CEO de Ellas Deciden

Marques valentes i activistes

06 de Març de 2019
Gemma Cernuda

Segons un estudi d'Havas Media, nomes un 20% de les marques que avui existeixen son rellevants per a nosaltres. Nomes dues de cada deu marques que avui estem comprant realment les seguirem comprant i existiran en un futur proper. Per tant, vuit desapareixeran i no volem ser una d'aquestes vuit. Només les marques que siguin assertives, autèntiques, atrevides, humanitzades i èticament construïdes seran exitoses. No queda temps per no ser una marca valenta. Les grans corporacions i les petites startups han de aliar-se per a una bona causa amb una veritat perquè aquesta consistència i solidesa les farà ser creïbles, memorables i a la llarga esdevindran una LOVEMARK.

 

"Només les marques que siguin assertives, autèntiques, atrevides, humanitzades i èticament construïdes seran exitoses"

Acabem de fer l'estudi #ActivistBranding on ens demostra que un 80% de les consumidores volem marques activistes, un 70% ens fixem en la publicitat de les marques i les causes que més ens agrada que abanderin són: un 76% Drets Humans, un 57% Canvi Climàtic i un 45% Feminisme. Aquestes tres causes mouen el mercat –majoritàriament femení-, ja que el 80% de les decisions de compra les prenem les dones.

Aquestes dades no ens sorprenen. Senzillament constaten que per ser una marca necessària hem de ser una marca valenta. I una marca valenta ho ha de ser de dins a fora, mai al revés. Perquè sinó serà maquillatge i no serà creïble. Si sóc una marca que defenso el medi ambient i em preocupa el canvi climàtic no puc treballar amb plàstics. Si sóc una marca que lluito per la igualtat en llocs directius haig de tenir paritat en els comitès de direcció i en el consell. Si sóc una marca que denuncio el paygap haig de tenir dones manant. Tenim el cas d'Audi que amb tota la bona intenció va posar-se d'exemple com a empresa que no te paygap amb la campanya #DriveProgress i després vam veure que al seu consell d'administració no hi ha ni una sola dona. Aquesta dada va saltar als mitjans i va poder més aquest fet real que no el fet que els executius homes i dones cobressin el mateix. No va ser creïble.

 

"Exemples de marques valentes: Nike amb el racisme, Starbucks amb els refugiats, Dove amb la bellesa real, Levi's amb el col·lectiu homosexual i l'última i més polèmica va ser Gillette qüestionant la masculinitat"

Exemples de marques valentes: Nike amb el racisme; #equalty; Starbucks amb els refugiats; #Refugees: Dove amb la bellesa real #MyBeautyMySay; Levi's amb el col·lectiu homosexual #Pride i l'última i més polèmica, la de Gillete qüestionant la masculinitat #TheBestMenCanBe.

Aquestes marques s'han mullat per defensar, denunciar i abanderar causes que no tenen RES a veure amb el seu negoci. Això les fa pioneres i les fa desitjables perquè allò que ens provoquen no és aspiracional (que em passarà si...) com ha fet la publicitat creada per homes i en masculí. El que fan és inspiracional (on ens porta aquesta marca); així és com les dones volen que les marques les parlin. Ser valenta fa por. El primer pas sempre fa vertigen, sempre costa. Però no ens agradarà gens veure demà al matí, quan obrim el diari, que la nostra competència ha fet allò que nosaltres no hem tingut valor de fer. Que una marca decideixi destinar el seu patrocini a l'esport femení. Que el futbol sigui un espai, un esport i un món inclusiu on el club denunciï comentaris i comportaments misògins. Que un banc vulgui ser el banc que parla en femení i crea els productes que necessitem. Que una asseguradora deixi de parlar un argot que només entenen els corredors (un 70% homes) i comenci a parlar des de la història, la causa l'activisme i la valentia. Que una marca de cotxes testegi els prototips amb conductores dones i ens pregunti com volem els cotxes i que una farmacèutica faci els estudis clínics amb dones. És oportú, no oportunista. Ara mes que mai volem ser marques valentes perquè no tenim temps de ser covardes.