Opinió

La revolució tecnològica: deixar de moure's com una gallina escapçada

Ara és el blockchain i abans van ser la intel·ligència artificial, el big data, el núvol o el 2.0. Veig empresaris reaccionar constantment a aquestes novetats, neguitosos per fer-ho ràpidament i aprofitar-se dels grans avantatges que pot reportar pel seu negoci. De fet, molts compren la idea, fins i tot abans de pensar com la duran a la pràctica. Pensen en termes semblants a la frase "Nois, això és el futur i cal que ens hi adaptem". És a dir, reben l'input que aquesta o una altra tecnologia es menjaran el món, i reaccionen com poden per a no perdre el tren. El problema és que, un cop han reaccionat, la tecnologia en si no els ha salvat, i ja treballen amb una de nova que, ara sí, diuen que és definitiva.

El món es mou cada cop més ràpid i "adaptar-se o morir" s'ha convertit en el principi bàsic del canvi tecnològic. Malgrat això, aquest principi és fals i, a més, està generant problemes més greus que el que la tecnologia pretenia resoldre.

Això és degut al que jo anomeno "biax d'actualitat". El biaix d'actualitat provoca que sempre ens veiem més influïts per l'última idea rebuda, malgrat que no sigui la millor. Aquest biaix fa actuar l'empresari amb la idea que ell no pot pensar en el futur que desitja, sinó que cal que navegui per un mar en moviment, sense enfonsar-se. De fet, aconsegueix que l'empresari dediqui la major part del seu temps a actuar de forma reactiva, reaccionant a allò que succeeix al seu voltant, en lloc d'actuar de forma proactiva, decidint on vol anar i com arribar-hi. Això, en el millor dels casos, posa l'empresa en una situació d'estrès, afrontant nous canvis constantment i sense asseure's a raonar la seva coherència amb l'estratègia. En el pitjor dels casos, però, l'empresa es troba frustrada, en veure com no aconsegueix adaptar-se a allò que, suposadament, ha de ser tan natural en tothom.

Però hi ha una manera millor de fer les coses. Una manera que permeti vèncer el biaix d'actualitat i començar a prendre decisions basades en allò que vols, i no en allò que hauries de voler. Digui el que digui el gurú de torn, l'autèntica revolució no és el blockchain (o l'última paraulota del sector), sinó tenir clara la teva estratègia, definir unes prioritats per a dur-la a terme i aprofitar la tecnologia per a accelerar-ne el camí. Com?

"Digui el que digui el gurú de torn, l'autèntica revolució no és el blockchain" 

En primer lloc, pensant bé què és prioritari per a l'empresa: guanyar productivitat, atendre millor el client, millorar la comunicació interna, accelerar processos de fabricació, aconseguir més clients...

En segon lloc, definint un sistema que ens hi porti, no basat en la tecnologia, sinó en un procés amb el qual el durem a terme. Detallant els recursos de què disposem, els obstacles que ens hi podem trobar i el flux de treball que segueix aquest procés. En tot cas, ha de ser un procés que pugui dur-se a terme (o ja s'estigui fent) sense la tecnologia.

Per últim, cercant la millor eina tecnològica per a accelerar-ne els resultats i la productivitat. Per exemple, si volem millorar la comunicació interna, i hem establert un sistema de reunions i normes per a gestionar les interrupcions, una xarxa social corporativa (teams o slack) pot ajudar-nos a millorar-ne els resultats exponencialment. Però, si pel contrari, no tenir un bon sistema de comunicació interna offline, i hi implementem una eina tecnològica, el resultat pot ser desastrós.

La tecnologia, doncs, és una eina. Molt potent, però una eina. Si la poses al capdavant i deixes que defineixi la teva estratègia i les teves prioritats, mai no deixaràs de reaccionar i no en podràs treure el profit que podries.