Els llibres més desitjats pels catalans
Els llibres polítics sobre el procés i els presos ocupen les primeres posicions del rànquing de no ficció en les vendes d'aquest Sant Jordi
Fa segles que a Catalunya és costum regalar una rosa per Sant Jordi com a símbol del dia dels enamorats, però no fa ni tan sols 100 anys que es va instaurar la tradició de regalar un llibre al noi (la noia, la mare, l'amic...) per la diada. El 1927, institucions i entitats van marcar el dia 7 d'octubre com la data triada per celebrar el dia del llibre, però dos anys més tard, mentre se celebrava a Barcelona l'Exposició Internacional, els llibreters van decidir sortir al carrer. Van tenir un èxit abrumant. Era 23 d'abril del 1929, un dia que marcaria un abans i un després en la celebració de Sant Jordi, però també en el dia del llibre. Fins i tot, el 1995, la UNESCO va fixar la diada com a Dia Internacional del Llibre i dels Drets d'Autor i ho va fer gràcies a una tradició que ja dóna la volta al món. Un any més, els carrers de Catalunya s'omplen de parades de llibres i roses, però, quins són els llibres que prefereixen els catalans per aquest Sant Jordi?
El procés, els presos polítics i l'etern judici marquen els llibres més venuts en el terreny de la no ficció. Segons dades publicades el 17 d'abril pel Gremi d'Editors de Catalunya, dels 10 llibres més venuts entre els dies 8 i 14 d'abril de no ficció, sis són sobre la qüestió catalana i tot el que l'envolta. D'aquests sis llibres, tres han estat escrits des de la presó: Oriol Junqueras -el llibre que encapçala el rànquing-, Jordi Cuixart i Raül Romeva han volgut apropar el seu dia a dia a tot aquell que el vulgui conèixer.
Això sí. A la quarta posició, s'hi pot trobar Cuina mare, un llibre de Joan Roca que apropa a tohtom les receptes més senzilles i tradicionals per cuinar-les a casa. "Un homenatge a la cuina tradicional, a la cuina de les mares". A aquest, s'hi suma en la novena posició un altre llibre sobre cuina, en aquest cas un que té l'objectiu de donar pautes per menjar sa.
I, per acabar de cuidar-nos i estimar-nos, en el desè lloc s'hi troba Com fer que et passin coses bones de Marian Rojas, una guia per entendre el nostre propi cervell, gestionar les emocions i, en definitiva, millorar la nostra qualitat de vida.
En el terreny de la ficció, El fill del català de Rafel Nadal és el rei de les vendes quan ja porta més de set setmanes al mercat. A més, com ja és habitual, Albert Espinosa es planta en la segona posició del rànquing amb el seu El millor d'anar és tornar, mentre que destaca en vuitè lloc el llibre de Marta Orriols Aprendre a parlar amb les plantes que, després de 29 setmanes al mercat, encara continua entre els 10 llibres més desitjats pels catalans.
Deixant a una banda la ficció per als més grans, i endinsant-nos ja en la literatura infantil i juvenil, s'observa com ja dies abans de Sant Jordi, dels 10 llibres més venuts de la categoria, tres són sobre la llegenda de Sant Jordi. De fet, n'hi ha dos que estan batejats amb el mateix títol i que pertànyen a la mateixa editorial, tot i ser d'autors diferents: La llegenda de Sant Jordi.
D'aquests llibres, crida l'atenció com n'hi ha varis que porten mesos al mercat i que continuen sent molt venuts com, per exemple, La llegenda de Sant Jordi d'Emma Martínez, que porta 107 setmanes a la venda i ocupa la primera plaça del rànquing o Contes de bona nit per a nenes rebels d'Elena Favilli i Francesca Cavallo, que en porta 94.
Llibres de tots els colors i per a tots els gustos. Com deia Jorge Luis Borges, "dels diversos instruments inventats per l'home, el més sorprenent és el llibre; tota la resta són extensions del seu cos... Només el llibre és una extensió de la imaginació i la memòria". La lectura està servida.