El rànquing dels rànquings del 2020

rànquing

El rànquing dels rànquings

Els rànquings més llegits del 2020 són molt variats i van des de les feines millor pagades fins les ciutats que més enamoren i passant per la solidaritat

2020 ha estat un any difícil, però també ha estat un any de bones notícies, d'oportunitats i de lideratge amb segell català. I així ho demostren els nostres rànquings, unes classificacions que confirmen que hi ha esperança i que el camí ple de reptes optimistes només ha fet que començar. De Catalunya al món i del món a Catalunya.

1. Les feines millor pagades (i sense atur) del 2020

Quedaven pocs dies perquè la covid-19 ho canviés tot. Llavors ja parlàvem de les noves oportunitats que ja es deixaven veure en el món laboral, de com la revolució industrial canviaria i transformaria molts llocs de feina i en faria desaparèixer d'altres. Llavors, quan la taxa d'atur encara es mantenia entorn el 10%, tot i que s'incrementava un 1,43% pel final de la campanya de Nadal. Però també ens costava de creure que hi haguessin llocs de feina amb atur zero i, segurament per això, el nostre rànquing sobre les feines millor pagades (i sense atur) del 2020 triomfava i així ho ha fet al llarg de l'any, sent el més llegit d'aquest inici de dècada.

Noves professions i professions tradicionals, les feines millor pagades del moment | iStock

Era finals de febrer quan dèiem que els nous perfils tecnològics triomfen en el mercat de treball juntament amb professions tradicionals com ho són els metges o els advocats, una afirmació que la crisi del coronavirus encara ha refermat amb més força. I és que, tot i que durant aquest any s'han perdut un munt de llocs de feina, també és cert que se n'han creat molts altres i que la pandèmia ha accelerat a tota velocitat la creació de nous perfils tecnològics que, potser, encara havien de trigar més temps en establir-se.

2. Els economistes catalans més influents del món

El segon rànquing més llegit de l'any ha estat el que vàrem publicar a finals de juliol, quan l'estiu ens aportava llum a la situació provocada per la covid-19, però ens interessava més que mai escoltar la veu dels economistes catalans més influents del món. Xavier Sala-i-Martin, Germà Bel o Elizenda Paluzie entraven en el rànquing mundial, mentre reclamaven ser escoltats per les administracions sobretot en temps de covid-19.

Els economistes catalans més influents del món

Economistes de tots colors, veus més optimistes i d'altres més pessimistes, però, sobretot, economistes del nostre entorn que saben fer arribar el seu missatge a la ciutadania de manera fàcil, comprensible i transparent. A la ciutadania i a les administracions perquè, de fet, a l'inici de la pandèmia del coronavirus, molts ja demanaven més acció i menys negacionisme davant la incertesa, però tornava i torna el dia de la marmota. Com deia Bel, "estem com fa quatre mesos, quan pujava el primer brot de covid: incerteses i accions dubitatives a Catalunya, unes encertades i d'altres no. Negacionisme a Madrid i Meseta, tot i anar a pitjor. Evolucionarà tot igual". Una afirmació que encaixa a la perfecció també amb aquest tancament del 2020.

3. Les feines amb més risc de contagi de covid-19 (i les més segures)

La tercera posició la torna a ocupar un rànquing sobre ocupació, però, en aquest cas, sobre les feines amb més risc de contagi de covid-19 (i les més segures). Ens plantàvem llavors a finals de setembre i parlàvem sobre el fet que les feines amb més exposició al coronavirus són les mateixes que ja estaven exposades a altres riscs per la salut abans de la pandèmia. Però la tornada a l'escola després de les vacances d'estiu i dels mesos de confinament feien més visible que mai la desprotecció que moltes professions han patit durant anys, una desprotecció a la qual s'hi suma el perill de contagiar-se amb el virus.

Les feines amb més risc de contagi de covid-19 ja eren les que més riscos tenien abans de la pandèmia | iStock

Són feines totalment vocacionals, en què molts dels professionals posen en risc la seva salut per ajudar la societat treballant del que els fa feliços. Perquè, com diu el cap de serveis de Lenstore, Roshni Patel, "mentre les feines haurien de correspondre a les nostres passions i somnis, és molt important reconèixer el que són els riscs que correm quan practiquem les nostres professions i que ens adaptem a les condicions laborals per minimitzar els problemes". 

4. Els municipis i comarques que més PIB generen a Catalunya

Per anar al quart rànquing més llegit de l'any, ens hem de remuntar a principis de gener. Fa pràcticament 12 mesos que el publicàvem i, segurament, la covid-19 hagi fet variar alguns dels aspectes que tractàvem, tot i que el més probable és el que el panorama sigui bastant similar al de llavors. Es tracta dels municipis i comarques que més PIB generen a Catalunya, una taula liderada pel Barcelonès, que era superada per la Ribera d'Ebre en PIB per càpita, mentre que Martorell es plantava com la població amb més diners de mitjana per habitant.

Barcelona és el municipi que més PIB genera a Catalunya | iStock

Al gener del 2020, Madrid ja s'havia posicionat com la primera economia d'Espanya fent el sorpasso a Catalunya sis anys després i el territori català quedava rellevat a la segona posició probablement per la manca d'inversions en infraestructures, la centralitat, la radialitat, tots els AVEs que van a i des de Madrid, però no a Barcelona i un Corredor Mediterrani que passa pel centre d'Espanya.

