Opinió

La IA guanya un premi literari

“Abans no acabi l’any veurem una IA guanyant un gran premi literari”. No són paraules de cap gurú de l’apocalipsi, ni de cap integrat, fins on jo sé. M’ho va dir el meu editor Joan Riambau Moller en una de les moltes converses que hem tingut sobre l’impacte de la IA en la producció escrita. Al Joan li dec la confiança d’editar-me un llibre i el de permetre’m posar a la portada una imatge generada per IA, la primera de Random House pel que sé.

Ell, l’editora de la Magrana Núria Puyuelo i jo estàvem convençuts que el fet d’integrar la IA en el procés creatiu del llibre era un repte important però que sumava al concepte d’un llibre que parla de l’ús de les dades públiques per a interessos privats. Els del departament legal de l’empresa no hi estaven tan d’acord. Qui té els drets se la imatge? Però, ha fet retalla i enganxa d’altres imatges de la xarxa? Tenien drets aquestes imatges? En podem blindar els drets com a editorial? Tot això passava al setembre de l’any passat quan l’acalorat debat entre apocalíptics i integrats actual no existia. No va ser fàcil però després de llegir-me unes quantes vegades les condicions d’ús de totes les plataformes generadores d’imatges amb IA, de provar de resumir-les en termes legals, d’explicar-les unes quantes vegades en persona, per correu i per WhatsApp, finalment ens en vam sortir.

“Us he de confessar que quan al novembre va sortir el ChatGPT vaig pensar que potser m’ajudaria a acabar el llibre”

Us he de confessar que quan al novembre va sortir el ChatGPT vaig pensar que potser m’ajudaria a acabar el llibre. La veritat és que em va fer perdre més temps que no una altra cosa: que em redactés un passatge més o menys ben escrit no costava massa; que tingués intenció, que no fos pla i que fos punyent era una tasca impossible. Potser n’hagués pogut escriure algun capítol però amb el temps d’edició, eliminació de repeticions i de personalització es tardava més que escrivint a raig.

Això no vol dir que no es pugui escriure un llibre amb les eines d’IA generativa actuals. Amazon és ple de llibres autoeditats a 1 euro la peça escrits amb eines d’escriptura automàtica. Fins i tot alguns són manuals de com utilitzar ChatGPT escrits pel mateix ChatGPT! Guanyaran un premi literari? No. Guanyaran calés els qui els ha pujat? Segur. Però en Joan Riambau Moller, que d’una altra cosa no però d’això del negoci dels llibres hi entén una mica, potser no anava tan errat. 

Un fet equiparable acaba de passar en un altre àmbit també creatiu. El reconegut fotògraf berlinès Boris Eldagsen, va guanyat el Premi Sony World Photography d’enguany amb la imatge PSEUDOMNESIA | The Electrician, una imatge generada amb IA. Amb més de 30 anys de professió, en fa 10 que investiga en els límits de la fotografia i de la IA. Malgrat la seva trajectòria, el seu Instagram i malgrat que la foto es veu d’una hora lluny que està generada (només cal mirar les mans dels protagonistes) va guanyar un dels premis internacionals de fotografia més reputats. Tampoc no se n’ha amagat mai; al seu web explica com va generar la imatge i va ser ell mateix qui va desvelar que la imatge no era una fotografia a la cerimònia de lliurament de premis. El va refusar perquè creu que una imatge generada no hauria de tenir lloc en uns premis de fotografia, “en podríem dir apuntografia (promptography) però no fotografia”. L’una està generada a partir d’un apunt (prompt) i l’altra a partir de la llum. El resultat pot ser similar però el procés és diferent. El debat és molt bo i va més enllà de la polèmica del premi: el debat explora els límits de la creació humana.

I un altre exemple, aquest encara més recent ocorregut en un premi literari en el que hi estic involucrat. A diferència d’Eldagsen, no puc desvelar massa cosa perquè arran dels fets el premi encara està en deliberació i no s’han norificat tots els guanyadors. Ja fa anys que col·laboro com a jurat en els Jocs Florals que organitza una biblioteca d’un petit poble. La meva tasca és la de llegir-me les obres de determinades categories i edats —rodolí, poesia, microrelat, prosa— i consensuar amb la resta de membres del jurat els premiats. Els participants són mainada, jovent i gent gran del poble que via escoles, instituts i de manera individual participen al florit certamen.

“La IA ha guanyat un premi literari i també un premi internacional”

Doncs bé, ha passat una cosa similar al premi de fotografia de Sony i resulta que una de les obres premiades en la categoria de poesia no havia estat escrita per qui l’havia presentat. Ho hem sabut quan la portaveu del jurat li ha comunicat el premi i, com féu Eldagsen, també ha declinat el guardó al·legant que no era mèrit seu sinó del ChatGPT.

El que pronosticava l’amic Joan en certa manera ja ha passat: la IA ha guanyat un premi literari i també un premi internacional. De moment per separat, però encara queden 245 dies.