Rànquing
Els joves que marcaran el futur de Catalunya
12 catalans s'han fet lloc a la llista 30-Under-30 de la revista Forbes Espanya, dedicada a celebrar els mèrits del talent de les noves generacions a l'Estat espanyol
L'empresa, la cultura, l'esport i la societat del país es renoven. El pas del temps, el canvi de tendències i una transformació tecnològica transversal capaç d'atropellar qualsevol que no sàpiga navegar-la fan que els canvis de cares al capdavant d'indústries i sectors sencers estiguin a l'ordre del dia. Els nens dels 90 es troben ara al capdavant d'algunes de les iniciatives i projectes més ambiciosos i transformadors en tots els àmbits de l'economia catalana. La llista 30-Under-30 de Forbes, que recull els noms, cares i projectes joves que marcaran el futur immediat de l'Estat espanyol, n'és bona prova.
Una desena de projectes catalans, amb un total de dotze persones al capdavant, han copat el selecte rànquing elaborat per la revista econòmica. L'ecosistema barceloní i català ocupen un terç d'una llista que ha homenatjat des d'artistes fins a científiques, passant per atletes o cuiners. El primer representant català de la llista, de fet, no ve de Barcelona – bona prova que el talent català no necessàriament està concentrant a la capital. Miquel Antolín (30), tarragoní (de Batea) cofundador de Freshly Cosmetics, és un dels líders de la transformació del sector de la cosmètica en un sentit just i sostenible, amb la seva proposta de productes vegans, sense testatge en animals i amb fórmules naturals que el 2021 va aixecar prop de 19 milions d'euros en finançament.
Sí que té a Barcelona la seva seu Laagam, la startup de moda femenina fundada per Inés Arroyo (28) amb Cristian Badía i Diego Arroyo i participada per Cabiedes&Partners. A banda de la venda de roba, amb una tendència cap a un model sota demanda i projectes com la compra per streaming, Laagan ha llançat la seva primera línia d'NFTs enguany. Segueixen a la fundadora Eric Sas i Alan Company (27), fundadors de BCN Visuals, una empresa de projectes audiovisuals i 3D que ofereix "entreteniment multiplataforma" a empreses i marques. Han estat els primers a aconseguir projectar imatges en 3D a un Mupi publicitari, amb campanyes de Volkswagen i Amazon Prime Video.
Les germanes Vanesa i Andrea Enríquez (29), fundadores de Kidalos, una empresa de lloguer per subscripció de joguines que ofereix durant períodes d'unes setmanes joguines educatives i de proximitat als nens que en són usuaris. Isabel Garcia Baños (27), cofundadora de Bleta, la startup que fabrica tablets adaptades per a persones grans, o Núria Pastor (28), la fundadora i CEO d'HumanitCare – plataforma de telemedicina basada en IA i dirigida al tractament de malalties cròniques i infeccioses, són alguns dels noms de l'empresa del país que Forbes situa entre els líders del futur. També ho és el cuiner guanyador de MasterChef i fundador de Vicio Aleix Puig (29), amb la seva proposta de restaurant cloud d'hamburgueses.
Fora dels espais estrictament empresarials apareixen dos dels grans noms de la llista, possiblement les dues personalitats joves més importants del país: la pilota d'or 2021 i jugadora del FC Barcelona Alexia Putellas (27) i la cantant Rosalia (29). Mentre que l'artista de Sant Esteve Sesrovires ha esdevingut una de les veus més rellevants de la música a escala mundial; la molletana és la cara visible del millor equip del món, i s'ha consolidat com la millor jugadora de futbol del planeta. Tot i que no és català, també té la seva base d'operacions a Barcelona Ibai Llanos (27) creador de continguts i fundador juntament amb Gerard Piqué de KOI, un dels equips d'eSports més seguits d'Europa amb només quatre mesos de vida. Amb dos premis a l'streamer de l'any consecutius, Ibai s'ha convertit en la cara visible del fenomen Twitch a la comunitat hispana i ha rebut els elogis de líders a la plataforma als Estats Units com Ludwig i Asmongold.
Generació Z
Tot i l'ús del terme – més en la boca de generacions anteriors – millenial ha deixat de ser sinònim d'innovació. Creadores i creadors de contingut de la generació posterior, la Z, ja riuen dels nascuts entre el 86 i el 94 com els seus predecessors ho feien de la generació X i els baby boomers. L'avenç tecnològic i l'adaptació de tots els espais de la vida als nous dispositius i connexions atropellen qualsevol tendència. Més enllà de què qualsevol menor de 30 anys ja és un representant tardà d'aquesta Generació Y, 30-under-30 troba líders empresarials també fora de les fictícies fronteres d'allò millenial, amb veritables referents menors de 25 anys.
Només 21 anys té Germán Agulló, el CEO i cofundador de GDV Mobility, una emergent dedicada a la venda de recanvis per a la mobilitat personal i sostenible. Per la seva banda, el fundador i CEO de Getlife, Guillermo Alén, amb només 24 anys ha presentat una proposta revolucionària per al sector insurtech, amb subscripcions contra el risc dinàmiques generades mitjançant anàlisi de dades. Fora del món empresarial, la subcampiona olímpica de Taekwondo Adriana Cerezo, als seus 18 anys, és ja una de les figures més reputades de la seva disciplina, amb un or europeu que la situa entre l'elit atlètica de l'estat. La cofundadora de Flipeat – app de descobriment i reserva de restaurants – Belén de Jaime (25) o el cofundador de Fossa Systems – empresa de l'economia de l'espai que ja ha llançat sis picosatèl·lits per a la connectivitat IoT – Julián Fernández (19) són alguns dels exemples del gran talent jove – més i tot de l'esperat – que floreix a l'ecosistema de l'Estat espanyol.