• SOS, el conflicte entra en l'empresa

SOS, el conflicte entra en l'empresa

Catalunya impulsa la figura del mediador per relaxar les tensions a l'empresa i ajudar a resoldre problemes entre socis, proveïdors i clients o treballadors

El mediador és una figura aliena que actua com a part neutral
El mediador és una figura aliena que actua com a part neutral
Neus Navarro
21 de Gener de 2015
Treballadors i companys que s'empipen per una tasca mal gestionada, socis que conviuen emprenyant-se, empreses que entren en conflicte i no troben sortida ni acord... Són malalties de l'empresa que afecten els seus resultats i, sobretot, que empitjoren la seva quotidianitat. Quan el conflicte entra en l'àmbit empresarial, el procés judicial per satisfer les parts és un dels camins però no l'únic. La mediació, que aquest dimecres celebra el seu Dia Europeu, s'erigeix com la 'segona via'.

Molt desconeguda, els experts apunten que, en el cas de les empreses, la majoria s'acosten a la mediació de manera "incipient", des del desconeixement dels avantatges que pot reportar-los. "Portem molt de camí ja i pensem que és un bon moment per fer un salt qualitatiu i quantitatiu", assegura Rosa Torre, directora del Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya.

"En la mediació, el factor temps té molts avantatges per a les empreses. La resposta de la Justícia als quatre o cinc anys no és una resolució", apunta Torre. En quatre dies, empreses multinacionals pacten solucions i, fins i tot, als països anglosaxons on la mediació està més estesa, els executius ho resolen en un sol dia, amb una única reunió. La mitjana de temps invertit és de sis sessions en dos mesos. Res a veure amb la lentitud que assola els jutjats.

La rígida Justícia, avantatge per a la mediació
I és que acudir als tribunals és el primer pensament. Però els professionals en recursos humans i gestió de persones aposten pel diàleg, abans que res. "Tot és negociació. El món és una gran taula de negociació on tots entrem sense adonar-nos, perquè tots som diferents", afirma Natàlia Flores, advocada i mediadora a l'empresa Gira. El seu és un nou perfil professional que es dedica a seure les dues parts d'un conflicte per arribar a acords, una persona aliena a l'organització que actua de manera neutral i en benefici d'ambdós implicats.

La seva sòcia i col·lega, Meritxell Bosch, destaca que, a diferència del procés judicial, "rígid i controlat per tercers, a la mediació, les normes del joc les imposem nosaltres". Amb més flexibilitat, major control sobre el procediment, garanties de confidencialitat i menys costos econòmics i personals, la mediació presenta alguns avantatges respecte a l'acció de la Justícia. També en opinió de Iolanda Guiu, experta en organització i gestió de persones, l'avantatge més gran és el fet que s'estalvia molts costos, "i això avui dia és una cosa que cal revisar. A més, en l'àmbit personal és important destacar que tota relació que passa per un jutjat no torna a ser la mateixa", reflexiona la també col·laboradora de VIAempresa.

Tanmateix, Guiu recorda que "és molt més fàcil arribar a solucions a través del win-win que si vas a la Justícia, perquè aquí no decideixes tu. A la mediació l'objectiu és que tothom surti guanyant", afegeix. Guanyar o perdre en conflictes de caràcter societari i per reclamacions de quantitat, els casos més habituals a Catalunya segons confirma la màxima responsable del Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya.

Enfadar-se, cosa de dos?
El conflicte implica dos o més subjectes, que sovint no desitgen estar a l'exposició de qualsevol intrús. Segons Guiu, "l'empresa és reticent que un tercer que no és de l'empresa fiqui els nassos en els seus assumptes". Tot i això, és clau que el mediador conegui què ha passat. "La informació la hi donen ells, però és absurd no fer-ho", apunta l'especialista. A causa de la por a la pèrdua de privacitat, sorgeix la garantia de confidencialitat. "En el cas de les empreses, la confidencialitat és bàsica perquè per algunes, com les d'assegurances, la publicació de la informació pot arribar a ser un efecte devastador", explica Bosch. L'advocada també apunta que recórrer a la Justícia implica que la sentència, sigui la que sigui, es faci pública. "Per contra en la mediació és possible pactar amb l'altra part que tot el procés sigui secret", explica Bosch.

Tot i que les dades més actuals són de 2010 (i molt ha canviat el context empresarial, amb desenes de processos judicials en marxa per EROs, acomiadaments i concursos de creditors), segons l'Enquesta de Clima Empresarial de Catalunya, realitzada a vora 4.000 empreses catalanes per la Cambra de Comerç de Barcelona i l'Idescat, la majoria de les empreses opten per la mediació, principalment, per la rapidesa en la resolució de conflictes i per l'abaratiment de la gestió que suposa.

Per impulsar aquesta fórmula diverses entitats, entre elles la Cambra de Comerç de Barcelona, celebren aquest dimecres activitats per donar a conèixer aquesta 'segona via' a la qual Catalunya vol donar impuls a través d'un pla nacional. Cada any entren als jutjats catalans un milió d'assumptes, al mateix temps que al Centre de Mediació de Dret Privat es gestionen anualment uns 5.000 conflictes, dels quals només 1.000 finalitzen. El departament de Justícia s'ha marcat com a objectiu doblar els expedients de mediació finalitzats en dos anys.