Etnògraf digital

Fem que Black Mirror torni a ser ficció

18 d'Octubre de 2018
Act. 18 d'Octubre de 2018
Josep Maria Ganyet | VIA Empresa

Us ha passat mai de tenir la sensació d’estar vivint un episodi de Black Mirror? Al principi fa gràcia, després ho trobes inquietant i al cap d’un temps te n’adones que fa molta por, que és exactament el que et passa quan veus un episodi de la sèrie. No cal que us digui que el primer cop que vaig tenir aquesta sensació va ser al primer episodi, el del porc i el Primer Ministre britànic. Realitat i ficció se’m van sobreposar en reconèixer-me com un dels espectadors, que tot i censurar l’aberrant espectacle televisiu, l’ajudava a fer-se gran a les xarxes socials. Qui lluita contra monstres té el perill de tornar-se’n que deia Nietszche.

 

Un altre moment Black Mirror va ser el primer dia que vaig utilitzar l’aplicació Lyft, la competència d’Uber. Recordo que un cop pagat i estant encara dins el taxi, em va sortir la foto del conductor en gran al mòbil mentre ell em mirava somrient esperant unes quantes estrelles de valoració. No me’n vaig poder estar de comentar-li que em semblava un episodi de la sèrie.

I com en un episodi, al cap d’un temps ho trobes inquietant. És inquietant que puguem cercar fotos al mòbil posant-hi el nom del lloc on les vam fer, que el mateix mòbil ens agrupi les fotos segons qui hi surt (a vegades m’ha trobat en fotos que no sabia ni que hi era!) i que puguem cercar un objecte a la nostra galeria de fotos. Si no ho heu fet mai, obriu el rodet del mòbil i busqueu “llibre”, “arbre” o “gos” i veureu com el mòbil sap coses del que heu fet que vosaltres no sabíeu.

 

I arribem al final de l’episodi. Un conegut Membre del Parlament Europeu (MEP) m’explicava que quan van anar a negociar amb Google les condicions que la UE els imposaria per abús de posició dominant, van accedir a la sala de reunions per un llarg passadís que tenia quadres penjats a les parets. Doncs bé, els quadres eren pantalles LED que mostraven imatges extretes de Google Images de la persona que hi passava. Si voleu experimentar una sensació semblant podeu anar a una màquina impressora de fotos d’un centre comercial qualsevol i posar-hi el vostre usuari d’Instagram com si en voléssiu imprimir una foto i deixar la vostra galeria a la vista. La sensació de tenir la vostra vida exposada en un lloc públic físic és més que inquietant.

Epíleg. Aquesta setmana ha transcendit una història amb guió de Donald Trump i que té com a personatges Lyft, un racista, un conductor negre i les xarxes socials. I ho sabem gràcies a l’efecte Black Mirror. En un vídeo que s’ha fet viral, un usuari de Lyft abusa verbalment i repetida d’un conductor perquè diu que no li ha volgut posar la música que demanava.

"La sensació de tenir la vostra vida exposada en un lloc públic físic és més que inquietant"

El vídeo és en sí un episodi de Black Mirror de 16 minuts de durada. El conductor, un noi negre amb un autocontrol digne d’un mestre zen, decideix parar el cotxe i filmar tota l’escena sense dir res. El vídeo mostra el client visiblement irat mentre truca insistentment al telèfon d’emergències perquè se sent amenaçat i discriminat per la seva etnicitat i inclinació sexual; el noi és hispà i afirma ser gai. Repeteix varis cops que és votant de Trump, que té papers, que el conductor és “racista contra els gais” (sic) i que sent amenaçada la seva integritat física. Truca a Lyft i diu que denunciarà l’empresa i el conductor just abans d’insultar i engegar a dida l’operador. Entre trucades al 911 i facetimes amb amics per denigrar el conductor, el to de les amenaces i els insults va pujant, fins que els atacs ja són obertament racistes, amb referències despectives a la campanya “Black lives matter” i insults repetits al conductor. El conductor segueix impassible aguantant el xàfec fins que el passatger cretí ja no pot més i explota: “Si tu em filmes et filmaré jo a tu i ara mateix seràs a totes les xarxes socials!”, mentre l’enregistra passant-li el mòbil a quatre dits de la cara.

L’escena és altament pertorbadora. Al final el conductor va decidir publicar el vídeo al seu Facebook, denunciar ell mateix els fets a la policia i crear una campanya a GoFundMe per pagar les despeses derivades d’un eventual plet contra ell. I com no podia ser d’altra, es va fer viral. Lyft va suspendre temporalment la llicència del conductor i l’accés al servei del passatger per investigar-ne els fets. L’hospital on treballava el client racista va fer el mateix. El conductor, pare de dos fills i amb els únics ingressos de Lyft, torna a treballar-hi, el client racista va ser acomiadat de l’hospital on treballava.

Ah, i pel que fa a Trump, ja li cedeixo el proper slogan de campanya: “Let’s make Black Mirror fiction again”.