El personal administratiu és el més reclamat a Catalunya | iStock

Rànquing

La "tornada a l'escola" de les empreses catalanes: quins són els perfils més reclamats?

Evitant la síndrome postvacacional, el teixit empresarial es prepara per afrontar el que resta d'any amb el millor talent possible

La tornada de l’estiu mai és senzilla. Des de l’etapa escolar, quan després d’un llarg trimestre de vacances engega un nou curs, fins al món laboral, on les vacances de vegades resulten insuficients. La tornada al setembre representa, a més, un període caracteritzat per un intens joc de cadires: el 27,5% dels treballadors espanyols es planteja canviar de feina a la tornada de les vacances, és a dir, més de 5,3 milions d'ocupats, segons les dades de l'empresa de recursos Randstad. Una xifra impulsada, justament, per la cerca de talent del teixit empresarial.

El 27,5% dels espanyols es planteja canviar de feina a la tornada de les vacances

Així, totes les empreses catalanes preparen la seva particular tornada a l’escola, cercant els perfils que necessiten per reprendre la seva activitat, una tendència on s’aprecia amb major intensitat en els àmbits de la logística i els serveis. Aquests dos sectors són els que protagonitzen més moviments en la tornada de vacances d’enguany, donant lloc als mesos de setembre i octubre, que històricament han estat els que més han incrementat la contractació a Catalunya arran de la reactivació dels negocis que reajusten els seus equips per afrontar el que resta d’any.

El personal administratiu, el més reclamat

En aquest sentit, la tornada a l’escola la protagonitza el personal administratiu, sent el perfil més sol·licitat a les demarcacions de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona. Les dades que ManpowerGroup ha facilitat a VIA Empresa subratllen la cerca d’aquest perfil en tot el territori català, al qual se li afegeixen, per la banda del sector dels serveis, els perfils d’administratius comptables i recepcionistes. Si bé aquestes dues posicions són especialment reclamades a Barcelona, destaca la demanda de dependents a Girona, així com d’administratius comercials i infermers a Lleida, o d’assessors comercials, repartidors i professionals de la neteja a Tarragona.

El personal administratiu és el més reclamat a Catalunya | iStock

D’altra banda, si posem el focus en l’àmbit de la logística, el ventall de perfils que cerquen les empreses és molt més limitat. Destaca el mosso de magatzem com el perfil més reclamat a les quatre demarcacions del territori, a excepció de Girona i Lleida, que amplien la cerca als operaris de producció. El fet que el territori posi especial èmfasi en un perfil concret no significa que l’activitat del sector logístic a Catalunya sigui limitada; de fet, el territori concentra gairebé un de cada cinc (18,1%) treballadors d’aquest sector a l'Estat.

Més info: Catalunya concentra un de cada cinc treballadors del sector logístic de l'Estat

Segons un altre informe de Randstad, Catalunya és la comunitat que més treballadors té en logística, seguida de Madrid i Andalusia. A tot l'Estat, el sector dona feina a més de 836.000 persones, dels quals 158.958 són a Catalunya. Bona part dels treballadors tenen entre 45 i 54 anys i el 77% són homes, segons dades del 2023. En aquesta línia, l'estudi situa el relleu generacional com a repte. A més, apunta que la intel·ligència artificial reduirà en un 9% aquest tipus de feines en els pròxims tres anys, sobretot els perfils que es dediquen a qüestions de caràcter administratiu i comptable.

La fi de la temporada estival, però no de l'hostaleria

Reprenent el rànquing dels perfils més cercats a Catalunya durant el període postvacacional, la firma de recursos humans destaca, a més dels sectors de la logística i dels serveis, el de l’hostaleria. “Malgrat el final de la temporada estival, el sector de l'hostaleria manté una alta demanda de cambrers, cuiners i ajudants de cuina, atesa l'activitat turística, especialment a ciutats com Barcelona i Girona”.

Entre gener i juliol, Catalunya ha estat la comunitat autònoma que més visitants internacionals ha rebut, fins als 11,5 milions

En aquest sentit, hi ha quatre perfils especialment sol·licitats a les quatre demarcacions, però amb més intensitat a les regions costaneres: cambrer, cuiner, ajudant de cambrer i ajudant de cuina. Aquesta demanda s’explica amb les xifres de turisme d’aquest 2024, amb els visitants internacionals com a protagonistes que durant el mes de juliol van superar les xifres prepandèmia: 2,4 milions de turistes estrangers -0,67% més que el 2019-.

Catalunya va rebre 2,4 milions de turistes estrangers el juliol | iStock

Les dades de l’INE també indiquen que, en l'acumulat entre gener i juliol, Catalunya ha estat la comunitat autònoma que més visitants internacionals ha rebut, fins als 11,5 milions, un 10,5% més que el 2023. L'organisme constata que el territori avança pel camí de tancar un any de rècord per al sector turístic, ja que l'agregat en els set primers mesos de l'any ha assolit la xifra més alta de visitants de la sèrie històrica. Fins al moment el màxim el marcava el 2019, amb gairebé 11,3 milions de turistes, 178.000 menys que enguany.

Continua la lluita contra la bretxa de talent

Amb tot, ManpowerGroup recorda que l'augment de les oportunitats d'ocupació a Catalunya està relacionat directament amb el repunt d'activitat en sectors clau, tot i encarar un considerable desajustament de talent del 78%: 8 de cada 10 companyies catalanes tenen dificultats per cobrir les vacants que ofereixen. Segons l’informe Desajuste de talento 2024, de la mateixa entitat, logística, transport i automoció són els sectors amb més dificultats per atraure i fidelitzar talent, seguits de la indústria i l’àmbit de la salut.

Més info: El talent digital barceloní creix a cop de rècords i assoleix l’Olimp europeu

Aquestes dificultats tindrien com a origen la creixent importància de certes competències, com ara les habilitats toves, la comunicació i el treball en equip (34%), el raonament i la resolució de problemes (33%) i la fiabilitat i autodisciplina (33%), que serien les més valorades per les empreses catalanes.