Les ciutats més intel·ligents del món
Barcelona, que celebra aquesta setmana l'Smart City Expo World Congress, està al top 3 per la seva administració oberta i la infraestructura de transports
Segons l'ONU, l'any 2050 el 68% de la població mundial viurà en ciutats. Actualment, la xifra ja és del 55%. Però, no totes les ciutats són iguals... Per aquest ordre, Singapur, Londres i Barcelona són les principals ciutats intel·ligents del món, segons es posa de manifest a l'informe realitzat per Philips Lighting i SmartCitiesWorld.
Més concretament, la capital catalana que acollirà l'Smart City Expo World Congress des d'aquest dimarts fins a dijous al recinte de Gran Via Fira ha creat fins a 47.000 llocs de feina gràcies als sistemes d'Internet of Things (IoT) que impacta en la recopilació de dades (35%), transforma les comunicacions amb millors serveis (15%) o gestiona els recursos urbans (13%).
Tot plegat suposa de mitjana un estalvi de 42,5 milions d'euros en aigua o han generat fins a 36,5 milions d'euros en un any amb aparcaments intel·ligents. De Barcelona se'n destaca sobretot l'administració amb directrius obertes així com una infraestructura de transports "molt eficient".
"L'optimització del consum energètic i una òptima gestió dels recursos són alguns dels beneficis de viure en una smart city o ciutat intel·ligent", afirmen els professors José Antonio Morán i Carlos Monzo, dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació de la UOC. "Permet als ciutadans actuar i intervenir en diferents processos de presa de decisió relacionats amb la sostenibilitat i l’eficiència energètica de les ciutats i de les seves llars", afegeixen.
A l'estudi també s'apunta que 1 de cada 10 autoritats públiques admet tenir poca capacitat per desenvolupar programes de Smart City per culpa de restriccions pressupostàries, manca d'infraestructures, planificació o lideratge, entre d'altres. Així doncs, es reivindica la gran influència dels "líders il·luminats" pel que fa a inspiració, visió a llarg termini i inclusió.
A tall d'exemple, l'enllumenat públic amb telecomunicacions o LED dels Estats Units permeten estalviar al voltant de 9 milions de dòlars, el que suposa aproximadament 7,9 milions d'euros. No és d'estranyar, doncs, que una ciutat utilitzi un 50% del seu pressupost energètic a l'enllumenat públic, ja que redueix el consum energètic, però també la criminalitat i té un impacte mediambiental favorable.
Més enllà de l'energia, la tecnologia, les telecomunicacions, les dades, la seguretat o la sanitat també hi tenen molt a dir. Tot suma. A parer del segment manager de Philips Lighting, Jacques Letzelter, "les autoritats locals hauran de prendre decisions complexes i difícils relacionades amb la infraestructura, equilibrant les necessitats per mantenir els serveix existents alhora que inverteixen en millores, gestionen el creixement de la població i increment la sostenibilitat, amb estrictes restriccions pressupostàries".