La selectivitat de la generació 2000 ja és cosa del passat. Les cartes estan jugades i les notes es couen al forn. Però, ara què? Les universitats treuen pit a la recerca dels millors estudiants. Entre les menors de 50 anys, la Universitat Pompeu Fabra és la primera del conjunt d'Espanya i la 11 del món, segons la classificació elaborada per Times Higher Education. En concret, la UPF ha millorat sis posicions respecte el 2017.
A les tres primeres posicions del rànquing s'hi troben: la Universitat de Ciència i Tecnologia de Hong Kong (Hong Kong), l'Escola Politècnica Federal de Lausana (Suïssa) i la Universitat Tecnològica de Anyang (Singapur).
El procés global de la docència (ràtio d'estudiants per professor i reputació), la recerca, les cites rebudes, la internacionalització (relació entre estudiants i professorat local versus internacionals) i els ingressos del sector privat són les cinc variables que es tenen en compte. Però no es ponderen igual, per aquest mateix ordre: 30%, 30%, 30%, 7,5% i 2,5%.
La Universitat Autònoma de Barcelona es troba només a dues joves posicions de la UPF mentre que la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) i la Rovira i Virgili (URV) de Tarragona se situen a les posicions 73 i 78, respectivament.