Banca
El calendari de la nova CaixaBank
La nova entitat mantindrà la seu social a València i començarà la unificació dels edificis aquest cap de setmana
“En el dia D, que és hui, i l’hora H, que és ara, podem començar amb el nou banc”. Així ha anunciat Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, la culminació del procés de fusió d’aquesta entitat amb Bankia. Tant ell, com el que previsiblement serà el nou president de l’entitat, José Ignacio Goirigolzarri, han calendaritzat els últims passos que cal donar perquè la nova CaixaBank siga una realitat visible i tangible per a la societat.
Ha sigut Goirigolzarri, qui, en una roda de premsa celebrada aquest matí a València, ha assenyalat que hui mateix s’inscriuran en el registre com a nova entitat. A més, les accions de Bankia s’incorporaran a les de CaixaBank i el proper dilluns 29 ja començaran a cotitzar. Finalment, el dimarts 30 se celebrarà el primer Consell de la nova Caixabank, en el qual Goirigolzarri haurà de ser ratificat com a president de l’entitat.
Els canvis més visibles seran una realitat a partir d’aquest cap de setmana, quan, segons Goirigolzarri, començarà la unificació de la marca dels edificis més significatius de les dues entitats, que en tot cas no s’allargarà més d’una setmana. Pel que fa a les oficines, la unificació començarà en un termini d’entre 7 i 15 dies i la previsió és tindre-la acabada entre juny i juliol.
La unificació començarà en un termini d’entre 7 i 15 dies i la previsió és tindre-la acabada entre juny i julio
Amb aquestes darreres accions s’inicia el principi de la fi del procés de fusió entre les dues entitats, que donarà lloc al major banc espanyol. “En un dia tan important com hui arribem al final d’aquest començament”, ha destacat Goirigolzarri, que ha posat l’èmfasi constant en el gran treball fet aquests darrers sis mesos per a arribar fins ací.
Un únic banc
Però tot i que la jornada de hui estarà marcada en roig en el calendari de fites de la nova entitat, el treball encara no ha acabat i caldrà esperar fins a finals d’any per a veure culminada la fusió total. Gortázar ha assenyalat que les fites que es volen aconseguir d’ací a final de l’any passen per dur a terme la reestructuració organitzativa de l’entitat i preparar la integració tecnològica perquè tota la clientela “tinga accés als mateixos serveis amb la mateixa qualitat”.
En aquest sentit, el conseller delegat ha apuntat que de moment continuaran les diferències en el segment de negoci de particulars, que no s’acabaran fins que finalitze el procés d’integració tecnològica. De fet, aquest mateix dilluns la clientela començarà a ser avisada dels canvis, tot i que segons Gortázar, en el curt termini es mantindran els serveis i les maneres d’interactuar de cada entitat. Ja serà en el quart trimestre de l’any quan s’avisarà de possibles canvis que sí que puguen afectar la clientela de manera directa.
No obstant això el conseller delegat de l’entitat ha insistit que des de hui mateix són “un únic banc, un sol equip amb una direcció comercial i directiva completament estructurada”. D’aquesta manera, el Consell d'Administració estarà format per 15 membres, dels quals un 60% seran independents. La representació de dones arribarà el 40%, segons han detallat.
Gortázar: “Som millors amb els equips de Bankia entre nosaltres”
Tal com es va indicar en el projecte de fusió, l'entitat estarà presidida per José Ignacio Goirigolzarri, actual president de Bankia, una vegada siga designat pel nou Consell d'Administració de CaixaBank. L'actual conseller delegat, Gonzalo Gortázar, serà el primer executiu de CaixaBank, amb connexió directa al Consell d'Administració, i presidint el Comité de Direcció.
A més, en la seua reunió del passat 18 de febrer, el Consell d'Administració de CaixaBank va proposar una nova composició del Comité de Direcció que haurà de ser aprovada pel Consell d'Administració. D'altra banda, el Comité de Direcció també va proposar una nova estructura de Direccions Territorials que, al seu torn, s'elevarà també al Comité de Direcció resultant de la fusió amb Bankia. Amb aquesta nova reorganització territorial, CaixaBank disposarà d'una estructura de 14 Direccions Territorials.
La reestructuració, el que més preocupa
Una de les qüestions que més expectatives ha generat en la roda de premsa ha sigut com es portarà a terme la reestructuració de l’entitat. Quines oficines es mantindran? Quina part de la plantilla es mantindrà i com? Els dos directius han reconegut que hi haurà un reajustament de plantilla i d’oficines, però no han donat molts detalls, ja que volen esperar a iniciar les negociacions amb els sindicats, que estan previstes per a després de la Setmana Santa. En el calendari de l’entitat està previst arribar a un acord cap al final del segon trimestre.
