Els fundadors de Vicio, Oriol de Pablo i Aleix Puig | EP

Rànquing

10 promeses catalanes que comanden l'ecosistema startup barceloní

De l’àmbit gastronòmic a l’immobiliari: LinkedIn ha publicat el rànquing dels 10 projectes més prometedors de la capital catalana

Des de les hamburgueses del moment, amb famosos exblaugranes com a inversors, fins a projectes que pretenen revolucionar el sistema educatiu: Barcelona és un dels grans miralls a Europa quant al seu vessant emprenedor. Es tracta del primer ecosistema del sud del continent, el segon més escollit on crear una empresa emergent i el tercer amb millor connectivitat a escala global. I és que les dades parlen per si mateixes: l’ecosistema de la ciutat comtal està confeccionat, a tancament del 2023, per 2.102 empreses emergents; ni més ni menys que el doble de les existents el 2016 (1.086), segons dades d’Acció, organisme que avança una dada especialment representativa pel que fa al talent català: l’ecosistema barceloní és el segon d’Europa amb més fundadors procedents d’universitats locals.

L'ecosistema barceloní és el segon d’Europa amb més fundadors procedents d’universitats locals

Es tracta, però, d’un ecosistema caracteritzat per una rotació i un “incòmode i perillós” joc de contraofertes salarials, concretament a la fi de l’estiu i a l’inici de la tardor: el setembre s'ha convertit en un mes complex per a molts empresaris a causa de la possible pèrdua de treballadors clau, i especialment entre els perfils tecnològics. Una peça clau dins d’aquest “joc” és la plataforma de LinkedIn, que va estrenar el 2024 amb més de 1.000 milions d’usuaris, dels quals fins a 61 milions revisen ofertes de feina cada setmana, segons dades de facilitades per la mateixa xarxa social empresarial. Així, amb el conjunt de dades de què disposa LinkedIn, ha publicat el rànquing Top Startups 2024: les 10 empreses emergents més prometedores de Barcelona, basant-se en quatre eixos: el creixement de la plantilla, l'interès pels anuncis de feina publicats, la interacció de l'empresa i els empleats, i la manera com aquestes startups -que han de comptar amb més de 30 empleats i menys de set anys de vida- han captat candidats.

Més info: El joc de les contraofertes salarials: incòmode, tabú i perillós?

Vicio i les hamburgueses més cobejades a l’Estat

Aleix Puig, fundador de Vicio | Carolina Santos

Vicio és "un concepte que ha revolucionat el món de les hamburgueses i la restauració digital", tal com ho defineix el seu impulsor, Aleix Puig, guanyador del concurs MasterChef. Puig va rebutjar l'oferiment de Jordi Cruz, jutge de MasterChef, de treballar al seu restaurant, l'ABaC, per llançar el 2020 el principal food-delivery de l’estat espanyol amb el seu soci Oriol de Pablo Morató. L’empresa és especialista en les hamburgueses gurmet, i l’èxit que aquestes han assolit han portat els fundadors a expandir-se amb restaurants arreu del territori.

Puig va rebutjar l'oferiment de Jordi Cruz, jutge de MasterChef, de treballar al seu restaurant, l'ABaC

La firma, que l’abril del 2023 va tancar una ronda de 17 milions en la qual van participar futbolistes com Leo Messi, Sergio Busquets i Sergi Roberto, comptaria segons LinkedIn amb 309 treballadors a temps complet, malgrat que la xifra total -que contempla els empleats a mitja jornada- superaria els 700 treballadors. Els perfils que més reclama la principal empresa emergent de Barcelona són els d’auxiliar del sector alimentari, responsable de botiga i cuiner; és natural: Vicio preveu completar el 2024 amb 15 noves obertures arreu de l’Estat.

Ukio, el prèmium de l’immobiliari

Jeremy i Stanley Fourteau, cofundadors d'Ukio | Cedida

Per trobar la segona empresa emergent més important, segons LinkedIn, de Barcelona, cal saltar a l’àmbit immobiliari. Ukio pertany al segment del que els anglesos anomenen proptech, un terme que es fa servir per agrupar les innovacions i l'aplicació de noves tecnologies al sector immobiliari. Es dedica al lloguer per mesos d’apartaments moblats, generalment en ubicacions privilegiades, i adreçat a un públic objectiu “prèmium”. Tot, sota el lema "Tu fes la maleta i nosaltres ens encarreguem de la resta".

Més info: Les 10 startups catalanes que revolucionaran el sector immobiliari

Jeremy i Stanley Fourteau van impulsar Ukio el 2020, i actualment compten amb 144 treballadors a jornada completa en plantilla. Coordinadors de vendes, auxiliars d'oficina i interioristes són els perfils més sol·licitats per l’empresa, que ja opera a Barcelona, Madrid, Lisboa, París i Berlín.

