ESDEVENIMENTS
El Port de Barcelona impulsa un rentat de cara per la Copa Amèrica
Fins l'agost del 2024, l'equipament activarà 17 actuacions per valor de 86,1 milions d'euros
El Port de Barcelona accelera els preparatius per la Copa Amèrica de Vela, esdeveniment que se celebrarà l’agost de l’any vinent a la capital catalana. Com a pas previ, la zona del Port Vell serà sotmesa a un rentat de cara amb 17 actuacions que representen una inversió de 86,1 milions d’euros.
“Un dels eixos principals del pla estratègic del Port és l’obertura del Port Vell a la ciutat”, apunta Lluís Salvadó. En aquest sentit, el president del Port de Barcelona ha incidit com, més enllà de l’esdeveniment esportiu, el compromís és ampliar l’esforç inversor fins al 2030.
L’aportació de recursos, 51 milions públics i 35 privats, es vehicula a través de la col·laboració publicoprivada amb el lideratge de l’Autoritat Portuària de Barcelona, els concessionaris del Port i l’empresa gestora del World Trade Center. Per coordinar tots els treballs, la gerència urbanística del Port Vell i l’oficina del Port de Barcelona per la Copa Amèrica veuran incrementades les seves competències, així com els recursos humans i econòmics.
L’aterratge dels equips a Barcelona
Malgrat tothom té l’horitzó del 22 d’agost del 2024 al cap, els equips ja han aterrat a Barcelona per iniciar els treballs previs. “Teníem previst entregar espais a l’abril, però amb algunes formacions hem avançat els terminis”, apunta David Pino, cap de la gerència urbanística del Port Vell.
L’organització de la Copa Amèrica i les autoritats preveuen que el certamen deixarà un impacte econòmic de 1.000 milions d’euros, un moviment de 2.500 persones dels equips, durant i abans de la competició. “Les obres anunciades demostren on volem ser en els pròxims anys”, recull Salvadó.
Les 17 actuacions previstes, abans de l'esdeveniment, representen una inversió de 86,1 milions d’euros
Del llistat d’actuacions previstes abans de l’estiu del 2024 destaquen la finalització de la remodelació del Maremàgnum i el trasllat de l’operativa de Baleària. De cara al benefici de la ciutadania, l’esforç es concentra en la urbanització del moll de Drassanes i la construcció de la rambla Nova Bocana.
Lloc per l’àmbit formatiu
L’Institut de Nàutica de Barcelona també es beneficiarà de la transformació del Port Vell. L’equipament educatiu rebrà una inversió de 4,5 milions d’euros, focalitzada en l’ampliació dels edificis El Far i Escar. L’actuació permet incorporar nous itineraris formatius.
Després del projecte fallit de l’Hermitage, la bocana Nord serà urbanitzada amb una aportació de 2 milions, a executar durant aquest any i el 2024. La construcció de la nova llotja de Pescadors i la reurbanització de l’entorn per obrir-lo a la ciutadania també és un dels projectes cabdals.
La gestió de la Copa Amèrica va a càrrec de la Fundació per la Navegació Oceànica Barcelona i Copa Amèrica. Més enllà de l’equip Emirates Team New Zealand i el Port de Barcelona, l’organisme compta amb la participació de la Generalitat, el govern espanyol, Turisme de Barcelona, Barcelona Global, la Cambra de Barcelona i la Diputació de Barcelona.