Opinió

Les tecnologies d’avantguarda de la propera dècada

Quines són les tecnologies d’avantguarda que marcaran la propera dècada? Què ha de tenir en compte una empresa per innovar d’acord amb les noves tendències que demandarà el mercat? Les tecnologies que connecten el cervell i l’ordinador, les tecnologies quàntiques i els materials avançats són àmbits de coneixement que la Comissió Europea s’ha fixat com a prioritaris i en els quals invertirà 1.000 milions d’euros en deu anys.

Aquestes flagship de recerca de la Comissió Europea anticipen un escenari trepidant, marcat, per una banda, per la cursa oberta per crear el primer ordinador quàntic. El primer que ho faci, i ho faci bé, tindrà un poder impressionant a les seves mans: podrà desencriptar en qüestió d’un segon la informació que avui en dia pensem que és segura. Sent conscients del potencial d’aquesta tecnologia, Europa ha apostat per invertir en una competició que ara encapçalen els Estats Units i Xina.

A més de les tecnologies quàntiques, Europa ha parat també l’atenció en les innovacions que connecten el cervell i l’ordinador, que han demostrat que amb el cap i els sensors podem provocar moviments en el món real, amb un potencial que es calcula que es multiplicarà per deu d’aquí al 2025.

 "El primer que faci bé l'ordinador quàntic podrà desencriptar en qüestió d’un segon la informació que avui en dia pensem que és segura"

Els nous materials són també un eix de futur. Ara que tots estem obsessionats amb la impressió 3D, cal recordar la importància que continua tenint el 2D, és a dir, la superfície de les coses, que es pot posar sobre la pell i es pot sensoritzar.

La revolució en aquest àmbit permetrà concentrar les funcionalitats dels objectes en la superfície, afavorint la sostenibilitat i tecnologies molt prometedores, com els wearables. A més, veurem aparèixer en escena nous materials i nous processos capaços d’industrialitzar-los. Per exemple el grafè, additivant plàstics perquè es comportin gairebé com alguns metalls, reforçant fibres per aconseguir major resistència o recobrint superfícies per dotar-les de major duresa o baixa fricció.

"Veurem aparèixer en escena nous materials i nous processos capaços d’industrialitzar-los, com el grafè"

Començaran a destacar també materials capaços d’exhibir comportaments tan nous com que canviïn de forma geomètrica segons la temperatura a la qual els exposem, molt útils per a implants mèdics o per ajustar-nos les sabatilles esportives sense necessitat de cordons. Així mateix, l'entrada en el mercat del transport de peces en materials compostos termoplàstics com a substituts dels metalls permetrà dissenyar vaixells, avions i trens, i especialment cotxes, més aerodinàmics, lleugers i amb una major eficiència energètica.

En paral·lel, els propers anys seran fonamentals els avanços en la tecnologia 5G, un àmbit en el qual Catalunya s’està convertint en un pol d’innovació i d’atracció d’activitat econòmica i de talent. Amb la cinquena generació de les tecnologies sense fils, serà realment possible una implantació autènticament multitudinària de l’Internet de les Coses, que preveu que hi hagi multitud d’objectes connectats i que es puguin enviar moltes dades. L’any 1996 només l’1% de la població mundial estava connectada a Internet. Ara aquesta xifra ronda el 50% i es preveu que 20.000 i 30.000 milions d’objectes estiguin connectats a la xarxa l’any 2020. El 5G multiplicarà la velocitat d’accés a Internet, amb valors que poden arribar als 10 gigabits per segon a les grans ciutats i serà de molt baix consum energètic perquè els dispositius durin més temps amb càrrega.

Amb el 5G, per exemple, podrem descarregar-nos un vídeo en alta definició en només 10 segons quan ara necessitem 10 minuts. Però aquest nou estàndard de connexió no només millorarà la velocitat d’accés a Internet dels nostres dispositius; el 5G també permetrà implantar, de manera definitiva, la Realitat Augmentada en temps real.

"Amb el 5G podrem descarregar-nos un vídeo en alta definició en només 10 segons quan ara necessitem 10 minuts"

En el cas de Catalunya, tenim una forta tradició en el desenvolupament d’aplicacions i de software i això ens ofereix una gran oportunitat per crear teixit industrial en aquest camp que no hem de desaprofitar, tal com es podrà veure aquest dimecres en el Future Industry Congress.