OPINIÓ

Un nou govern i les mateixes necessitats

Ara que ja hem votat i que el resultat de les urnes deixa pas a les negociacions per a la configuració d’un nou govern, demanem als partits polítics que tinguin altura de mires i dialoguin per arribar a una estabilitat que serà beneficiosa per a la societat i l’economia espanyola.

Al nou executiu que sorgeixi d’aquestes negociacions li tornarem a reclamar aquelles mesures necessàries per impulsar l’activitat empresarial, adaptades a les noves circumstàncies. El nou govern i arc parlamentari haurà de tenir en compte que els pròxims anys l’economia europea experimentarà una desacceleració i que, les economies envellides com l’espanyola amb un deute públic elevat i una despesa pública social cada vegada més elevada, tenen menys recursos per a despesa en recerca i innovació.

Creiem que s’han de prioritzar algunes mesures més urgents com és el cas d’una política econòmica concertada amb tot el teixit empresarial

En aquest context, creiem que s’han de prioritzar algunes mesures més urgents, com és el cas d’una política econòmica concertada amb tot el teixit empresarial. Això requereix que les pimes tinguin representació pròpia i específica a escala estatal amb una veu pròpia, com passa a Catalunya i a Europa.

D’altra banda, és necessari que l’administració pública sigui un element més de competitivitat empresarial. Ara mateix és un element que resta i, per això, requerim un pacte d’estat per a la simplificació administrativa que doni pas a tràmits més fàcils i ràpids i a menys dispersió normativa. Durant els 40 anys de democràcia s’ha regulat i construït el corpus legislatiu i administratiu; ara és l’hora de fer-lo eficient i enfocat en l’economia productiva, amb un servei actiu a empreses i persones treballadores en el compliment de les seves obligacions.

En matèria d’infraestructures, cal equiparar la inversió de l’Estat a Catalunya en relació amb la participació relativa del PIB. En cas que l’execució pressupostada no assoleixi un determinat nivell d’execució – com per exemple el 90%- creiem que s’hauria d’establir un sistema de garanties perquè l’Estat transfereixi a la comunitat autònoma els recursos no invertits, per tal que aquesta pugui executar inversions en el seu territori. En aquest sentit, també demanem afrontar temes crítics per Catalunya en matèria d’infraestructures, com Rodalies, el transport per ferrocarril i l’aeroport de Barcelona.

Cal equiparar la inversió de l’Estat a Catalunya en relació amb la participació relativa del PIB

A més, hem de ser conscients que tenim al davant grans reptes a curt termini, com el finançament de les Comunitats Autònomes, una fiscalitat adaptada a les pimes, i l’aprovació d’aquells aspectes que ja s’havien pactat l’anterior legislatura: Un règim sancionador de la morositat i la llei de Mecenatge, entre altres qüestions.

Aquestes són només algunes de les reclamacions que fem al què serà el nou executiu, qui ha de tenir en compte que els fons europeus Next Generation EU hi jugaran un paper clau en la seva aplicació, així com a l’hora d’impulsar el creixement de la productivitat de la nostra economia en benefici del progrés social.