5. Les ciutats top d'Europa per posar en marxa una startup

Encara al gener, ens topem amb el rànquing sobre les ciutats top d'Europa per posar en marxa una startup, en què Barcelona es plantava com la tercera metropoli europea millor valorada a l'hora de crear una nova empresa i Madrid queia a la 12a posició. Com ja és habitual en aquest terreny, Londres tornava a ocupar la primera plaça, seguida de Berlín i la capital catalana.

Londres és la ciutat preferida dels emprenedors per fundar una startup | iStock

Ara bé. L'Startup Heat Map Europe avisava que l'impuls creador no es pot mantenir tan elevat sempre i advertia que "els principals centres estan perdent impuls". De Barcelona destacava l'ecommerce, que és la vertical més forta amb un 25% del total de les startups que s'estrenen a la ciutat comtal, així com el seu ecosistema emprenedor, el valor dels seus diners i el seu talent.

6. Les regions més seductores d'Europa per a la inversió

A la sisena posició del rànquing dels rànquings, ens trobem amb les regions més seductores d'Europa per a la inversió. Com dèiem, Catalunya continuava seduint la inversió i torna a reafirmar-se com a un dels territoris europeus que més enamoren per la seva competitivitat. El seu potencial econòmic, les perspectives de futur i el seu model estratègic la situaven per tercera vegada consecutiva com la millor regió del sud d'Europa per invertir, segons l'informe fDi European Cities and Regions of the Future 2020-21 elaborat per la publicació fDi Magazine del grup Financial Times.

Barcelona és la millor ciutat del sud d'Europa per invertir i Catalunya la millor regió | iStock

Amb la Comunitat de Madrid i la Llombardia per darrere seu, Catalunya és una de les set comunitats autònomes de l'Estat espanyol que entraven en el top 10 de la publicació que, tot i així, rebaixava el territori català fins la 15a plaça en el rànquing de tot Europa.

7. Les 10 startups catalanes més prometedores

Ens apropem a l'inici del canvi de vida marcat per la covid-19 amb un rànquing del 2 de març del 2020. Després de la cancel·lació del Mobile World Congress, se celebrava el Barcelona Tech Spirit i amb ell sortien a la llum de la mà de l'agència Amano les 10 startups catalanes més prometedores. Goin es plantava al 'top 1' del rànquing amb un finançament de 2,2 milions d'euros, seguida de Venvirotech i Akiles.

Al Pier 01 hi conviuen més de 100 companyies i startups | ACN

L'ecosistema és divers, i és que, com diuen, en la varietat està el gust i l'ecosistema emprenedor català sap cap a on ha de caminar i com fer de Catalunya el hub startupero del sud d'Europa. I, com dèiem a l'inici d'aquest article, això no ha fet més que començar.

8. Les ciutats europees amb millor estratègia per enamorar la inversió

En plena pandèmia, a principis de juliol, l'fDi Intelligence incloïa Catalunya i la seva capital dins del rànquing Tech Cities of the Future i les posicionava en el segon lloc del podi per la seva estratègia a l'hora de captar inversions de fora del país. Precisament d'això també en parlàvem l'últim dia de l'any a VIA Empresa, en un article en què resumíem les multinacionals que han triat Catalunya també en temps de pandèmia, i en què explicàvem que més d'una trentena d'empreses internacionals inverteixen en el territori català durant el 2020 i creen centenars de nous llocs de treball malgrat la covid-19.

Les ciutats europees amb millor estratègia per captar inversió | iStock

Però tornant al rànquing sobre les ciutats europees amb millor estratègia per enamorar la inversió, val a dir que Barcelona era l'única ciutat de l'Estat que es plantava dins del top 10 de la classificació de l'fDi per captar inversions tecnològiques i que ni tan sols la no-celebració del Mobile World Congress a causa de la llavors imminent pandèmia de covid-19 no va fer caure l'atractiu de la ciutat catalana.

9. Els millors hospitals de l'Estat que irrompen en el top 100 mundial

Només dos dies després que entrés en vigor l'estat d'alarma a Espanya, a VIA Empresa publicàvem el rànquing dels millors hospitals de l'Estat que irrompen en el top 100 mundial. L'esperança de vida a Espanya és la més elevada de la Unió Europea i Barcelona era la primera ciutat que entrava en el rànquing i ho feia amb l'Hospital Clínic, seguit de La Paz a Madrid i de la Clínica Universidad de Navarra.

El quiròfan Optimus de l'Hospital Clínic | ACN

El Clínic de la ciutat comtal coronava la taula a escala estatal i se situava en la 21a posició i, mentre que dos hospitals catalans se situaven entre els 100 millors del planeta, Madrid entra amb quatre i Navarra ho fa amb un.

10. Els empresaris (i famosos) més solidaris contra el coronavirus

La solidaritat ha estat la protagonista d'aquests mesos de pandèmia i, precisament per això, a finals de març fèiem un rànquing sobre els empresaris (i famosos) més solidaris contra el coronavirus. Després d'aquesta publicació, centenars d'empresaris, famosos i companyies se sumaven a les onades de solidaritat i, de fet, tot l'any ha estat marcat per aquestes actuacions de germanor.

Empresaris i famosos fan donacions milionàries per la lluita contra el coronavirus | MEM

Rànquings de tots colors, rànquings d'optimisme, de bones notícies i d'il·lusió. Perquè, tot i que 2020 hagi estat marcat per la pandèmia de covid-19, les bones notícies també han estat protagonistes i, com dèiem, el camí de l'optimisme només ha fet que començar.