Una de les formes més potents de mantenir-se al capdavant dels canvis és mitjançant la cocreació | iStock

L'expert

La cocreació: la clau per impulsar la innovació en les empreses

És un concepte decisiu per a la innovació contínua, connectar millor amb el mercat i construir solucions que responen a les necessitats reals dels consumidors

El canvi és constant i en el món empresarial actual només sobreviuen les empreses que evolucionen. Les noves tecnologies, noves necessitats, noves tendències... fan que les companyies hàgim d'evolucionar a uns ritmes elevats.

Més info: La gestió i planificació financera: l’èxit a llarg termini de les empreses

Una de les formes més potents de mantenir-se al capdavant d’aquest canvi és mitjançant la cocreació. Aquest concepte implica col·laborar amb els clients, equip interns, empreses proveïdores o altres grups d'interès per desenvolupar productes, serveis o solucions innovadores.

Però aquesta definició no acaba de captar tot el seu potencial. La cocreació és molt més: és la clau per a la innovació contínua, per connectar millor amb el mercat i per construir solucions que responen a les necessitats reals dels consumidors. I quan diem innovació, no vol dir només tecnologia, hi ha moltes maneres d'innovar i generar noves o millors solucions.

La cocreació com a motor de canvi i innovació

Imagina que diferents departaments d’una empresa, sovint treballant independentment, s'uneixen per resoldre reptes comuns de manera col·laborativa. El departament de màrqueting aporta informació sobre les tendències i les necessitats del consumidor; el d’operacions contribueix amb el coneixement tècnic i de processos, i el d'innovació treballa per portar idees disruptives sobre la taula. Aquest treball en equip fa que es generin solucions més completes i creatives.

La cocreació és aquest espai comú on les idees flueixen, es comparteixen i es transformen en accions concretes

Ara, imagina que en aquest procés també s’hi impliquen els clients, que poden oferir una visió única de les seves pròpies necessitats, o fins i tot persones expertes externes que aporten noves perspectives.

La cocreació és aquest espai comú on les idees flueixen, es comparteixen i es transformen en accions concretes. Un espai on tots els grups d’interès, tant interns com externs, estan convidats.

Per què és positiva per les empreses?

Existeixen diversos factors que defensen la cocreació | Cedida

Portem molt parlant de ficar el client al centre; la cocreació va més enllà, l’incorpora en el procés de creació.

Això fa que s'hagi convertit en un element essencial per a qualsevol empresa que vulgui estar a l'avantguarda del seu sector. No només es tracta de col·laborar per crear un nou producte o servei, sinó també d’adoptar una mentalitat que fomenti la col·laboració i l’experimentació constant, un canvi cultural.

Aquests són els beneficis que aporten la cocreació i la seva cultura:

  • Reducció de riscos: Quan diverses parts de l’organització i els mateixos clients col·laboren, s'obté una visió més completa de les seves necessitats i del mercat. Això ajuda a evitar errors comuns, com desenvolupar productes o serveis que no s’ajusten a les necessitats reals dels consumidors.

  • Aprofitament del potencial creatiu i innovador: La cocreació mobilitza el talent, cosa que permet que cada persona aporti la seva perspectiva i coneixement. Així, es generen solucions més riques i innovadores que no haurien sorgit en un procés més tancat. La diversitat d'idees és el motor de la innovació, i la cocreació en multiplica els resultats.

La cocreació permet que els clients, que són els destinataris finals de la proposta, puguin expressar les seves necessitats i expectatives directament 

  • Vincle amb els projectes: Quan l’equip intern participa activament en aquests processos, se sent més compromès amb els projectes i amb l’empresa. Aquest sentiment de pertinença augmenta la motivació i la retenció del talent.

  • Major connexió amb els clients: També permet que els clients, que són els destinataris finals de la proposta, puguin expressar les seves necessitats i expectatives directament. Se senten escoltats i valorats, cosa que augmenta la fidelitat i millora l'experiència del consumidor.

  • Agilitat en l'execució: A través de la cocreació constant, les empreses poden adaptar ràpidament els seus productes o serveis a les necessitats canviants per mantenir-se competitives.

La resistència a la cocreació

Tot i els seus beneficis, la cocreació encara genera resistències per diversos motius. Rebatem els grans mites:

  • És un procés massa costós i lent: Sovint es pensa que cocrear implica més temps i recursos, però en realitat pot agilitzar el desenvolupament evitant errors futurs i costos de correcció. Utilitzant les xarxes socials o canviant la metodologia de les sessions de treball internes ja pots aconseguir grans resultats.

  • Es perdrà el control sobre el producte final: Un mite comú és que les empreses cedeixen massa poder als clients. La realitat és que la cocreació és un procés de col·laboració, no de delegació completa, i l’empresa sempre té l'última paraula en les decisions.

Més info: El relleu a Inditex: "Bé està el que bé acaba"

  • La competència em copiarà: Hi ha por en explicar els reptes interns, quan si els comparteixes amb el mateix sector, podreu generar sinergies i resoldre’ls conjuntament.

  • Només serveix per empreses grans: Tot i que grans empreses com Lego o Starbucks utilitzen la cocreació, les petites i mitjanes empreses també poden aplicar-la. Fins i tot a vegades té més repercussió per la proximitat que tenen aquest tipus d’empresa amb els seus consumidors.

Però, com ho aplico a la meva empresa?

L'empresari davant la política. | iStock
  • Hi ha empreses que utilitzen Instagram per cocrear el seu branding o els següents productes que llançaran al mercat, testejant prèviament quins tenen més probabilitat d’èxit.

  • Hi ha empreses que realitzen sessions on participen representants de tots els departaments juntament amb clients per resoldre els reptes claus.

  • Altres companyies realitzen sessions presencials amb clients per testejar els seus prototips o cocrear futurs projectes.

  • Hi ha organitzacions, com els clústers empresarials, que uneixen empreses del mateix sector per cocrear el futur de manera col·laborativa.

La cocreació a l’ADN de les empreses

La cocreació es pot aplicar de moltes maneres. Hem d’entendre que no és només una eina, és una cultura, forma part de l’ADN de les empreses.

Impulsar-la dins de la companyia crea un entorn on la creativitat i la col·laboració són el pa de cada dia. Aquesta cultura fomenta l'experimentació, l'aprenentatge constant i la flexibilitat davant els canvis del mercat. 

Les companyies que abracen la cocreació com a part de la seva identitat estan millor preparades per afrontar els reptes presents i futurs, ja que disposen d'un mecanisme natural d'adaptació i evolució.