Hi haurà un reajustament de plantilla i d’oficines, però no han donat gaire detalls a l'espera d'iniciar les negociacions amb els sindicats
El que sí que han detallat és que tractaran que el procés siga poc “traumàtic” i per això es prioritzarà la voluntarietat i la meritocràcia. Tot i la insistència de la premsa per saber si la part de la plantilla de més edat serà la més afectada, els directius han preferit no donar detalls: Volem retindre els millors”, ha insistit Gortázar.
Sí que han reafirmat el seu compromís, en la roda de premsa i davant la CNMC, per no tancar oficines en les 290 localitats on són l’única entitat disponible, i també s’han compromés a seguir donant servei a les zones rurals i al que es coneix com l’Espanya buida. “Volem ser un model de banca molt proper” han reafirmat.
Eixir des de la pole position
Tant Gortázar com Goirigolzarri han insistit una vegada més que la fusió és molt beneficiosa per a les dues entitats, i que respon a la necessitat de prendre la iniciativa per a adaptar-se als nous temps. “Som millors amb els equips de Bankia entre nosaltres” ha destacat Gortázar. El directiu ha detallat que amb la fusió han eixit enfortits amb una ràtio de solvència del 14% i la ràtio de morositat més baixa. “Eixim des de la pole position, destacant en tots els negocis” ha celebrat.
CaixaBank tindrà prop de 20 milions de clients i 623.800 milions d'euros en actius totals, i es convertirà en el banc de referència a Espanya, amb una quota de crèdits i depòsits del 26% i 24%, respectivament, i una presència geogràfica diversificada i equilibrada.
"En 2012 Bankia era el problema de referència de l’economia espanyola"
No obstant això ha insistit que cal tindre els peus en terra i ha reconegut que “per a ser els primers cal ser els millors en l’atenció al client i en la qualitat”. En aquest sentit ha reconegut la seua “obsessió pel client” i ha donat les gràcies a tota la plantilla, que no s’ha distret amb el procés de fusió i ha seguit treballant en aquesta línia.
Per part seua, Goirigolzarri ha negat que la fusió de Bankia amb CaixaBank haja sigut un fracàs i ha assegurat que està “feliç i tremendament il·lusionat pel nou projecte”. A més, assegura que aquest procés no es pot comparar amb la situació que hi havia a Bankia l’any 2012, quan, en les seues pròpies paraules “Bankia era el problema de referència de l’economia espanyola”, i en canvi, en 2020 “ha fet un treball de suport a la societat molt bo”.
Així, ha assegurat que tant en l’àmbit personal com professional està molt satisfet amb l’etapa de 9 anys al capdavant de Bankia. Per a ell, aquesta fusió no és un fracàs perquè “no pot haver-hi major il·lusió que integrar-se en un projecte més gran”. Ha insistit, a més, que si fa 9 anys li hagueren dit que Bankia acabaria així li “haguera paregut un somni que hui es fa realitat”.
Pel que fa a la participació de l’Estat en Bankia, una de les grans qüestions en aquest procés, Goirigolzarri ha recordat que és el Ministeri d’Economia qui proposa al Consell de Ministres la data i aquest l’aprova. Segons ha explicat, s’ha decidit allargar el termini fins al 2023, moment fins el qual el FROB i el govern poden decidir com, quan i a què preu eixir de l’entitat.
Sobre presència, seus i despatxos
Si alguna cosa no canviarà amb la fusió serà la deslocalització de l’entitat. Els directius han insistit que la seu social els mantindrà a València, i que les operatives estaran a Madrid i Barcelona. “La fusió no és un procés reduccionista” han dit. Preguntat per quin serà el seu lloc habitual de feina, Gortázar ha fet broma apuntant que això és el que li pregunta la seua dona, i que ell és d’eixes persones que moltes vegades no saben on estan quan es desperten.
La seu social els mantindrà a València i les operatives estaran a Madrid i Barcelona
Ha aclarit que mantindrà els seus despatxos a Madrid i Barcelona, des d’on treballa habitualment, així com a València, i ha reiterat que no hi ha sobre la taula cap canvi de seu. També ha detallat que continuarà movent-se per tots els territoris on tenen presencia per a estar junt amb els seus accionistes.