Oriol Cordón

Opinió

Que els teus diners treballin per tu

Les causes de les desigualtats econòmiques entre la població es deuen a diversos factors; un d'ells té a veure amb la tipologia d'ingressos i els seus tipus impositius.

Segons un estudi del Congressional Budget Office titulat Trends in the distribution of Household income between 1979 and 2007 del 2007, per entendre l'origen d'aquestes desigualtats és important tenir en compte de quin tipus d'ingressos parlem i com es distribueixen. Així, pel que fa a ingressos del treball (salaris i pensions), el 20% de la població amb més salari rep el 50% del total dels ingressos. Pel que fa a rendes de capital (dividends i interessos), es calcula que el 20% de la població més rica rep fins al 80% dels interessos i dividends, mentre que el 95% dels ingressos per guanys de capital (guanys per la venda de tot tipus d'actius que han pujat de valor) corresponen al 20% de la població més rica.

Segons la distribució d'ingressos anterior, el principal problema no rau en els salaris sinó en els guanys i rendes de capital. La dificultat s'accentua quan comparem aquestes fonts d'ingressos amb els impostos que apliquen per a cada tipus de renda.

Mentre que els impostos de l'IRPF del treball superen el 50% del total de la recaptació a Espanya, els impostos per guanys i rendes de capital se situen sempre per sota del 30%. És a dir, els impostos -en la seva configuració actual- acaben agreujant les desigualtats socials, perquè els que més ingressen normalment ho fan mitjançant venda d'actius, dividends i interessos i aquests estan menys gravats per Hisenda.

L'equity crowdfunding o finançament col·lectiu d'inversió és, en aquest sentit, una via d'accés per a la classe mitjana a rendes i guanys de capital, fins ara reservades a grans patrimonis. La inversió alternativa permet als estalviadors diversificar les fonts d'ingressos a mig i llarg termini, tenint en compte que, en ser guanys i rendes de capital, estan menys gravades per Hisenda que els ingressos generats per la feina.

La inversió en empreses de nova creació també està fortament incentivada per l'Estat i les comunitats autònomes per les desgravacions fiscals (deduccions d'entre un 20 i un 50% en les declaracions de l'IRPF), un avantatge que fins al moment només aprofitaven els anomenats business angels. La inversió alternativa és, a més, un dels actius més rendibles. Diferents estudis revelen que, de mitjana, els inversors d'equity crowdfunding obtenen retorns de 2,2 vegades el capital invertit en un període de 4 anys, la qual cosa és equivalent a una taxa anual (TIR) superior al 30%.

Per totes aquestes raons, part de la solució per pal·liar les diferències econòmiques entre la població radica que s'aprengui a estalviar i invertir millor i, en la mesura del possible, disposar d'una major informació i visió global de totes les alternatives possibles.