Opinió

Tsunami a Telegram: l’última que apagui Whatsapp

Els que sou usuaris de Telegram, d’unes setmanes ençà no pareu de rebre notificacions de contactes vostres que s’hi acaben d’afegir. Ho sé perquè: 1) a mi em passa, 2) als que us passa ho aneu explicant a Twitter i 3) diversos mitjans s’han posat en contacte amb mi per parlar del tema (tots per Whatsapp per cert). Els que tingueu Signal també haureu notat un fenomen similar. Una mena de déjà vu del setembre i octubre del 2017.

Però comencem pel principi: què és Telegram? La pregunta sembla trivial però no ho és gens. Per a vostè que llegeix VIA Empresa i per a mi que hi escric, Telegram, com Whatsapp, és una aplicació de missatgeria. Per als de l'ESO, l’un i l’altre són xarxes socials. De la mateixa manera que Instagram és per vostè “aquella xarxa social de les fotografies i els filtres” i per ells és “la xarxa social” on estar en contacte permanent amb els amics i informar-se del que passa al món. Això és rellevant perquè en els rànquings de descàrregues, Telegram és a la secció de Mitjans Socials, competint amb Whatsapp, Instagram, Facebook, Tik Tok, Twitter i tota la resta.

Mirant el rànquing de descàrregues de l’App Store d’Apple a Espanya, veiem que fa una setmana les primeres quatre posicions les ocupaven, per aquest ordre: 1) Whatsapp, 2) Facebook, 3) Facebook Messenger i 4) Telegram. Avui Telegram ja és en segona posició per darrera Whatsapp (dades de tot l’Estat, la informació de Catalunya no la donen les app stores).

"Podem tenir el sistema de missatgeria més segur del món però si encenem el mòbil davant d’una càmera de televisió servirà de ben poc"

Objectivament parlant, Telegram és un Whatsapp ben fet. Telegram emmagatzema tots els missatges i arxius al núvol sense límit fent que siguin recuperables des de qualsevol dispositiu. Whatsapp ho guarda tot al mòbil amb els corresponents problemes d’accés a la informació i de limitació d’espai (aneu a la configuració del vostre mòbil i mireu a emmagatzemament quant ocupen tots els vídeos, mems i gifs que heu enviat i rebut). L’altre gran avantatge de Telegram és que permet el registre amb nom d’usuari; el compte no cal que vagi vinculat a un número de mòbil.

Però pel que Telegram és conegut és per la seguretat i la privadesa. Tot i que hi ha molt de llegenda urbana (Whatsapp és per defecte més segur ja que tots els xats són xifrats entre usuaris), sí que podem fer de Telegram un sistema de comunicacions molt més segur. Per començar podem crear xats secrets que funcionaran de manera xifrada com els de Whatsapp. En aquests xats podem decidir que els missatges s’esborrin automàticament a partir de cert temps que el nostre interlocutor els hagi llegit (segons, hores, dies). També podem posar una paraula clau per accedir a aquests xats secrets o be impedir que el nostre interlocutor en faci captures de pantalla.

La pregunta de moda d’aquests dies és de quin és més segur dels dos (o dels tres si comptem Signal). La resposta canònica és Telegram, però al final dependrà de la cura que tinguem en l’ús que en fem; podem tenir el sistema de missatgeria més segur del món però si encenem el mòbil davant d’una càmera de televisió servirà de ben poc.

"Rússia, Xina i Iran han bloquejat Telegram adduint que no col·labora amb els seus serveis secrets"

Malgrat totes aquestes característiques que objectivament fan de Telegram una plataforma segura, l’aura no li ve només de la seva funcionalitat (que la majoria ignorem) si no dels seus creadors, els gemans Durov (a qui la majoria no coneix). D’origen rus i creadors de VK (l’equivalent rus de Facebook) mantenen públicament posicions llibertàries prioritzant sempre el compromís amb la privadesa de les comunicacions dels seus usuaris abans que la col·laboració amb agències de seguretat. Telegram no té oficines, els seus treballadors treballen de manera remota per tot el món i en Pavel Durov, el CEO de Telegram es va exilar de Rússia adduint que no hi havia la llibertat suficient per treballar en internet. De fet Putin l’ha bloquejat a Rússia adduint que no col·labora amb els seus serveis secrets i està efectivament bloquejat a Xina i Iran on els usuaris el continuen fent servir via VPN fora del país.

Però res de tot això no ha fet que rebis tots aquests missatges de contactes unint-se a Telegram; el que ho ha fet possible és la possibilitat de fer-hi canals d’informació que podem seguir, l’esperança del moment social i polític a Catalunya i la por a la reacció d’Espanya. Per Whatsapp i Twitter ha corregut el missatge de Tsunami Democràtic amb un enllaç a Telegram de com ens hem de coordinar a l’hora de reaccionar a la sentència del Suprem contra els presos polítics que ha esdevingut viral.

Amb bon criteri els organitzadors del tsunami han decidit d’utilitzar Telegram obrint-hi un canal, que quan escric aquest article ja supera els 102.000 usuaris —en camps del Barça, 1,0285544618— i ja és el canal d’informació en català més seguit. Un autèntic tsunami digital que em consta que ha captat l’atenció de l’empresa. L’assaig general digital ha sortit prou bé, ara només hem d’esperar que, descomptats trolls, activistes de sofà i membres del CNI, l’estrena simultània a vil·les, pobles i ciutats del país sigui un èxit de públic i de crítica. Atents a Telegram.