Rànquing
El Barça, entre les entitats esportives més valuoses del món
Només els Dallas Cowboys i dues franquícies de Nova York superen l'equip català, que es col·loca primer entre les entitats futbolístiques
Les valoracions de les franquícies esportives no paren de disparar-se. Cap dels milmilionaris que s'han comprat un equip de la Premier League, la NBA o la NFL en el darrer parell de dècades - o en el darrer segle - han perdut un sol dòlar de les seves inversions, i no hi ha cap indicació que aquesta tendència hagi de revertir-se. Les entitats esportives legacy nord-americanes i els grans equips europeus de futbol ja compten el seu valor en els milers de milions d'euros, segons la llista de World's Most Valuable Sports Teams de la revista Forbes.
Quatre franquícies esportives se situen ja per sobre dels 4.000 milions d'euros. Els líders, amb certa diferència, continuen sent els Cowboys de Dallas. Els pentacampions de la Super Bowl, equip propietat del magnat californià dels hidrocarburs Jerry Jones, estan valorats en 4.800 milions d'euros, uns 5.700 milions de dòlars. En segona posició, els històrics de les Lligues Majors de Beisbol New York Yankees, amb una valoració de 4.430 milions d'euros queden per sobre dels seus veïns, els New York Knicks, propietat de James Dolan i Madison Sqare Garden Sports, i amb un valor aproximat de 4.220 milions d'euros.
Fuente: Forbes
Els altres dos equips per sobre de la la xifra dels 4.000 milions són, de fet, el Barça i el Madrid. Els dos equips de futbol més valuosos del món són també dos dels únics tres que romanen com a organitzacions en propietat col·lectiva dels seus socis - juntament amb el Bayern de Munic, tercer equip de futbol i desena franquícia millor valorada. L'equip català es situa lleugerament per sobre del de la capital espanyola, amb valoracions de 4.020 i 4.010 milions respectivament.
A banda de l'equip bavarès, valorat en uns 3.550 milions d'euros, els únics equips de futbol que es colen entre les 20 franquícies esportives amb preus de compra més elevats són els gegants de la Premier. Els dos equips de Manchester se situen en les posicions 11 i 14, amb valoracions de 3.550 i 3.380 milions respectivament. El Liverpool es cola en la dotzena posició, amb uns 3.460 milions d'euros de valoració.
Creixements disparats
Els darrers cinc anys, segons recull la llista de Forbes, les valoracions dels equips s'han disparat. La majoria de franquícies han experimentat creixements d'entre el 30 i el 60%, però hi ha outliers amb increments exponencials - ja sigui per incorporacions d'estrelles, per una nova penetració en els mercats i la cultura popular o per una millora substancial en els resultats esportius. Aquest últim és el cas dels Golden State Warriors, la franquícia de San Francisco que, en els darrers cinc anys - ençà del primer campionat de l'NBA assolit per Steph Curry i la seva generació - ha vist com el seu valor es disparava en un 147%, fins els 3.970 milions d'euros.
Per sobre fins i tot de l'equip de la Badia, se situen el Liverpool i els Los Angeles Rams. En ambdós casos es pot identificar l'escalada en la valoració amb una millora dels resultats i una millor percepció de la franquícia entre l'opinió pública. El cas dels Carners, però, és especial: fa exactament cinc anys, la franquícia decideix traslladar-se a Los Angeles, el segon mercat més ric dels Estats Units, des de San Lluís, la capital de Missouri. El contacte amb els mitjans i la implantació de l'equip a la costa oest han disparat, doncs, el seu valor en un 174%.
La dada més curiosa de tota la llista és, sense dubte, la de la compra original dels Chicago Bears. La família McCaskey, inaugurada com a nissaga pel jugador de futbol professional George 'Papa Bear' Halas McCaskey, funda l'equip de la ciutat del vent l'any 1920 - any, de fet, de la fundació de la NFL - amb un cost total de 100 dòlars. Una situació semblant és la dels Giants de Nova York, la franquícia propietat de John Mara. El seu avi, Tim Mara, funda l'equip l'any 1925, amb una inversió inicial de 500 dòlars, i actualment la valoració de la franquícia se situa en uns 3.600 milions d'euros.