Deixar que flueixi la creativitat
La creativitat ens ve donada de naixement, la tenim de sèrie a les nostres habilitats intel·lectuals, i molts cops el que necessitem és eliminar barreres perquè flueixi còmodament i pugui treballar per aportar solucions.
"Al matí –per ser exactes, després de dormir- som generalment més creatius"
Al matí –per ser exactes, després de dormir- som generalment més creatius. Trobem solucions a problemes que el dia anterior no intuíem per enlloc. Certament, al matí estem frescos perquè no tenim encara els processos mentals centrats en problemes, perjudicis i perills -conscients o inconscients- que ens prenen capacitat de resposta i ens ocupen part del cervell que podríem utilitzar per interconnectar conceptes i generar idees.
Quan fem humor, amb més o menys encert, també som més creatius. L’humor acostuma a tenir un component de sorpresa que connecta conceptes, en principi, sense relació. Per exemple, la gràcia en els acudits ve donada per què succeeix o es diu quelcom que no s'espera i que fa un gir totalment inesperat a allò que és habitual. En l'acudit clàssic de l’Eugenio: “És un que va a veure a un endeví, truca a la porta i li contesten: Qui és? I ell respon: doncs quina merda d’endeví!". La gràcia ve donada perquè esperem una altra resposta quan habitualment truquem a una casa i demanen identificació per deixar entrar. És a dir, busquem trencar barreres i veure una realitat nova perquè els nostres clixés i les habituals formes de fer ens donaven una altra resposta.
“La creativitat és la imaginació posada en pràctica, just el contrari del pensament màgic o wishful thinking. Perquè ser creatiu vol dir acció, és que imaginem i pensem solucions reals i útils”
En aquestes dues situacions comentades, la creativitat ve donada per la manca de destorbs a la nostra capacitat d'interconnectar, utilitzant tot el nostre potencial imaginatiu i creatiu.
Perquè la creativitat és la imaginació posada en pràctica, just el contrari del pensament màgic o wishful thinking. Perquè ser creatiu vol dir acció, és que imaginem i pensem solucions reals i útils. Això no contradiu l'error: potser la solució que pensàvem efectiva, no ho acaba sent, però des del principi tota la intenció és que sigui útil en la vida real. L'error acaba sent un pas més. El pragmatisme és inherent a ser creatiu, de la mateixa manera que la prova-error -anar provant fins a encertar-la- i la persistència són tan necessàries com la mateixa creativitat.
Trencar barreres i deixar que el nostre potencial innat treballi no és fàcil. Voler crear alguna cosa nova ens obliga a ampliar enquadrament, a situar-nos en un mitjà o llarg termini, fugint de reduccionismes simplistes i d’un curt termini fàcil. L'escriptor i psicòleg Edward de Bono, un referent en l'estudi de la creativitat, va escriure el 1985 les següents paraules al seu llibre 6 barrets per pensar: "El pensament negatiu atrau perquè el seu èxit és immediat i complet. Demostrar que algú està equivocat dóna aquesta satisfacció immediata. Proposar una idea constructiva no ofereix cap assoliment fins que la idea li agrada a algú o es pot provar que funciona (el que comporta temps). Atacar una idea dóna una instantània sensació de superioritat. Elogiar una idea aparentment situa al qual l'elogia una mica per sota de l'autor de la idea."
Certament, sabem que la creativitat ens pot ajudar força, de fet ens la trobem en la majoria de llibres d’autoajuda en necessitar canviar el punt de vista que tenim de la realitat per obtenir solucions. Canviar a una nova percepció i interpretació d'aquesta realitat original, mirar diferent, per trobar una solució que fins aquell moment no la vèiem. La resposta correcta ve en contestar la pregunta correcta. I en això ens pot ajudar la creativitat: canviar el punt de vista per veure la realitat d’altre forma i aconseguir arribar o veure aspectes nous.
“La majoria de tècniques creatives tracten de treure barreres i deixar que la nostra creativitat, una qualitat innata que de ben petits ja veiem que en podem gaudir, flueixi sense problemes"
Però ens trobem en el camí obstacles creats o imposats, que dificulten el comportament creatiu. Per això, la majoria de tècniques creatives tracten de treure barreres i deixar que la nostra creativitat, una qualitat innata que de ben petits ja veiem que en podem gaudir, flueixi sense problemes.