtube, benediccions amb una Plaça de Sant Pere buida, un “m’agrada” a Instagram del Papa a una model sexy brasilera o la primera imatge del Papa Francesc portant una mascareta en públic.

"La diferència que hi ha entre el segle XX i el XXI és la que hi ha entre el 2020 i el 2021: una vacuna"

Aquesta és la imatge a la que em refereixo. Una foto i vídeo de Reuters d’octubre, on es veu el Papa Francesc portant mascareta junt amb els líders d’altres religions a Roma. Compareu aquesta foto de jerarques amb mascareta amb la de la senyora anònima en una residència a qui li administren la vacuna de la Covid-19. No sé qui és la senyora, ni de quin país és, m’és igual, escolliu la que més us agradi. Passeu de l’una al l’altra mentalment provant de veure que tenen en comú i en què es diferencien. Tenen en comú l’edat i la mascareta; es diferencien en què a la primera una colla d’homes es troben per demanar un miracle i a la segona una senyora n’és protagonista d’un.

L’autèntic miracle és que en menys d’un any fruit de la col·laboració públic-privada i de la concurrència d’empreses, universitats i centres de recerca no només hàgim estat capaços de desenvolupar unes quantes vacunes efectives contra la Covid-19 sinó que s’hagin produït, distribuït i ja s’estiguin administrant a tot el món. Un miracle que es diu ciència, que es basa en la raó i que és accessible, obert i demostrable per a tothom. Carl Sagan deia que “a grans afirmacions, grans demostracions”, les grans afirmacions les teniu a la primera foto, la gran demostració a la segona. Que aquest segle que comença sigui el segle de la ciència i no el de la superstició. Bon any i benvinguts al segle XXI. Els que arriben tard, també.