Les regions més seductores d'Europa per a la inversió
Catalunya és el millor territori del sud d'Europa per invertir, seguida de la Comunitat de Madrid i la Llombardia, segons el grup 'Financial Times'
Catalunya continua seduint la inversió i torna a reafirmar-se com a un dels territoris europeus que més enamoren per la seva competitivitat. El seu potencial econòmic, les perspectives de futur i el seu model estratègic la situen per tercera vegada consecutiva com la millor regió del sud d'Europa per invertir, segons l'informe fDi European Cities and Regions of the Future 2020-21 elaborat per la publicació fDi Magazine del grup Financial Times. Amb la Comunitat de Madrid i la Llombardia per darrere seu, Catalunya és una de les set comunitats autònomes de l'Estat espanyol que entren en el top 10 de la publicació que, tot i així, rebaixa el territori català fins la 15a plaça en el rànquing de tot Europa.
Els rècords històrics ja comencen a ser habituals per Catalunya, que el 2018 tornava a establir una nova marca sent el millor any en creació de llocs de feina i en volum de projectes. Segons anunciava la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, el juny del 2019, del total de l'ocupació creada, el 7,2% prové de la inversió estrangera, una creació de feina que s'ha elevat un 70% el 2018 respecte l'any anterior amb 5.455 llocs creats. De fet, per aquelles dates sortia a la llum que, tot i haver caigut un 16,9%, el territori català continuava mantenint-se en el top 1 en inversions estrangeres a l'Estat.
Entre Catalunya, la Comunitat de Madrid, Andalusia, el País Valencià, el País Basc, les Illes Balears i Aragó, només treuen el cap per la taula tres països més: Itàlia amb la Llombardia, Turquia amb Estambul, i Portugal amb Lisboa. D'aquesta manera, del top 10 de les regions del sud d'Europa per invertir, set són a l'Estat espanyol.
En el rànquing general, però, la cosa canvia. Catalunya entra dins les 25 regions europees per invertir entre el 2020 i el 2021, però no apareix fins la 15a posició; mentre que la Comunitat de Madrid cau a la 18a i són, així, els dos únics territoris de l'Estat que es colen a la taula. La regió de París lidera la llista, seguida de la de Dublín i del Rin del Nord-Westfàlia. Alemanya és el país que més regions aporta al rànquing amb sis de 25, seguida del Regne Unit amb tres. La resta, com Espanya, Irlanda o Suïssa aporten dos territoris a la taula.
Una economia oberta al món
Però una cosa és el rànquing general i l'altra la de les regions guanyadores, en què la publicació situa Catalunya a la 8a posició i la Comunitat de Madrid a la 10a. Com a la resta, la regió de París continua liderant aquest top 10, seguida de dos territoris alemanys. Com diu Chacón, "reconeixements com aquest posen de manifest que Catalunya és sinònim de confiança i de futur", però també que "és una economia dinàmica, industrial, innovadora i oberta al món".
De fet, el territori català també entra dins les 10 millors regions pel seu potencial econòmic i ho fa en la 7a plaça, sent l'única regió de l'Estat que apareix a la taula. "Combinem el talent, un teixit empresarial de tradició industrial diversificat, amb grans infraestructures tecnològiques i de recerca, amb una posició geogràfica estratègica, fet que ens converteix en un entorn únic on invertir i fer negocis", destaca en aquest sentit la consellera.
De les sis classificacions que l'fDi Magazine fa per donar el títol de guanyadores a les millors regions europees, Catalunya es cola dins de tres categories -la general, la de potencial econòmic i la de connectivitat-, mentre que la Comunitat de Madrid ho fa en dues -la general i la de capital humà i estil de vida-, i Andalusia en una per la seva connectivitat i supera Catalunya situant-se en la quarta posició.
Líders en inversió estrangera
Aquests tres territoris també entren en el rànquing de grans regions europees segons l'estratègia d'inversió estrengera directa i ho fan liderats per Catalunya. La primera plaça l'ocupa la regió de Rin del Nord-Westfàlia, seguida de Baden-Württemberg i Baviera, totes tres a Alemanya. A aquestes s'hi suma l'alemanya Hessen a la 7a posició coronant així el país com el més competitiu en aquest terreny.
Mentrestant, en el rànquing general de millors ciutats europees del futur, Madrid passa per davant de Barcelona i ho fa situant-se en la 11a posició, lleugerament per damunt de la capital catalana, que entra en la 19a plaça. Tornen a ser les dues úniques ciutats de l'Estat que entren a la classificació. Al capdavant de la taula s'hi planta Londres, seguida de París i Dublín. Aquí, però, Alemanya només entra amb tres ciutats -Munic, Berlín i Frankfurt-, i la supera el Regne Unit amb quatre -Londres, Sough, Cambridge i Newbury.
Juntament amb Londres "mantenint la preeminència europea" i la regió de París "conservant la supremacia" -i entre articles patrocinats d'altres ciutats que no apareixen en el rànquing com Bristol, Bath, Porto o Múrcia-, Barcelona i Catalunya repeteixen en una de les classificacions més prestigioses a escala internacional. I és que, com diu el subtítol de l'informe i demostren les dades, aquestes són "les millors i més brillants destinacions per invertir de tot Europa".