Josep M. Ganyet

Opinió

Netflix mata l'aranya

La frase "Si tens més temps que diners baixa-ho, si tens més diners que temps paga-ho" no sé qui la va dir però resumeix bastant bé la història de la distribució de continguts audiovisuals en-línia. Si fa o no fa diu el mateix que va dir Steve Jobs quan va presentar la seva botiga de música iTunes: baixar continguts de la xarxa no és de franc.

El raonament de Jobs era que buscar una cançó, trobar-la en la qualitat desitjada, descarregar-la, classificar-la, buscar-ne la caràtula, emmagatzemar-la, etc. no sortia de franc si comptàvem el temps que hi dedicàvem, que per poc que fos sempre seria superior als 0,99 $ que costava un tema a iTunes. Qualsevol persona que fes això —deia Jobs— estava implícitament acceptant treballar per sota del salari mínim.

iTunes primer, Spotify i Netflix després, posant-nos catàlegs infinits de contingut audiovisual a un clic —a un botó a la SmartTV— han fet que la percepció del cost de consumir continguts "pirates" sigui encara més alta. El fet que la meva generació hàgim deixat de baixar música des que tenim Spotify al mòbil i pel·lícules des que tenim Netflix a la tele demostra allò del temps i els diners que dèiem al principi o dit d'una altra manera, l'aburgesament digital.

I aquesta setmana n'hem tingut la prova definitiva. Un grup de hackers anomenats "thedarkoverlord" ha publicat a la popular web d'intercanvi d'arxius de BitTorrent The Pirate Bay la cinquena temporada d'Orange Is The New Black (OITNB), la sèrie més popular de Netflix. Els hackers van entrar el 2016 als servidors dels estudis de postproducció Larson Studios i junt amb OITNB van piratejar sèries d'ABC, Fox, National Geographic i IFC. La nova temporada s'havia d'estrenar el 5 de juny i de moment no se sap si la plataforma n'avançarà l'estrena.

El que diferencia aquest cas de d'altres casos de pirateig és la reacció de Netflix. Els hackers van demanar a Netflix una quantitat de diners en Bitcoins si no volien que se'n publiqués la temporada sencera a The Pirate Bay, i això és molt 2012. Segons Sandvine, el 2011 el tràfic dels arxius descarregats a BitTorrent era el 23% del tràfic total a la xarxa als EUA. L'any passat havia baixat al 5% i Netflix ara té 100 milions d'usuaris.

Quants d'aquests usuaris tornaran al 2012 i se'l descarregaran a BitTorrent? No ho sabem però el que sí que sabem és que a Netflix l'importa poc perquè no ha cedit al xantatge dels hackers. En un breu comunicat han dit que estan al corrent de la situació, que el tema està en mans de la justícia i que ells van fent.

Amb un catàleg virtualment infinit i de qualitat, una experiència d'usuari excel·lent i una tarifa plana mensual a preu de gintònic, Netflix va començar a cavar la fossa de la pirateria l'any 2010 quan va iniciar el seu servei de streaming. Amb aquest darrer moviment potser li ha clavat un altre clau al taüt.