Flanks, una gestió del patrimoni purament tecnològica

A la dreta de la imatge, Álvaro Morales i Joaquim de la Cruz, impulsors de Flanks | Flanks (LinkedIn)

La riquesa de l’ecosistema barceloní és un clar exemple del podi que ofereix el Top Startups 2024: les 10 empreses emergents més prometedores de Barcelona: hem viatjat de l’àmbit gastronòmic a l’immobiliari, per acabar en el purament tecnològic. Flanks és el programari que neix per automatitzar gran part de la feina que duen a terme els gestors de patrimoni i assessors financers. Joaquim de la Cruz és el CEO de la tercera empresa emergent més gran de Barcelona, i Álvaro Morales el director estratègic. Tots dos asseguren que la seva tecnologia "transformarà la interacció entre els assessors financers i els clients".

El sistema de Flanks és compatible amb més de 300 bancs de tot el món

La firma és la primera prepandèmica que consta en el llistat, en ser fundada el 2019. És present a deu països, sobretot europeus, i el seu sistema és compatible amb més de 300 bancs de tot el món. Per continuar assolint fites com aquestes, Flanks posa èmfasi en la cerca d’enginyers de programari, de gerents de desenvolupament de negoci, i de responsables d'experiència de client, per complementar l’equip de 62 treballadors que té a jornada completa. Fa exactament un any, va tancar una ronda d’inversió de set milions i mig, per continuar impulsant la seva internacionalització. Tot un cas d’èxit català.  

Incapto, el cafè que no es deixa encapsular

L'equip d'Incapto, format per Francesc Font, Beatriz Mesas i Joaquim Mach | Cedida

Francesc Font, Beatriz Mesas i Joaquim Mach estaven convençuts que sempre ha existit “una millor manera de prendre cafè”. Per aquest motiu, es van embarcar a meitats del 2020 en un viatge impregnat pel cafè: Incapto. Sota aquest nom, que en llatí significa no pres o lliure, la proposta de l’empresa catalana és portar el cafè d’especialitat en gra a totes les llars, mitjançant un model de subscripció, que inclou una màquina de cafè en gra dissenyada per la mateixa companyia. Un dels objectius de Font, Mesas i Bach passa per la sostenibilitat, i aquest sistema ho demostra: genera menys residus en prescindir de càpsules i envasos monodosi.

Més info: Incapto, el cafè que no es deixa encapsular

82 professionals a temps complet formen part d’Incapto, amb oficines a la ciutat comtal i un centre de torrefacció situat a la localitat de Ripollet. Els representants de desenvolupament de negoci, especialistes en vendes i programadors són els perfils més freqüents en la plantilla, que també ofereix models de subscripció a empreses. Us heu plantejat quants cafès fareu a la vostra vida? Mesas sí: “Entre 40.000 i 70.000”.

Olistic i la solució natural de salut capil·lar

Olistic se centra en la salut capil·lar de les dones | Olistic (LinkedIn)

La cinquena empresa emergent impulsada a la ciutat comtal que LinkedIn destaca és Olistic. També va ser fundada en l’any de la covid, per Pablo Nueno, amb l’objectiu de posar el focus en el benestar femení. Olistic se centra en la salut capil·lar de les dones, comercialitzant un suplement anticaiguda dels cabells amb ingredients naturals, tot i que també ofereix solucions per al públic masculí. Aquestes es troben disponibles a tota la península, malgrat que preveu expandir-se pel continent europeu.

Olistic se centra en la salut capil·lar de les dones

Ara per ara, la firma compta amb 41 treballadors a temps complet, entre els quals destaquen perfils dedicats a les vendes farmacèutiques i a l’assessorament mèdic, però també especialistes del món del màrqueting. 

Tecnologia, educació i més restauració

La varietat del patrimoni emprenedor que atresora la capital catalana no només queda reflectit en les primeres posicions del llistat de LinkedIn; també en les posicions inferiors: Amphora Logistics és una de les altres grans representants del segment del programari, amb una eina destinada a externalitzar i digitalitzar la logística de les empreses de comerç electrònic, especialment les pimes; Mundimoto, la botiga de motos de segona mà més gran d’Europa, amb més de 2.000 vehicles d’ocasió revisats per experts; o Innovamat, que lluita contra “la por a les matemàtiques” substituint el llibre de text -i les pantalles- per mètodes d’aprenentatge alternatius com ara la manipulació de materials, el diàleg i l'intercanvi d'estratègies. Una iniciativa reconeguda amb el Premi Lara a l’ambició i el propòsit empresarial, en el marc de la Reunió Cercle d’Economia celebrada el 2023.

Més info: Innovamat, o com perdre la por a les matemàtiques

Honest Greens i Trioteca, que, en aquest ordre, tanquen el top 10 de LinkedIn, són també dues de les cares visibles de l’ecosistema emprenedor català. La primera es tracta d’una cadena de restauració que aposta per productes locals, amb els quals demostra que menjar saludable i gaudir és compatible. La segona, en canvi, assegura trobar la hipoteca que millor s’adapta als seus usuaris. Tota una proesa.