Hi ha diferents causes que expliquen per què una part important dels catalans creu que el futur serà millor si Catalunya aconsegueix la independència i es converteix en un nou estat d’Europa. Entre aquestes causes n’hi ha de dignitat, el desig d’ésser, consciència de nació, culturals, el convenciment que Espanya vol eliminar aspectes clau de Catalunya (com va dir el Ministre Wert: “hay que españolizar los niños catalanes”), econòmiques, dèficit d’infraestructures, etc. Aquest article tracta molt sintèticament una de les causes de tipus econòmic: el dèficit fiscal.
És un tema rellevant. No oblidem la contradicció que suposa el fet que Catalunya tingui una gran capacitat de generar riquesa (de 272 regions europees, Catalunya és la 58a regió per PIB) i, en canvi, es trobi al lloc 165 de la UE en l’Índex de Desenvolupament Social que mesura aspectes relacionats amb l’estat del benestar (ensenyament, salut...).
"Hisenda presenta uns comptes que són molt qüestionats; el seu autor reconeix que alguns càlculs s'han fet 'a ojo'"
La clau d’aquesta contradicció es troba en la diferència entre la despesa que el Govern central realitza a Catalunya (11% de tota la despesa estatal en les diferents comunitats autònomes) i els ingressos fiscals que n'obté (19% de tota la recaptació estatal). Com que les despeses són menors als ingressos, hi ha una aportació neta catalana i, per tant, existeix un dèficit fiscal. Fa un parell de dies el Ministeri d’Hisenda va fer públic que aquest dèficit és de 9.892 milions d’euros en el darrer any calculat (2014). D’acord amb els càlculs de la Generalitat, el dèficit anual se situa entre els 15.000 i els 16.000 milions d’euros. La diferència entre les xifres d’Hisenda i les de la Generalitat està en el mètode utilitzat:
- La Generalitat ho fa amb la metodologia acordada pel grup d’experts nomenats pel Govern en compliment de la Llei 10/2012 de publicació de les balances fiscals. En el mètode del flux monetari que aplica la Generalitat, les despeses de l’Estat central s’assignen a Madrid perquè enriqueixen sobretot l’economia madrilenya.
- Hisenda presenta uns comptes que són molt qüestionats ja que utilitzen criteris arbitraris no consensuats amb experts. El seu autor reconeix que alguns càlculs s’han fet “a ojo”. En els càlculs d’Hisenda, les despeses de l’Estat central es reparteixen entre totes les comunitats autònomes en funció de la seva població.
Un dèficit fiscal entre 15.000 i 16.000 milions d’euros (8% del PIB) és excessiu. Són més de 40 milions diaris, import superior a la despesa diària de la Generalitat en sanitat, ensenyament i despesa social. I si el càlcul es fa amb euros constants, la mitjana del dèficit fiscal és superior als 16.000 milions d’euros/any.
"El dèficit fiscal equival a més de 40 milions d'euros diaris, import superior a la despesa diària de la Generalitat en sanitat, ensenyament i despesa social"
En resum, patim un important dèficit de finançament i els ingressos de la Generalitat són insuficients. Aquest dèficit fiscal injust frena l’economia i perjudica el benestar dels catalans. I, com ha quedat clar des de fa molts anys, el govern espanyol no vol solucionar aquest problema.